Ο Οκτώβριος των τριών τελευταίων ετών ο θερμότερος που καταγράφηκε ποτέ

O Οκτώβριος του 2016 ήταν ο δεύτερος θερμότερος Οκτωβρίος στα 136 χρόνια τήρησης σχετικών αρχείων, σύμφωνα με μια μηνιαία ανάλυση των παγκόσμιων θερμοκρασιών που εκπονήθηκε από τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Goddard για τη Διαστημική Έρευνα (GISS), της NASA, στη Νέα Υόρκη.

Η θερμοκρασία του Οκτώβρη 2016 ήταν μεν 0,18 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη από αυτήν του Οκτωβρίου 2015, αλλά ήταν και κατά 0,89 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τη μέση τιμή θερμοκρασίας για τον μήνα Οκτώβριο για την περίοδο 1951 έως το 1980.

Τον μήνα Οκτώβριο τα τελευταία τρία χρόνια καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία σε σχέση με την μέση τιμή. Η μεγαλύτερη τιμή σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2015 που ήταν κατά 1,07 βαθμούς Κελσίου θερμότερος. Σημειωτέον ότι οι δέκα θερμότεροι Οκτώβριοι έχουν καταγραφεί από το έτος 2000 και μετά.

“Συνεχίζουμε να τονίζουμε ότι οι μακροπρόθεσμες τάσεις είναι το πιο σημαντικό στοιχείο, πολύ περισσότερο από ό,τι οι μηνιαίες ταξινομήσεις,” δήλωσε ο διευθυντής του GISS Gavin Schmidt.

Η μηνιαία ανάλυση από την ομάδα του GISS στηρίζεται σε δημόσια διαθέσιμα στοιχεία που συγκεντρώνονται από περίπου 6.300 μετεωρολογικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο, όργανα μέτρησης της θερμοκρασίας σε πλοία και στην επιφάνεια της θάλασσας και από ερευνητικούς σταθμούς στην Ανταρκτική.

Πηγή: GISS/NASA


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη