Εκπαιδευτικά σεμινάρια γνωριμίας με τον αμπελώνα της Σαντορίνης για μαθητές δημοτικού

Η Επιτροπή Πολιτισμού του Δήμου Θήρας σε συνεργασία με γεωπόνους, οινολόγους και οινοποιούς του νησιού θα πραγματοποιήσουν για δεύτερη φορά, φέτος τον Φεβρουάριο, νέο κύκλο σεμιναρίων και βιωματικών δράσεων με θέμα την “Αμπελοκαλλιέργεια και την Παραγωγή Οίνου στη Σαντορίνη”.

Το πρόγραμμα που ξεκινάει την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου και απευθύνεται στους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, συγκεκριμένα των Δ’ και Ε’ τάξεων του δημοτικού σχολείου. Μέσα από αυτό περίπου 600 μαθητές θα έρθουν σε επαφή με τον αμπελώνα, τη διαδικασία της αμπελοκαλλιέργειας και την παραγωγή του κρασιού.

Κάθε σεμινάριο περιλαμβάνει επίσκεψη σε οινοποιείο του νησιού, όπου τους μαθητές θα υποδέχονται οι εργαζόμενοι του οινοποιείου και τουλάχιστον ένας γεωπόνος και ένας οινολόγος που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Θεματικές ενότητες σεμιναρίου:
α) Επίσκεψη σε γειτονικό του οινοποιείου αμπελώνα, γνωριμία με τις ποικιλίες αμπέλου αυτόχθονες ή μη, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ηφαιστειακής γης και το μοναδικό οινοπέδιο της Σαντορίνης. Με την καθοδήγηση του γεωπόνου τα παιδιά θα μάθουν πώς κλαδεύεται το αμπέλι και πώς σχηματίζεται η παραδοσιακή κουλούρα.

β) Στον χώρο του οινοποιείου ο οινολόγος θα παρουσιάζει συνοπτικά την παραγωγική διαδικασία, τα στάδια της γλευκοποίησης και οινοποίησης καθώς και τον μηχανολογικό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται κατά την παραγωγή, παλαίωση και εμφιάλωση του οίνου.

γ) Στο τέλος, ένα παιχνίδι γευσιγνωσίας θα περιμένει τα παιδιά που θα πραγματοποιήσουν τυφλή γευστική δοκιμή χυμών (χωρίς αλκοόλ) και θα προσπαθήσουν να αναγνωρίσουν τα αρώματα (μπανάνα, φράουλα, πορτοκάλι, ανανά κ.α.) και τις γεύσεις των χυμών (πικρό, γλυκό, στυφό, ξινό κ.α.)

Στο τέλος κάθε σεμιναρίου τα παιδιά θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης υπογεγραμμένη από τον Δήμο Θήρας και την ΕΔΟΑΟ (Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου).

Με ανακοίνωσή του, ο Δήμος Θήρας ευχαριστεί όλους τους συνεργάτες που με κάθε τρόπο θα υποστηρίξουν εθελοντικά το πρόγραμμα.

Print Friendly, PDF & Email