Συμφωνία μεταξύ των χωρών της G20 για τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων στους ωκεανούς

Σε συμφωνία για τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων στους ωκεανούς κατέληξαν χθες (16/6) οι χώρες της G20*, κατά τη διήμερη σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος που διεξήχθη στην πόλη Καρουιζάγουα της Ιαπωνίας. Με βάση τη συμφωνία αυτή, οι χώρες-μέλη της G20 δεσμεύονται να μειώσουν τα πλαστικά απορρίμματα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν λεπτομερώς πώς θα το καταφέρουν αυτό.

Η ρύπανση των ωκεανών με πλαστικά έχει αναχθεί με μείζον πρόβλημα για όλον τον κόσμο. Μία από τις βασικές ανησυχίες αφορά τα μικροπλαστικά, τα πολύ μικρά τεμάχια που δεν ξεπερνούν σε μέγεθος τα 5 χιλιοστά και είναι εξαιρετικά δύσκολο να συλλεχθούν. Τα μικροπλαστικά απορροφούν επικίνδυνα χημικά προϊόντα και συσσωρεύονται στον οργανισμό των ψαριών, των πουλιών και άλλων ζώων και ως εκ τούτου στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα.

Τα μέτρα θα εφαρμοστούν σε εθελοντική βάση και κάθε χρόνο θα δημοσιοποιείται μια έκθεση όπου θα αναφέρεται η πρόοδος που έχει επιτευχθεί. Η συμφωνία αυτή είναι το πρώτο διεθνές πλαίσιο για τη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά. Πρόκειται για “ένα πρώτο βήμα για την επίλυση του προβλήματος”, εκτίμησε ο Χιροάκι Οντάτσι, του παραρτήματος της Greenpeace στην Ιαπωνία, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι “δεν αρκεί να βασίζονται στις εθελοντικές δράσεις των χωρών” αλλά “να εφαρμοστούν διεθνείς, υποχρεωτικοί κανόνες με σαφή χρονοδιαγράμματα και στόχους”.

* Η Ομάδα των Είκοσι γνωστή και ως G20 είναι ένα διεθνές φόρουμ για τις κυβερνήσεις και τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών από τις 20 μεγάλες οικονομίες. Σε αυτήν συμμετέχουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και 19 επιμέρους χώρες: Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ιταλία, Ινδία, Ινδονησία, Καναδάς, Κίνα, Μεξικό, Νότια Αφρική, Νότια Κορέα, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, και Τουρκία. Η ΕΕ εκπροσωπείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

[adning id="140783"]

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη