Κ. Κατσαφάδος: Μέχρι τον Σεπτέμβριο το πόρισμα για την ανέλκυση του Sea Diamond

Μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου του 2021 θα έχει εκδοθεί το πόρισμα της Επιτροπής, αναφορικά με την ανέλκυση του ναυαγίου του Sea Diamond, προκειμένου στη συνέχεια να προκηρυχθεί διαγωνισμός, όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Γιώργου Λογιάδη.

“Η επιτροπή μελετά με τους αρμόδιους ειδικούς και ναυπηγούς, αλλά και χημικούς και σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος, όλα τα ζητήματα αυτού του ιδιαίτερου ναυαγίου, για να προχωρήσει επιτέλους η ανέλκυσή του”, είπε ο κος Κατσαφάδος.

“Πρέπει να τελειώσει η υπόθεση με το ναυάγιο του Sea Diamond. Είναι υποχρέωση της πολιτείας όσο το δυνατόν γρηγορότερα να μπορέσει να κάνει την ανέλκυση αυτού του κουφαριού από την Καλντέρα της Σαντορίνης. Οφείλουμε όμως να το κάνουμε με σοβαρότητα. Οφείλουμε να το κάνουμε τηρώντας όλους τους κανόνες οι οποίοι διέπουν τέτοιες διαδικασίες. Οφείλουμε να το κάνουμε με υπευθυνότητα και ενώ υπάρχουν ακόμα εκκρεμείς δικαστικές διαδικασίες”, είπε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και πρόσθεσε: “Οφείλουμε να σεβόμαστε τους νόμους, να σεβόμαστε το περιβάλλον, να σεβόμαστε το θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής, τις ανθρώπινες ζωές οι οποίες θα μπουν σε όλη αυτή τη διαδικασία, γιατί είναι ένα πάρα, μα πάρα πολύ δύσκολο εγχείρημα και οφείλουμε να έχουμε και μια τεχνοοικονομική μελέτη”.

“Έχουν περάσει δεκατέσσερα χρόνια από τη βύθιση του Sea Diamond στη Σαντορίνη. Το κουφάρι του πλοίου βρίσκεται εγκαταλελειμμένο στον βυθό της θάλασσας, κρεμασμένο στο χείλος του γκρεμού”, ανέφερε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, προσθέτοντας πως το Sea Diamond συνεχίζει να ρυπαίνει τα θαλάσσια οικοσυστήματα με τα πετρελαιοειδή και τις υδατοδιαλυτές τοξικές ουσίες που προέρχονται από το ναυάγιο και τη διάβρωση των επικίνδυνων υλικών του, καθώς το πλοίο περιείχε εξήντα πέντε τόνους ντίζελ, τετρακόσιους τριάντα επτά τόνους μαζούτ, διακόσιους τριάντα έξι τόνους απόβλητα κάθε είδους και τριάντα δύο τόνους λιπαντικά, βάσει του πράσινου βιβλίου του. “Έχουν αντληθεί περίπου οι εκατόν πενήντα τόνοι, αλλά από αναλύσεις που έκανε το Γενικό Χημείο του Κράτους αυτά ήταν κατά 99% θαλασσινό νερό και μόνο 1% πετρελαιοειδή”, είπε ο κος Λογιάδης και πρόσθεσε πως η πλοιοκτήτρια εταιρεία έχει εισπράξει 6 εκατομμύρια δολάρια για την απάντληση των πετρελαιοειδών, ενώ στην έρευνα που έκανε το Πολυτεχνείο Κρήτης σε ψάρια που συλλέχθηκαν στην περιοχή, ανιχνεύτηκαν πολύ υψηλές τιμές σε επικίνδυνα βαρέα μέταλλα, όπως υδράργυρο, κάδμιο, μόλυβδο.

“Από την πρώτη στιγμή που έγινε το ναυάγιο, το κράτος άμεσα έσπευσε και αντιμετώπισε, με βάση τις δυνατότητες τις οποίες είχε, την περιβαλλοντική ρύπανση”, ανέφερε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ σε σχέση με την απάντληση των πετρελαιοειδών, υπογράμμισε ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι έχει απαντληθεί. “Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει μία συνεχής επιτήρηση από αντιρρυπαντική εταιρεία σε ό,τι έχει να κάνει με το ναυάγιο, για να ελέγχουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τις οποίες έχει στην περιοχή, αλλά είναι και συνεχείς οι έλεγχοι τους οποίους κάνει το ΕΛΚΕΘΕ στην περιοχή”, ανέφερε ο υφυπουργός και κατέθεσε το πόρισμα της έκθεσης πραγματογνωμοσύνης επί των αποφάσεων του ναυτικού τμήματος, “όπου λέει ξεκάθαρα ότι η τωρινή κατάσταση είναι σταθεροποιημένη και σαφώς αμβλυμμένη, έχοντας μία φυσική εξυγίανση στην ευρύτερη περιοχή του ναυαγίου”, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κος Κατσαφάδος.

Ο Υφυπουργός συμπλήρωσε επίσης πως το ΕΛΚΕΘΕ, με σχετικό έγγραφό του στις 11/9/2020, απεφάνθη ότι το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει από τις μετρήσεις που καλύπτουν τη χρονική περίοδο των δεκατριών ετών από το ατύχημα, είναι ότι δεν υπάρχουν εμφανείς επιπτώσεις από το ναυάγιο στο θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής και η περιοχή χαρακτηρίζεται σε καλή περιβαλλοντική κατάσταση σε ό,τι αφορά τη ρύπανση τόσο από υδρογονάνθρακες, όσο και από βαρέα μέταλλα.

Σε σχέση με την πλοιοκτήτρια εταιρεία, ο κος Κατσαφάδος είπε ότι τα πρόστιμα που της έχουν επιβληθεί ξεπερνούν τα 620 και η εταιρεία καλείται να πληρώσει στο ελληνικό δημόσιο ποσό που ξεπερνάει τα 8.300.000 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη