Σημαντική εξέλιξη για το έργο της μαρίνας στον Μονόλιθο της Σαντορίνης συνιστά το Διάταγμα που υπογράφηκε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, τον Υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Περιβάλλοντος & Ενέργειας σχετικά με την έγκριση του γενικού σχεδιασμού της μαρίνας.
Το Διάταγμα υπογράφηκε στις αρχές Μαρτίου και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ήδη από τις αρχές Απριλίου, περίπου τρία χρόνια μετά την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) να εντάξει το εν λόγω επενδυτικό σχέδιο στις Διαδικασίες Στρατηγικών Επενδύσεων. Όπως σημείωνε το 2019 η ΔΕΣΕ στην εγκριτική της απόφαση, πρόκειται για το πρώτο επενδυτικό σχέδιο δημόσιας στρατηγικής επένδυσης και αφορά στη δημιουργία μαρίνας με δυνατότητα ελλιμενισμού 350 μικρών και μεγάλων σκαφών αναψυχής, ενώ αναμένεται να δημιουργήσει 120 άμεσες θέσεις εργασίας.
Υπενθυμίζουμε ότι είναι ένα έργο που είχε δρομολογηθεί από το 2012, επί δημαρχίας Νίκου Ζώρζου, οπότε είχε ανατεθεί η προκαταρκτική μελέτη στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων. Έκτοτε μεσολάβησε μια σειρά μελετών και διαδικασιών μέχρι να φτάσουμε στην έγκριση της ΔΕΣΕ τον Φεβρουάριο του 2019 και στο φετινό Προεδρικό Διάταγμα που, δέκα χρόνια μετά, ανοίγει τον δρόμο για τη δημοπράτηση του έργου. Άλλη μια απτή απόδειξη ότι τα λιμενικά έργα είναι από τα πλέον χρονοβόρα.
Το Atlantea επικοινώνησε με τον κο Άγγελο Ρούσσο, Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Θήρας, που είναι και ο φορέας δημοπράτησης του έργου, ο οποίος δήλωσε ότι τα τεύχη δημοπράτησης είναι έτοιμα και πολύ σύντομα θα προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός.
Αναλυτικά όσα αναφέρονται στο Διάταγμα:
Άρθρο 1
Έγκριση Γενικού Σχεδιασμού μαρίνας Μονόλιθου ν. Σαντορίνης
Εγκρίνονται τα όρια της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης της μαρίνας Μονόλιθου, όπως η περιοχή αυτή αποτυπώνεται στο σχετικό πρωτότυπο χάρτη σε κλίμακα 1:1.000, που δημοσιεύεται με το παρόν διάταγμα. Το εμβαδόν της χερσαίας ζώνης είναι 29.087,00 τ.μ. και το εμβαδόν της θαλάσσιας ζώνης είναι 193.598,00 τ.μ.
Άρθρο 2
Χρήσεις γης, όροι δόμησης επί της χερσαίας ζώνης μαρίνας Μονόλιθου Ν. Σαντορίνης και κατευθύνσεις σχεδιασμού επί της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης μαρίνας Μονόλιθου
1. Στη μαρίνα Μονόλιθου καθορίζονται οι ακόλουθοι ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης:
α. Για το σύνολο της χερσαίας ζώνης της μαρίνας Μονόλιθου, καθορίζονται συντελεστής δόμησης 0,18 και μέγιστη δόμηση 5.200,00 τ.μ.
β. Καθορίζεται μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κτιρίων από τις οριστικά διαμορφωμένες στάθμες τα 8,50 μ., με εξαίρεση τον πύργο ελέγχου που είναι 12,00 μ. και τα υπόστεγα συντήρησης και φύλαξης σκαφών για τα οποία το μέγιστο ύψος καθορίζεται στα 10,00 μ. Εκτός τομέων το ύψος των κτιρίων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 4,50 μ.
γ. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα από τον οικοδομικό και κτιριοδομικό κανονισμό, όπως αυτός εκάστοτε ισχύει.
2. Στη χερσαία ζώνη της μαρίνας Μονόλιθου καθορίζονται χρήσεις γης, όροι δόμησης καθώς και κατευθύνσεις σχεδιασμού κατά τον τομέα 1, όπως αυτός απεικονίζεται στον χάρτη κλίμακας 1:1.000 του άρθρου 1, ως εξής:
Τομέας 1: Στον τομέα αυτό, συνολικής επιφάνειας 29.087,00 τ.μ., επιτρέπονται οι χρήσεις διοίκησης και λειτουργίας της μαρίνας, αναψυχής και εξυπηρέτησης κοινού, χερσαίας απόθεσης και συντήρησης σκαφών και χρήσεις ναυταθλητισμού. Η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση είναι 5.160,00 τ.μ. Ο συντελεστής κάλυψης καθορίζεται 0,28 και ο συντελεστής δόμησης 0,18.
Υποτομέας 1A: Στον Υποτομέα αυτό, συνολικής επιφάνειας 17.329,00 τ.μ., επιτρέπεται το σύνολο των χρήσεων του Τομέα 1, με εξαίρεση τις χρήσεις χερσαίας απόθεσης και συντήρησης σκαφών και τις χρήσεις ναυταθλητισμού.
Υποτομέας 1Β: Στον υποτομέα αυτό, συνολικής επιφάνειας 11.758,00 τ.μ., επιτρέπεται το σύνολο των χρήσεων του Τομέα 1.
3. Στην εναπομένουσα εκτός τομέα έκταση επιτρέπονται οι χρήσεις ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων (σταθμός ανεφοδιασμού καυσίμων και παραλαβής καταλοίπων σκαφών, αποθήκη αντιρρυπαντικού εξοπλισμού, κ.λπ.) και ελικοδρομίου.
4. α. Στις χρήσεις διοίκησης και λειτουργίας της μαρίνας περιλαμβάνονται οι ακόλουθες επιτρεπόμενες χρήσεις και υποδομές: κτίριο διοίκησης, συμπεριλαμβανομένων γραφείων διοίκησης, λιμεναρχείου, τελωνείου, ιατρείου κ.λπ., πύργος ελέγχου, φυλάκια εισόδου, καταστήματα παροχής υπηρεσιών (τραπεζών, ταχυδρομείου, ενοικίασης οχημάτων/σκαφών, πώλησης ειδών πρώτης ανάγκης, κυλικείου κ.λπ.), εντευκτήριο, αναψυκτήριο, κατάστημα ναυτιλιακών ειδών, super market (μέγιστης επιφάνειας 150,00 τ.μ.), χώροι υγιεινής, συμπεριλαμβανομένων WC, ντους, πλυντηρίων – στεγνωτήριων κ.λπ., χώροι εξυπηρέτησης προσωπικού μαρίνας, αποθηκευτικοί χώροι, σταθμός ανεφοδιασμού καυσίμων και παραλαβής καταλοίπων από τα σκάφη, χώροι ηλεκτρομηχανολογικών (Η/Μ) εγκαταστάσεων, χώροι στάθμευσης (γήπεδα, υπόγειοι χώροι), ελικοδρόμιο, διάδρομοι κοινού (π.χ. δρόμοι, πεζόδρομοι), παραλιακή ζώνη εξυπηρέτησης σκαφών (για την τοποθέτηση των παροχών στα σκάφη, για τον ανεφοδιασμό τους και την άνετη και ασφαλή πρόσβαση σε αυτά), κάθε άλλη συναφής υποδομή, η οποία υποστηρίζει τη διοίκηση και λειτουργία της μαρίνας και την εξυπηρέτηση των χρηστών/πελατών της (επιβαίνοντες σε σκάφη, ιδιοκτήτες σκαφών κ.λπ.).
β. Στις χρήσεις χερσαίας απόθεσης και συντήρησης σκαφών της μαρίνας περιλαμβάνονται οι ακόλουθες επιτρεπόμενες χρήσεις και υποδομές: υπαίθριος χώρος χερσαίας απόθεσης και συντήρησης σκαφών, υπόστεγο συντήρησης σκαφών, υπόστεγο φύλαξης σκαφών, εργαστήρια, γραφεία, αποθηκευτικοί χώροι, χώροι στάθμευσης (γήπεδα, υπόγειοι/ημιυπόγειοι χώροι), ελικοδρόμιο και κάθε άλλη συναφής υποδομή, η οποία υποστηρίζει τη χερσαία απόθεση και συντήρηση σκαφών.
γ. Στις χρήσεις εξυπηρέτησης και αναψυχής κοινού της μαρίνας περιλαμβάνονται οι ακόλουθες επιτρεπόμενες χρήσεις και υποδομές: εστιατόρια, αναψυκτήρια, εμπορικά καταστήματα, καταστήματα παροχής υπηρεσιών, αθλητικές εγκαταστάσεις και κέντρα ευεξίας (spa), ξενοδοχεία – ξενώνες, εκθεσιακοί – συνεδριακοί χώροι, χώροι πολιτιστικών δραστηριοτήτων (στεγασμένοι, υπαίθριοι), χώροι συνάθροισης κοινού (θέατρα, αίθουσες κινηματογράφου κ.λπ.), ναΐσκοι (παρεκκλήσια), παιδικές χαρές – παιδότοποι, χώροι ηλεκτρομηχανολογικών (Η/Μ) εγκαταστάσεων, χώροι πρασίνου, υπαίθριοι χώροι περιπάτου – αναψυχής, χώροι στάθμευσης (γήπεδα, υπόγειοι/ημιυπόγειοι χώροι), διάδρομοι κοινού (π.χ. δρόμοι, πεζόδρομοι).
δ. Στις χρήσεις ναυταθλητισμού της μαρίνας περιλαμβάνονται οι ακόλουθες επιτρεπόμενες χρήσεις και υποδομές: γραφεία, χώρος διδασκαλίας, βιβλιοθήκη, εντευκτήριο, αναψυκτήριο/εστιατόριο, ιατρείο, χώροι υγιεινής και αποδυτήρια, φυλάκια εισόδου, υπόστεγα φύλαξης/αποθήκευσης/συντήρησης μικρών σκαφών, υπαίθριος χώρος παραμονής και προετοιμασίας των αθλητικών σκαφών και κάθε άλλη συναφής υποδομή, η οποία εξυπηρετεί την ναυταθλητική δραστηριότητα.
ε. Στις χρήσεις ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων (Η/Μ) της μαρίνας περιλαμβάνονται οι ακόλουθες επιτρεπόμενες χρήσεις και υποδομές: υποσταθμοί, αντλιοστάσια, εγκαταστάσεις πυρόσβεσης, χώροι φύλαξης αντιρρυπαντικού εξοπλισμού, αποθηκευτικοί χώροι και κάθε άλλη συναφής υποδομή, η οποία υποστηρίζει τη λειτουργία των Η/Μ εγκαταστάσεων και δικτύων της μαρίνας. Επίσης, οι χώροι αυτοί δύνανται να περιλαμβάνουν μονάδα αφαλάτωσης για τις ανάγκες υδροδότησης της μαρίνας και κυρίως των σκαφών. Επίσης, οι Η/Μ εγκαταστάσεις δύνανται να περιλαμβάνουν κατάλληλης κλίμακας μονάδα βιολογικού καθαρισμού αποκλειστικά για τις ανάγκες της μαρίνας. Στην περίπτωση επιλογής υλοποίησης τέτοιων μονάδων, αυτές θα μελετηθούν και θα εγκριθούν ως προς τα λειτουργικά χαρακτηριστικά τους στο δεύτερο στάδιο χωροθέτησης της μαρίνας.
5. Στις χρήσεις εντός της θαλάσσιας ζώνης της μαρίνας περιλαμβάνονται οι ακόλουθες χρήσεις και υποδομές: οι θαλάσσιες υποδομές της μαρίνας αφορούν αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση σκαφών αναψυχής και ναυταθλητικών σκαφών. Είναι επιτρεπτή, εφ’ όσον δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, η προσέγγιση υδροπλάνου εντός της λιμενολεκάνης της μαρίνας (μετά την προβλεπόμενη από την κείμενη νομοθεσία αδειοδότηση υδατοδρομίου). Επί των λιμενικών έργων της μαρίνας (εφ’ όσον διαμορφωθεί η σχετική υποδομή) θα είναι επιτρεπτή η λειτουργία ελικοδρομίου (πεδίο προσγείωσης – απογείωσης ελικοπτέρου).
6. Η οδική πρόσβαση στη μαρίνα εξασφαλίζεται από την είσοδο που διαμορφώνεται στο βορειοδυτικό άκρο της χερσαίας ζώνης της μαρίνας, αξιοποιώντας την υφιστάμενη διαμόρφωση στη θέση αυτή, η οποία βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με την παραλιακή οδό του οικισμού.
αα) Στο πλαίσιο του δεύτερου σταδίου χωροθέτησης της μαρίνας, συνιστάται η κατάλληλη κυκλοφοριακή διαμόρφωση της εισόδου, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η άνετη και ασφαλής είσοδος/έξοδος των οχημάτων, χωρίς να παρεμποδίζεται η κυκλοφορία επί της παραλιακής οδού.
ββ) Η πρόσβαση των πεζών στη μαρίνα είναι δυνατή κατ’ αρχήν μέσω της οδικής εισόδου σε αυτή. Επιπροσθέτως, κατά μήκος του δυτικού ορίου της μαρίνας, η πρόσβαση των πεζών θα είναι εφικτή και μέσω κατάλληλα χωροθετημένων “ανοιγμάτων”.
γγ) Το εσωτερικό οδικό δίκτυο της μαρίνας μελετάται και εγκρίνεται στο δεύτερο στάδιο χωροθέτησης της μαρίνας. Για την ομαλή κυκλοφορία οχημάτων στο εσωτερικό της μαρίνας είναι απαραίτητη η διαμόρφωση κατάλληλα χωροθετημένου ικανού αριθμού θέσεων στάθμευσης.
7. Περιμετρικά της χερσαίας ζώνης της μαρίνας προβλέπεται η περίφραξη αυτής με τοιχίο, με σκοπό να εξασφαλισθεί ένας ενιαίος κατά το δυνατόν μορφολογικός χαρακτήρας με τις διαμορφώσεις του οικισμού Μονόλιθου. Η περίφραξη αυτή θα εκτείνεται κατά μήκος του ορίου της χερσαίας ζώνης και προβλέπεται να διακόπτεται σε επιλεγμένα σημεία κυρίως για την απρόσκοπτη πρόσβαση των πεζών στο παραλιακό μέτωπο της χερσαίας ζώνης της μαρίνας.
Τέλος, για τη διασφάλιση της ελεύθερης και ανεμπόδιστης κυκλοφορίας του κοινού καθ’ όλο το μήκος της παράκτιας ζώνης προβλέπεται η διαμόρφωση μίας κοινόχρηστης ζώνης. Η ζώνη αυτή εκτείνεται παράλληλα και εκτός του νοτιοδυτικού ορίου της χερσαίας ζώνης της μαρίνας, στο σημείο αυτό όπου αφ’ ενός η απότομη αλλαγή του αναγλύφου και αφ’ ετέρου οι υφιστάμενες περιφράξεις παρακείμενων κατοικιών περιορίζουν σημαντικά το εύρος του παραλιακού μετώπου.
Άρθρο 3
Κατευθύνσεις και μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και σύστημα περιβαλλοντικής παρακολούθησης
1. Η έγκριση του Γενικού Σχεδιασμού της μαρίνας Μονόλιθου, κατά το άρθρο 1 του παρόντος, πραγματοποιείται με τους ακόλουθους όρους, περιορισμούς και κατευθύνσεις για την προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος που επιβάλλεται να τηρούνται κατά την εξειδίκευση και υλοποίηση του σχεδίου, με μέριμνα της αρχής σχεδιασμού, καθώς και του συνόλου των φυσικών και νομικών προσώπων που συμμετέχουν στην υλοποίηση του σχεδίου:
α. Η κατανομή των ελεύθερων χώρων που θα προκύψουν κατά την πορεία της ανάπτυξης νέων εγκαταστάσεων εντός της χερσαίας ζώνης της μαρίνας σχεδιάζεται ισόρροπα και με λειτουργικά αποδοτικό τρόπο, ώστε να επιτυγχάνονται τουλάχιστον οι ακόλουθοι στόχοι:
αα) συνοχή και αυξημένη συνέργεια με τους προβλεπόμενους χώρους αστικού πρασίνου.
ββ) επαύξηση συνδυαστικού αποτελέσματος – ως προς το μέγεθος, τη διαμόρφωση και την οικολογική και ρυμοτομική λειτουργικότητα – των κοινόχρηστων χώρων, των χώρων πρασίνου και των χώρων στάθμευσης.
β. Η χωροθέτηση των επιμέρους ειδικών χρήσεων και εγκαταστάσεων (εντός του πλαισίου των γενικών προβλέψεων του Γενικού Σχεδιασμού όπως αυτές προαναφέρθηκαν), θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με τρόπο που να εξασφαλίζει:
αα) Ελαχιστοποίηση μορφολογικών εξάρσεων και βελτίωση της εικόνας του τοπίου, ιδίως σε θέσεις που η υφιστάμενη κατάσταση χαρακτηρίζεται από υποβάθμιση.
ββ) Λειτουργική διασύνδεση υποδομών, δικτύων, κτιριακών συνόλων και ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων.
γγ) Προσαρμογή των έργων στο περιβάλλον.
δδ) Διασφάλιση ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στο θαλάσσιο μέτωπο.
γ. Κατά τον σχεδιασμό και υλοποίηση των κτιριακών έργων θα πρέπει να υιοθετούνται οι αρχές της αειφόρου ή πράσινης δόμησης, ιδίως μέσω συστημάτων ανάπτυξης “πράσινων κτιρίων” (π.χ. LEED, ELGBC ή DGNB), όπου αυτό είναι εφικτό, ενσωματώνοντας τουλάχιστον τις ακόλουθες πρόνοιες:
αα) Εξοικονόμηση ενέργειας. Η ενέργεια που χρειάζεται κάθε κτίριο προκειμένου να λειτουργήσει σύμφωνα με τις προδιαγραφές του πρέπει να ελαχιστοποιείται με κατάλληλο συνδυασμό μεθόδων που αναφέρονται τόσο στο παθητικό επίπεδο (βιοκλιματικός σχεδιασμός, μονώσεις, ψυχρά υλικά, σκιάσεις κ.ά.) όσο και στο ενεργητικό επίπεδο (εξοπλισμός υψηλής απόδοσης, “έξυπνο” σύστημα ενεργειακής διαχείρισης στα μεγάλα κτίρια, δυνατότητα χρήσης φυσικού αέρα στα συστήματα κλιματισμού, λαμπτήρες εξοικονόμησης κ.ά.).
ββ) Ορθολογική χρήση νερού. Η κατανάλωση νερού εντός και γύρω από τα νέα κτίρια πρέπει να είναι πλήρως εξορθολογισμένη, μέσω κατάλληλου συνδυασμού μεθόδων που αφορούν σε ελαχιστοποίηση κατανάλωσης, δίκτυα δεύτερης χρήσης (γκρι νερό), συστήματα αποτελεσματικής άρδευσης και τοπική αξιοποίηση όμβριων υδάτων.
γγ) Περιβαλλοντική συμβατότητα υλικών και μεθόδων κατασκευής. Για την επιλογή υλικών κατασκευής συνεκτιμάται η απόσταση της πηγής προέλευσής τους, με τρόπο που να ελαχιστοποιεί τις συνολικές επιπτώσεις του κύκλου παραγωγής, μεταφοράς και χρήσης των υλικών. Ταυτόχρονα, εξασφαλίζεται, μέσω της κατάλληλης κάθε φορά μεθόδου (πιστοποίηση, δοκιμές κ.ά.) η περιβαλλοντική συμβατότητα των υλικών, η απουσία επικίνδυνων ουσιών και η κατά το δυνατόν φυσική προέλευση των συστατικών τους. Οι μέθοδοι κατασκευής επιλέγονται συνεκτιμώντας με αυξημένο συντελεστή βαρύτητας την περιβαλλοντική διάσταση, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι εκπομπές προς την ατμόσφαιρα, η παραγωγή αποβλήτων και η δημιουργία ρύπων.
δ. Οι καθαιρέσεις υφιστάμενων εγκαταστάσεων θα πρέπει να σχεδιασθούν και να πραγματοποιηθούν με τρόπο που να ελαχιστοποιεί την εκπομπή σκόνης, να προωθεί την επιτόπου αξιοποίηση χρήσιμων υλικών και να διασφαλίζει τη διαχείριση των απόβλητων που θα προκύψουν σύμφωνα με τις ισχύουσες σχετικές διατάξεις.
ε. Κατά τον σχεδιασμό, την κατασκευή και στη συνέχεια τη λειτουργία του σταθμού καυσίμων σκαφών, συμπεριλαμβανομένων των δεξαμενών του, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας και ασφάλειας.
στ. Η διαχείριση και διάθεση των παραγόμενων ή συλλεγόμενων αποβλήτων από τις δραστηριότητες στη θαλάσσια αλλά και στη χερσαία ζώνη της μαρίνας σχεδιάζεται με τρόπο που να καλύπτει όλες τις απαιτήσεις της σχετικής με αυτά νομοθεσίας. Ειδικότερα:
αα) Αναφορικά με τα απόβλητα των σκαφών εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα από το Σχέδιο Παραλαβής και Διαχείρισης Αποβλήτων, το οποίο καταρτίζεται και εγκρίνεται αρμοδίως κατά τη λειτουργία της μαρίνας, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
ββ) Αναφορικά με τα στερεά απόβλητα αστικού τύπου, η διαχείρισή τους ενσωματώνει προβλέψεις για διαχωρισμό στην πηγή, καθώς και κατάλληλες μεθόδους χωριστής συλλογής και διάθεσης, ώστε να προωθείται στον μέγιστο εφικτό βαθμό η επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση ή άλλη αξιοποίηση των υλικών.
γγ) Αναφορικά με τα απόβλητα από τις εργασίες πρασίνου, προβλέπονται ειδικές διαδικασίες μεγιστοποίησης του ποσοστού επιτόπου αξιοποίησης.
δδ) Η διαχείριση των υγρών αποβλήτων από τη λειτουργία των χερσαίων εγκαταστάσεων της μαρίνας, συμμορφώνεται πλήρως με τις απαιτήσεις της κείμενης
νομοθεσίας.
ζ. Στο δεύτερο στάδιο χωροθέτησης της μαρίνας θα πρέπει να μελετηθούν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον εσωτερικό χώρο της μαρίνας και να προβλεφθούν οι αναγκαίες θέσεις στάθμευσης προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του οδικού δικτύου της περιοχής.
η. Επιτρέπεται, η εξυπηρέτηση υδροπλάνων εντός της λιμενολεκάνης της μαρίνας, μετά την προβλεπόμενη από την κείμενη νομοθεσία αδειοδότηση του υδατοδρομίου.
θ. Ο σχεδιασμός των εργασιών κατασκευής της μαρίνας και της χωροθέτησης των εργοταξιακών εγκαταστάσεων, ενσωματώνει μέριμνα για την αποφυγή επιβάρυνσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος με ρύπους.
ι. Κατά τον σχεδιασμό των έργων προστασίας της μαρίνας πρέπει να διερευνηθούν οι ακτομηχανικές επιπτώσεις τους στην παράκτια ζώνη.
ια. Λαμβάνονται όλα τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τον περιορισμό της επιβάρυνσής του από δραστηριότητες που σχετίζονται με τη λειτουργία της μαρίνας, και ειδικά τον ελλιμενισμό των σκαφών αναψυχής.
αα) Για την ελεύθερη και ανεμπόδιστη κυκλοφορία του κοινού στην παράκτια ζώνη, με τη διαμόρφωση κοινόχρηστης ζώνης κατά μήκος του νοτιοδυτικού ορίου της μαρίνας, εξασφαλίζοντας την πεζή επικοινωνία μεταξύ της παράκτιας περιοχής νότια και βόρεια της μαρίνας.
ββ) Για τον περιορισμό του θορύβου που προκαλείται τόσο από τις δραστηριότητες στο χώρο της μαρίνας, όσο και από την οδική κυκλοφορία και τον ελλιμενισμό των σκαφών.
ιβ. Οι επιμέρους ΜΠΕ που θα εκπονηθούν σε συνέχεια της ΣΜΠΕ του Γενικού Σχεδιασμού της μαρίνας Μονόλιθου και αφορούν στα λιμενικά έργα να υποβάλλονται προς έγκριση από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατ. Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων, κατά την ισχύουσα νομοθεσία (ν. 4858/2021 και ν.2971/2001).
ιγ. Όλες οι χερσαίες εκσκαφικές εργασίες στο πλαίσιο της κατασκευής της μαρίνας Μονόλιθου θα πρέπει να γίνουν με την παρακολούθηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και σε περίπτωση ανεύρεσης αρχαιοτήτων αυτές θα πρέπει να διακοπούν για να διενεργηθεί η απαιτούμενη από το ν. 4858/2021 ανασκαφική έρευνα, με δαπάνη του έργου από τα αποτελέσματα της οποίας θα εξαρτηθεί η περαιτέρω πορεία των εργασιών.
2. α. Η παρακολούθηση των σημαντικών επιπτώσεων στο περιβάλλον από την εφαρμογή του Γενικού Σχεδιασμού της μαρίνας Μονόλιθου πραγματοποιείται ως εξής:
αα) Στον σχεδιασμό της διαχείρισης και λειτουργίας της μαρίνας ενσωματώνεται ένας συστηματικός τρόπος συλλογής των απαραίτητων στοιχείων από όλους όσοι θα συμμετάσχουν στην αξιοποίησή της, με βάση λεπτομερές πρόγραμμα παρακολούθησης των σημαντικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την εφαρμογή του σχεδίου, συναφές με το προτεινόμενο στη ΣΜΠΕ.
ββ) Η συλλογή και επεξεργασία των στοιχείων για την παρακολούθηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων διεξάγεται σε ετήσια τουλάχιστον βάση. Στη διάρκεια του έτους μπορούν να συλλέγονται στοιχεία σε τακτικότερη βάση, ώστε να καθίσταται δυνατή η αποτύπωση τάσεων με συντομότερη χρονική εξέλιξη.
γγ) Ως βασικά μεγέθη της παρακολούθησης χρησιμοποιούνται περιβαλλοντικοί δείκτες, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν με περιεκτικό τρόπο σημαντικές πτυχές των εξελίξεων ως προς το περιβάλλον.
β. Ο τελικός καθορισμός του συνόλου των δεικτών που παρακολουθούνται, αποτελεί αντικείμενο του προγράμματος παρακολούθησης. Ενδεικτικά, μπορούν να καταγράφονται οι ακόλουθοι δείκτες:
αα) Δείκτες πληθυσμού. Αναφέρονται στον αριθμό των ατόμων που επισκέπτονται ή εργάζονται στις εγκαταστάσεις της μαρίνας (συμπεριλαμβανομένων των επιβαινόντων στα σκάφη), στον μέσο χρόνο παραμονής τους και στις εποχιακές διακυμάνσεις.
Τα μεγέθη των δεικτών αυτών χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη διαπίστωση της επάρκειας των υποδομών και την έγκαιρη διάγνωση αναγκών επαύξησης της δυναμικότητάς τους.
ββ) Δείκτες οικολογικής κατάστασης και λειτουργίας. Αναφέρονται σε χαρακτηριστικά μεγέθη καταστάσεων και λειτουργιών των οικοσυστημάτων στη θαλάσσια και χερσαία ζώνη της μαρίνας και της ποιότητας των θαλάσσιων υδάτων (π.χ. συγκέντρωση πετρελαιοειδών, βαρέων μετάλλων και μικροβίων ανθρωπογενούς προέλευσης στο θαλασσινό νερό).
γγ) Δείκτες περιβαλλοντικών επιδόσεων. Αναφέρονται στις βελτιώσεις που επιφέρει η εφαρμογή των όρων της παρούσας απόφασης και άλλων περιβαλλοντικών πρακτικών στους τομείς της διαχείρισης στερεών αποβλήτων (π.χ. ποσότητες απορριμμάτων συνολικά, ποσοστό ανακύκλωσης συνολικά και ανά ρεύμα κ.ά.), της διαχείρισης νερού (συνολική κατανάλωση νερού, μεγέθη άρδευσης κ.ά.), κατανάλωσης ενέργειας (ηλεκτρισμός, καύσιμα, συνολικά και κατά κεφαλήν μεγέθη) σε σύγκριση με τυπικούς μέσους όρους.
γ. Οι τιμές των δεικτών και άλλων μεγεθών της παρακολούθησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αποτυπώνονται σε ετήσια έκθεση, στην οποία περιλαμβάνονται η επεξεργασία και αξιολόγηση των σχετικών αποτελεσμάτων, καθώς και προτάσεις για τις ενδεχομένως απαιτούμενες διορθωτικές ενέργειες. Η έκθεση αυτή κοινοποιείται σε όλους τους φορείς που συμμετέχουν στην αξιοποίηση της μαρίνας, ενώ παράλληλα δημοσιοποιείται με ανάρτησή της σε κατάλληλη ιστοσελίδα, στην οποία δίδεται η δυνατότητα στο ενδιαφερόμενο κοινό να εκφράσει επωνύμως τις απόψεις του για το περιεχόμενο της έκθεσης.
δ. Τα αποτελέσματα του συστήματος περιβαλλοντικής παρακολούθησης αξιοποιούνται για τη βελτίωση της περιβαλλοντικής διαχείρισης, την περιβαλλοντική εκπαίδευση του προσωπικού της μαρίνας, καθώς και για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των χρηστών της (ελλιμενιζόμενων πληρωμάτων, εργαζομένων σε φορείς παροχής υπηρεσιών και επισκεπτών).
Άρθρο 4
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς του παρόντος διατάγματος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (σ.σ. 5/4/2022). Στους Υπουργούς Τουρισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Πολιτισμού και Αθλητισμού, αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος.