Τι είναι η χοληστερόλη και γιατί μας κάνει κακό;

heart_gettyΑπό τον καρδιολόγο κ. Βασίλη Νομικό

Η χοληστερόλη είναι μία ουσία που παράγεται στον οργανισμό από το συκώτι μας και είναι απολύτως απαραίτητη γιατι από αυτήν κατασκευάζεται το τοίχωμα κυρίως των εγκεφαλικών και νευρικών κυτάρων μας, καθως και απαραίτητες ορμόνες. Συνεπώς την παράγουμε γιατί δεν μπορούμε να περιμένουμε να την βρούμε μέσω της τροφής, που είναι και η δεύτερη, αλλα πολύ μικρότερη πηγή εισόδου της στον οργανισμό μας.

Περίπου τα ¾ της χοληστερίνης που εχουμε είναι παραγόμενη. Συνεπώς η διατροφή παίζει ρόλο, αλλά δευτερεύοντα και μια ιδανική δίαιτα μπορεί να μειώσει την χοληστερόλη μας εως και κατά 20%.

Αποτελείται κυρίως από την χοληστερόλη υψηλής πυκνότητας (HDL, High Density Lipoprotein) και την χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας (LDL, Low Density Lipoprotein).

Η βλαπτική της επίδραση έγκειται στο ότι όταν η ολική χοληστερόλη είναι αυξημένη και η προστατευτική HDL (καλή), είναι μειωμένη, υπάρχει αυξημένη εναπόθεση της LDL (κακής) στο εσωτερικό του τοιχώματος των αρτηριών, που μπορεί να προκαλέσει κάποια στιγμή στενώσεις τέτοιες, που θα οδηγήσουν σε έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι φθορές αυτές βέβαια δεν συμβαίνουν σε όλους τους ανθρώπους και επιπλέον ρόλο παίζει το κάπνισμα, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης καθώς και γεννετικοί παράγοντες.

Μπορούμε λοιπόν να συμπεράνουμε πως αν η ολική χοληστερόλη μας είναι πολύ υψηλή (>300mg%), είναι δύσκολο έως αδύνατον να ρυθμιστεί χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Η δίαιτα είναι βέβαια πάντα χρήσιμη. Να σημειωθεί εδώ, πως οι δίαιτες που χρησιμοποιούμε για να μειώσουμε την χοληστερόλη είναι συχνά εσφαλμένες και αυτό οφείλεται στην λανθασμένη άποψη πως αυτή υπάρχει μέσα στο λίπος.

Ιδανικές τιμές για τον γενικό πληθυσμό είναι: Ολική <200 mg%, ΗDL(καλή) >40mg%, LDL(κακή) <130mg% και τριγλυκερίδια <150mg%.

Οι τιμές αυτές, ειδικά της LDL, πρέπει να είναι ακόμη μικρότερες, όταν υπάρχει ισχυρή πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακού νοσήματος, ή υπάρχει ήδη εκδηλωμένη αγγειοπάθεια και τότε ιδανική τιμή είναι <90-100mg%.

Σε επόμενο άρθρο θα ασχοληθούμε με την σωστή δίαιτα, τα συνήθη σφάλματά της, καθώς επίσης και τα υπέρ και τα κατά της φαρμακευτικής αγωγής.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]

 

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη