Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην έκθεση BIT στο Μιλάνο

Παρουσίαση του προγράμματος "Taste the season" της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στην Ημέρα Γαστρονομικού Τουρισμού στο Μιλάνο

Στην διεθνή έκθεση Τουρισμού ΒΙΤ 2018 στο Μιλάνο, μία από τις σημαντικότερες τουριστικές εκθέσεις που αποτελεί το κέντρο λήψης αποφάσεων των εκπροσώπων της τουριστικής βιομηχανίας, χτυπά αυτές τις μέρες η καρδιά του Νοτίου Αιγαίου. Η ΒΙΤ για περισσότερα από 35 χρόνια συγκεντρώνει σημαντικούς τουριστικούς φορείς, εμπειρογνώμονες του κλάδου και προσεκτικά επιλεγμένους αγοραστές απ’ όλο τον κόσμο. Φέτος, η ΒΙΤ παρουσιάζει το πλήρως ανανεωμένο της πρόσωπο και φιλοξενεί περισσότερους από 1.500 Hosted Buyers από την Ιταλία και το εξωτερικό. Οι εταιρείες που συμμετέχουν ξεπερνούν τις 2.000, ενώ αναμένονται περισσότεροι από 60.000 επαγγελματίες συνολικά.

H Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συμμετέχει στην έκθεση με δικό της περίπτερο, φιλοξενώντας 17 Νησιά και προβάλλοντας την ευρεία γκάμα τουριστικών προϊόντων που προσφέρουν οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Εκεί καταφέρνει για μία ακόμη φορά και “μαγνητίζει” τα βλέμματα των εκπροσώπων της τουριστικής βιομηχανίας, έχοντας μαζί της τη Ρόδο, την Κω, την Αστυπάλαια, τη Μύκονο, την Πάρο, τη Νάξο, την Άνδρο, την Τήνο, την Αμοργό, την Αντίπαρο, τη Φολέγανδρο, την Κάρπαθο, την Ίο, τη Μήλο, την Κέα, την Κύθνο και την Σέριφο.

Σήμερα (12/2) η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πήρε μέρος στο συνέδριο γαστρονομικού τουρισμού που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της ΒΙΤ, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα Taste the Seasons που υλοποιεί σε συνεργασία με 117 κοινοτικούς εταίρους στο πλαίσιο της κατάκτησης του τίτλου της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το έτος 2019.

Η Ημέρα Γαστρονομικού Τουρισμού διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο του Bergamo και την Επιτροπή East Lombardy 2017, παρουσία tour operators, travel agents, δημοσιογράφων και food bloggers που εξειδικεύονται στον γαστρονομικό τουρισμό. Την παρουσίαση έκανε η επικεφαλής της επιτροπής “Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019”, Χάιντι Λαζάνη, η οποία αναφέρθηκε στο πρόγραμμα δράσεων των 117 εταίρων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης.

Η συμμετοχή και παρουσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στην Ημέρα Γαστρονομικού Τουρισμού, έδωσε τη δυνατότητα να προβληθεί διεθνώς ο πλούτος της γαστρονομίας των νησιών της Περιφέρειας καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τοπικής κουζίνας και της υψηλής διατροφικής αξίας τους. Ειδική αναφορά έγινε στη διεθνή παρουσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου όσον αφορά την ανάδειξη και προώθηση των τοπικών προϊόντων της, μέσα από τις μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις του είδους, όπως είναι οι Sial, Anuga, Tuttofood Milano, στη γαστρονομική εκδήλωση James Beard Foundation στη Νέα Υόρκη όπου θα λάβει μέρος τον προσεχή Μάρτιο, καθώς επίσης και στις διακρίσεις που έχει κατακτήσει η Περιφέρεια, όπως το European Young Chef Award 2016, το χρυσό Βραβείο “European Gastronomic Festival 2016”, αλλά και στις διακρίσεις επιχειρήσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου όπως το Gelato Palladion στην Ρόδο που διακρίθηκε στον Παγκόσμιο διαγωνισμό παγωτού Gelato World Tour, διοργάνωσης του Ιταλικού Υπουργείου Ανάπτυξης κ.α.

Παράλληλα, στην Ημέρα Gαστρονομικού Τουρισμού στο Μιλάνο, εκτός από τις δράσεις που υλοποιούνται, παρουσιάστηκαν και οι στόχοι που έχει θέσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης και υπηρετούνται μέσω του προγράμματος “Taste the seasons”. Οι στόχοι είναι:

1. Να καταστεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διεθνής γαστρονομικός τουριστικός προορισμός, αξιοποιώντας τις διεθνείς τάσεις.
2. Να αναδειχθεί η αξία και η ιστορία της Αιγαιακής γαστρονομίας ως πρότυπο υγιεινής διατροφής και παράλληλα να αυξηθεί ο αριθμός των χαρακτηρισμένων και πιστοποιημένων τοπικών προϊόντων
3. Να επεκταθεί η χρήση τοπικών προϊόντων σε όλη την τουριστική αλυσίδα
4. Να εκπαιδευτεί ο καταναλωτής να ζητά (πχ στα εστιατόρια), να αγοράζει (από τοπικούς παραγωγούς) και να καταναλώνει τοπικά προϊόντα
5. Να δοθούν κίνητρα στους νέους για να επιστρέψουν στην καλλιέργεια της γης με παραδοσιακές μεθόδους.

Print Friendly, PDF & Email