Περιφερειάρχης προς Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας: Το Περιβάλλον και ο Πολιτισμός πρέπει να προστατευτούν και να αξιοποιηθούν

Η πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας με τη νέα του σύνθεση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013 στο ΥΠΕΚΑ, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικής Ανάπτυξης Σωκράτη Αλεξιάδη, ώστε να συζητηθεί το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό.

Στη συνεδρίαση απηύθυναν χαιρετισμό ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης και ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, ενώ σύντομη παρέμβαση πραγματοποίησε η Γενική Γραμματέας ΥΠΕΚΑ Νάντια Γιαννακοπούλου.

Στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμό και Αειφόρου Ανάπτυξης  (ΕΣΧΣΑΑ), όπως είναι ο πλήρης τίτλος του, συμμετείχε ως μέλος του και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης. Το κύριο θέμα που απασχόλησε το Συμβούλιο ήταν η Αναθεώρηση του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό.

Σύμφωνα με το σχετικό Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίο αναφέρονται τα εξής:

“Ο Περιφερειάρχης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του αναφέρθηκε στο υπό εξέταση Σχέδιο, τονίζοντας πως θα έπρεπε πρώτα να υπάρξει αξιολόγηση του ήδη υπάρχοντος και να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή του.

Σημείωσε επίσης πως θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσπάθειά μας στη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, κατά κύριο λόγο με την προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Οι δυνατότητες ανάπτυξης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στο Νότιο Αιγαίο είναι τεράστιες υπό την προϋπόθεση να είναι σωστά μελετημένες και αξιολογημένες και κυρίως αφού έχει προηγηθεί η κατασκευή των απαραιτήτων υποδομών.

Οι φυσικοί πόροι, είναι κοινά αποδεκτό, πως δεν είναι ανεξάντλητοι γι’ αυτό θα πρέπει να τίθεται σαν προαπαιτούμενο της περεταίρω ανάπτυξης κάθε νησιού η μελέτη της φέρουσας ικανότητάς του.

Η τουριστική βιομηχανία δεν έχει πλέον ανάγκη από νέες και περισσότερες κλίνες αλλά από αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων μέσω στοχευμένων προγραμμάτων αναβάθμισης .

Οι τουριστικοί προορισμοί μας θα πρέπει αξιοποιώντας τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα να καταφέρουν να αναδειχθούν σε πολυθεματικούς.

Το Περιβάλλον και ο Πολιτισμός πρέπει να προστατευτούν και να αξιοποιηθούν. Όπως λοιπόν υπάρχει πρόβλεψη για συγκεκριμένα προγράμματα προκειμένου να επιτευχθεί η ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης σαν τέτοια πρέπει να θεωρηθεί και η απόσυρση ξενοδοχειακών κλινών και ξενοδοχείων.

Ο όποιος σχεδιασμός πραγματοποιείται από Υπηρεσιακούς Παράγοντες των Υπουργείων ΥΠΕΚΑ και Τουρισμού δεν μπορεί να αποτυπώσει τις νέες ανάγκες του Τουρισμού στον νησιώτικο χώρο.

«Η κατάταξη των νησιών σε κατηγορίες έπρεπε να είχε ακολουθήσει την αποτύπωση της πραγματικής εικόνας στα νησιά σε ότι αφορά την τουριστικής τους ανάπτυξη», σημείωσε ο Περιφερειάρχης.

Ο κ. Μαχαιρίδης ζήτησε να υπάρξει αποδοχή των προτάσεων τόσο των Περιφερειών όσο και των Δήμων μιας και την ευθύνη του Σχεδιασμού σε τοπικό επίπεδο την έχουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πρέπει επίσης στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο μέσω του ΕΠΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη) να χρηματοδοτηθεί το σύνολο των έργων Περιβάλλοντος στα νησιά του Αιγαίου.

Επισημαίνεται ότι η δέσμευση του Υπουργού Γιάννη Μανιάτη για κοινές επιτροπές παρακολούθησης όσον αφορά το πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ είναι σε θετική κατεύθυνση.

Τέλος, ο Περιφερειάρχης δεσμεύτηκε να συγκροτηθεί το ταχύτερο επιτροπή παρακολούθησης του υπό μελέτη νέου χωροταξικού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου το οποίο ανέθεσε το ΥΠΕΚΑ.”

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη