19 C
Santorini
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Συνεργασία με κυβερνήσεις για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα ζητά ο κλάδος της κρουαζιέρας

Share

Το 66% του παγκόσμιου στόλου κρουαζιέρας θα είναι εξοπλισμένο έως το 2027 με συστήματα παράκτιας ενεργειακής υποστήριξης (SSE) για τα λιμάνια, ωστόσο μόνο λίγες θέσεις ελλιμενισμού παρέχουν κάτι τέτοιο στην Ευρώπη, τόνισε ο εκτελεστικός πρόεδρος της MSC Cruises και πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Κρουαζιέρας CLIA, Pierfrancesco Vago, κατλα την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής των εταιρειών του κλάδου, που είναι σε εξέλιξη, στη Γένοβα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι ηγέτες του χώρου της κρουαζιέρας που συγκεντρώνονται στη Γένοβα για την πρώτη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής του κλάδου που είναι αφιερωμένη στην απαλλαγή της κρουαζιέρας από τον άνθρακα, κάλεσαν τις κυβερνήσεις να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια, δημιουργώντας το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο και προχωρώντας σε επενδύσεις που να ανταποκρίνονται στη δέσμευση του κλάδου να επιταχύνει την ανάπτυξη και την προσφορά βιώσιμων καυσίμων και τεχνολογιών για τις θαλάσσιες μεταφορές, που είναι απαραίτητα για την επίτευξη του στόχου της ανθρακικά ουδέτερης κρουαζιέρας έως το 2050.

Ο κος Vago σημείωσε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ότι οι λιμενικές υποδομές έχουν προσδιοριστεί από την CLIA ως ένας πολύ σημαντικός τομέας όπου οι δημόσιες επενδύσεις είναι απαραίτητες, προσθέτοντας ότι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι όλα τα κύρια λιμάνια της ηπείρου να εξοπλιστούν με τέτοιες υποδομές έως το 2030.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Η Marie-Caroline Laurent, γενική διευθύντρια της CLIA για την Ευρώπη, σημείωσε ότι ο κλάδος της κρουαζιέρας έχει ήδη λάβει σταθερά και ισχυρά μέτρα για την επίτευξη των στόχων απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα, προσθέτοντας ότι ο κλάδος χρειάζεται ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο για να ενθαρρύνει τις επενδύσεις και την καινοτομία που θα απαιτηθούν ώστε  να επιτύχει το 2030 τους στόχους του “Fit for55” της Ε.Ε. και τους στόχους του ΙΜΟ για το 2050. Είπε επίσης ότι “η κρουαζιέρα τροφοδοτεί την καινοτομία της ευρωπαϊκής ναυτιλιακής βιομηχανίας και έχει ρόλο ζωτικής σημασίας να βοηθήσει την Ε.Ε. να πραγματοποιήσει την απαραίτητη αλλαγή βηματισμού προς την κατεύθυνση απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα”.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η CLIA, ένα πάνελ από εκπροσώπους εταιρειών κρουαζιέρας, ναυπηγείων, κατασκευαστών, λιμενικών αρχών και παραγωγών καυσίμων συναντήθηκε για να συζητήσει πιθανά εναλλακτικά καύσιμα και τεχνολογίες που υπάρχουν στον ορίζοντα ώστε να επιτευχθεί κρουαζιέρα με μηδενικές εκπομπές. Η ικανότητα παραγωγής ανανεώσιμων καυσίμων πλοίων σε μεγάλη κλίμακα παραμένει πολύ περιορισμένη, καθώς μεγαλύτερη έμφαση δίνεται σε άλλους τρόπους μεταφοράς. Ο κλάδος της κρουαζιέρας ζητά επαρκή κίνητρα και μηχανισμούς υποστήριξης από τις κυβερνήσεις για να εξασφαλιστεί η σταθερή προμήθεια του ναυτιλιακού τομέα με βιώσιμα καύσιμα στο μέλλον.

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη