Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ – Πρώτη δήλωση με έκκληση για ειρήνη

Antonio Guterres| UN Photo/Jean-Marc Ferré

Έκκληση για ειρήνη απευθύνει ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, (António Guterres), στο πρώτο μήνυμά του.

«Η ειρήνη εξαρτάται από εμάς, ας κάνουμε το 2017 ένα έτος ειρήνης», λέει χαρακτηριστικά ο νέος Γραμματέας που ανέλαβε τα καθήκοντά του από 1 Ιανουαρίου 2017 σε αντικατάσταση του Μπαν Κι Μουν που ήταν Γενικός Γραμματέας από το 2007.

Το πλήρες κείμενο του μηνύματος έχει ως εξής:

Έκκληση για Ειρήνη

Την πρώτη μου ημέρα ως Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ένα ερώτημα βαραίνει πολύ την καρδιά μου. Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα εκατομμύρια των ανθρώπων που υποφέρουν από πολέμους που δεν έχουν ορατό τέλος;

Άμαχοι σφυροκοπούνται με φονική δύναμη. Γυναίκες, παιδιά και άνδρες σκοτώνονται και τραυματίζονται, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, διωγμένοι και φτωχοί. Ακόμη και νοσοκομεία και κομβόι βοήθειας γίνονται στόχοι.

Κανένας δεν κερδίζει αυτούς τους πολέμους. Όλοι χάνουν. Τρισεκατομμύρια δολάρια ξοδεύονται καταστρέφοντας κοινωνίες και οικονομίες, τροφοδοτώντας κύκλους δυσπιστίας και φόβου που μπορεί να διαρκέσουν για πολλές γενιές. Ολόκληρες περιοχές αποσταθεροποιούνται, ενώ η νέα απειλή της παγκόσμιας τρομοκρατίας μας επηρεάζει όλους.

Τη φετινή πρωτοχρονιά, σας καλώ όλους να κάνουμε μία κοινή ευχή. Να αποφασίσουμε να βάλουμε πάνω απ’ όλα την ειρήνη. Ας κάνουμε το 2017 μία χρονιά που όλοι -πολίτες, κυβερνήσεις, ηγέτες- θα παλέψουμε για να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας.

Από την αλληλεγγύη και την συμπόνια στην καθημερινή μας ζωή, μέχρι τον διάλογο και τον σεβασμό στις πολιτικές μας διαφορές. Από την εκεχειρία στα πεδία των μαχών, στους συμβιβασμούς και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση πολιτικών λύσεων.

Η ειρήνη πρέπει να είναι ο στόχος και ο οδηγός μας. Όλα αυτά για τα οποία παλεύουμε ως ανθρώπινη οικογένεια -αξιοπρέπεια, ελπίδα, πρόοδος και ευημερία- εξαρτώνται από την ειρήνη.

Αλλά η ειρήνη εξαρτάται από εμάς. Κάνω έκκληση να δεσμευτούμε για την ειρήνη, σήμερα και κάθε μέρα. Ας κάνουμε το 2017 ένα έτος ειρήνης.

Print Friendly, PDF & Email