Θέματα υγείας: Πίεση και χοληστερόλη σε ηλικίες άνω των 75-80 ετών

Από τον Δρ. Βασίλη Νομικό*

Πολύ συχνά έρχονται στο ιατρείο άτομα ηλικίας άνω των 75-80 ετών, συνήθως μαζί με τα παιδιά τους, τα οποία τους μέτρησαν κάποια υψηλή πίεση πχ 180-190 mmHg, με τον συνήθη φόβο μήπως πάθουν κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο. Συχνά μάλιστα τους έχουν δώσει και κάποιο φάρμακο για την πίεση, που έπαιρναν εκείνοι, για σιγουριά.

Πρέπει να γνωρίζουμε πως η πίεση στις ηλικίες αυτές θεωρείται φυσιολογική σε όρια μεταξύ 140-160 mmHg και αποφασίζουμε αγωγή μόνο αν έχουμε συχνές μετρήσεις πάνω από 160 mmHg. Αν ξεκινήσουμε αγωγή, ο επιθυμητός στόχος είναι γύρω στο 140 mmHg. Βλέπετε λοιπόν πως δεν έχει καμία σχέση με τα όρια μικρότερων ηλικιών και είναι σύνηθες να μετράμε στους υπερηλίκους αυξημένες τιμές.

Να γνωρίζουμε ακόμη πως συχνά, λόγω σημαντικής σκλήρυνσης των αγγείων σε αυτές τις ηλικίες, η μετρούμενη πίεση με την κλασσική μέθοδο των πιεσόμετρων στο μπράτσο (ποτέ καρπού σε αυτές τις ηλικίες), υπερεκτιμάται, δίνει δηλαδή μεγαλύτερες τιμές από την σωστή πίεση και αυτό μπορεί να μας παρασύρει. Ηρεμία λοιπόν με τις υψηλές πιέσεις των υπερηλίκων γιατί ο μηχανισμός του εγκεφαλικού δεν έχει καμία σχέση με την παροδική πίεση αλλά με αυτήν που επί χρόνια έχει κάποιος. Επομένως η επείγουσα μείωσή της δεν έχει καμία λογική. Δεν αναφέρομαι καθόλου στην αυξημένη διαστολική ή μικρή πίεση γιατί δεν είναι συνήθως πρόβλημα στις ηλικίες αυτές, όμως και σε αυτή την περίπτωση, η τυχόν αυξημένη τιμή της, δεν αποτελεί επείγον πρόβλημα.

Ας έρθουμε τώρα στην χοληστερόλη. Όλα τα μοντέλα εκτίμησης του κινδύνου από αυξημένες τιμές της, αφορούν ηλικίες έως 70-75 το πολύ. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, αν μεν κάποιος δεν είχε έως τότε πάρει φάρμακα, ή δεν έχει ήδη εκδηλώσει κάποιο καρδιακό ή κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο, όλες οι έως τώρα μελέτες συνηγορούν στη μη χορήγηση κάποιας φαρμακευτικής αγωγής γιατί το πιθανό όφελος δεν είναι τεκμηριωμένο. Η όποια ωφέλεια του φαρμάκου εκδηλώνεται σε μακροχρόνια χορήγηση οπότε λογικά δεν θα δούμε το όφελος ποτέ, ενώ οι -έστω και όχι συχνές- παρενέργειες μπορεί να εκδηλωθούν σύντομα. Αν τώρα υπάρχει ήδη κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα και ο ασθενής είναι ήδη σε αγωγή, ζυγίζουμε τα υπέρ και τα κατά και ίσως η συνέχιση της αγωγής να είναι χρήσιμη.

Συνεπώς θέλει προσοχή στην χορήγηση φαρμάκων για αυξημένη χοληστερόλη στους υπερηλίκους και μόνο ο καλά ενημερωμένος ιατρός μπορεί με σχετική ασφάλεια να σας πει αν χρειάζεστε κάποια αγωγή.

* Ο κος Βασίλης Νομικός είναι καρδιολόγος στον Καρτεράδο Σαντορίνης

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη