Μελέτη: Περισσότερο μολυσματική η Όμικρον σε παιδιά κάτω των 5 ετών σε σχέση με τη Δέλτα

Όμως συνήθως προκαλεί λιγότερο σοβαρή Covid-19

Η παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού έχει μολύνει 6-8 φορές περισσότερα παιδιά κάτω των 5 ετών σε σύγκριση με τη Δέλτα, όμως τα περιστατικά βαριάς Covid-19 στα μικρά παιδιά είναι λιγότερο συχνά στην περίπτωση της Όμικρον, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό παιδιατρικό περιοδικό “JAMA Pediatrics”, ανέλυσαν στοιχεία της περιόδου 2021-2022 για 651.640 παιδιά έως 5 ετών, μεταξύ των οποίων τα 66.692 είχαν λοίμωξη λόγω Δέλτα και τα 22.772 λόγω Όμικρον.

Διαπιστώθηκε ότι στην κορύφωση του κύματος της Δέλτα (φθινόπωρο 2021)  καθημερινά μολύνονταν από κορονοϊό 2-3 παιδιά ανά 2.000. Όταν στη συνέχεια ξεκίνησε το κύμα της Όμικρον, υπήρχαν 5-11 νέα κρούσματα ανά 2.000 παιδιά καθημερινά, ενώ στην κορύφωση της Όμικρον στις αρχές του 2022 η αναλογία έφθασε τα 17 ανά 2.000 παιδιά κάτω των 5 ετών, με τα περισσότερα μεταξύ των παιδιών έως 2 ετών, που μολύνονται συχνότερα από ό,τι εκείνα ηλικίας 3-4 ετών.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Από την άλλη, τα παιδιά με Όμικρον είχαν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο βαριάς νόσησης και νοσηλείας σε ΜΕΘ νοσοκομείου. Λιγότερα από 2% των παιδιών έως 5 ετών που αρρώστησαν λόγω της Όμικρον, χρειάστηκαν εισαγωγή στο νοσοκομείο, έναντι διπλάσιου ποσοστό 4% λόγω της Δέλτα.

“Η Όμικρον είναι άκρως λοιμογόνος στα παιδιά, περισσότερο από την παραλλαγή Δέλτα. Παρόλο που η Όμικρον είναι επίσης λιγότερο σοβαρή, ο κίνδυνος σοβαρής έκβασης που σχετίζεται με την Όμικρον, δεν είναι μηδενικός. Υπάρχουν ακόμη αρκετά παιδιά που μολύνονται από την Όμικρον, τα οποία θα νοσήσουν βαριά”, επεσήμανε ο ερευνητής Ρονγκ Χου, καθηγητής του Πανεπιστημίου Case Western Reserve του Κλίβελαντ.

Μέχρι στιγμής δεν έχει εγκριθεί κανένα εμβόλιο Covid-19 για την ηλικιακή ομάδα έως 5 ετών, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα μόλυνσης και νόσησης των μικρών παιδιών από την Όμικρον ή την υποπαραλλαγή της Όμικρον 2.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη