14.2 C
Santorini
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Στη Ρόδο η Έλενα Κουντουρά για συνάντηση εργασίας με τους τοπικούς φορείς του τουρισμού

Γ. Χατζημάρκος: "Η μεγάλη συμμαχία, το σχέδιο και η συνεργασία στον Τουρισμό, ρήτρα ανάπτυξης για την χώρα"

Share

Στη Ρόδο βρέθηκε το Σάββατο 17/6 η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, μετά από πρωτοβουλία και πρόσκληση του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στους εκπροσώπους των φορέων του τουρισμού αλλά και των εργαζομένων, να συναντηθούν μαζί της και να συζητήσουν τα προβλήματα που τους απασχολούν.

Τα θέματα που τέθηκαν από τους φορείς στην διάρκεια της συνάντησης εργασίας, αφορούσαν ζητήματα που συνιστούν χρόνια προβλήματα του τουρισμού από το παρελθόν, όπως η δημόσια περιουσία, οι υποδομές, κυρίως όσον αφορά τις πύλες εισόδου – εξόδου, η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Επίσης τέθηκαν θέματα που υπαγορεύουν οι νέες, σύγχρονες τάσεις της τουριστικής βιομηχανίας, όπως για παράδειγμα στην κρουαζιέρα, καθώς και ζητήματα που έχουν πρόσφατα ανακύψει, όπως αυτά της υπερφορολόγησης, των δασικών χαρτών, της αναβάθμισης της τουριστικής εκπαίδευσης, του τέλους διανυκτέρευσης.

Συνοψίζοντας το αποτέλεσμα της συνάντησης, ο Περιφερειάρχης τόνισε: “Ζητάμε από την Υπουργό Τουρισμού να “χτίσουμε” μια μεγάλη συμμαχία. Τη συμμαχία στην οποία εμείς θα συνεισφέρουμε στο να μετατραπεί το Υπουργείο Τουρισμού στο μεγάλο στρατηγείο για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας και το Υπουργείο Τουρισμού θα στηρίξει εμάς σε όλα τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τον τουρισμό και αναχαιτίζουν την πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη”. Ο κ. Χατζημάρκος ανέφερε επίσης ότι “η μοναδική περιοχή όπου συγκεντρώνονται όλα τα στοιχήματα από τα οποία κρίνεται η πορεία της χώρας, οι τομείς στους οποίους έχει να δώσει εξετάσεις για το μέλλον της, είναι το Νότιο Αιγαίο” επικαλούμενος τα πρόσφατα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ και του ΙΤΕΠ, σύμφωνα με τα οποία, οι πρωτιές του Νοτίου Αιγαίου σε διανυκτερεύσεις, έσοδα και ξενοδοχειακές κλίνες το καθιστούν ηγετική δύναμη και διαμορφωτή των επιδόσεων του ελληνικού τουρισμού.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης εργασίας, ο Περιφερειάρχης έκανε ιδιαίτερη μνεία στο εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας της Περιφέρειας με το Υπουργείο Τουρισμού και στην μετρήσιμη αποτελεσματικότητα της συνεργασίας αυτής. Όσον αφορά τα επιμέρους ζητήματα που τέθηκαν από τους εκπροσώπους των τοπικών τουριστικών φορέων, ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι πολλά εξ αυτών δεν ανήκουν στη σφαίρα των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Τουρισμού και ζήτησε την πολιτική στήριξη και άσκηση πίεσης εκ μέρους της Υπουργού Τουρισμού για την επίλυσή τους, καθώς επηρεάζουν άμεσα το έργο του Υπουργείου Τουρισμού και την πορεία του ελληνικού τουρισμού συνολικά.

[adning id="140717"]“Για όλα αυτά τα ζητήματα, ζητήσαμε από την Υπουργό Τουρισμού να είναι ο φυσικός μας σύμμαχος, καθώς δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου της. Για μας, αν ήταν στο χέρι μας, το όνειρό μας θα ήταν, το Υπουργείο Τουρισμού να μετατραπεί σε ένα στρατηγείο για τον τουρισμό της χώρας. Να αποτελεί το απόλυτο κέντρο επιχειρήσεων. Αυτό σημαίνει πρακτικά, να δοθούν στο Υπουργείο Τουρισμού αρμοδιότητες και προϋπολογισμός. Αυτό είναι το δικό μας όνειρο για τον τουρισμό και σε αυτό είμαστε εμείς οι φυσικοί σύμμαχοι της Υπουργού” ανέφερε ο Περιφερειάρχης, συμπληρώνοντας: “Ζητάμε από την Υπουργό Τουρισμού να “χτίσουμε” μια μεγάλη συμμαχία. Τη συμμαχία στην οποία εμείς θα συνεισφέρουμε στο να μετατραπεί το Υπουργείο Τουρισμού στο μεγάλο στρατηγείο για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας και το Υπουργείο Τουρισμού θα στηρίξει εμάς σε όλα τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τον τουρισμό και αναχαιτίζουν την πορεία του Νοτίου Αιγαίου και της χώρας προς την ανάπτυξη. Άλλωστε, η μοναδική περιοχή όπου συγκεντρώνονται όλα τα στοιχήματα από τα οποία κρίνεται η αναπτυξιακή πορεία της χώρας, οι τομείς στους οποίους έχει να δώσει εξετάσεις για το μέλλον της, είναι το Νότιο Αιγαίο. Αυτό δεν το λέω από κανενός είδους αλαζονεία. Αυτή είναι η πραγματικότητα”.

Η Υπουργός κα Έλενα Κουντουρά από την πλευρά της, απαντώντας στα επιμέρους θέματα που έθεσαν οι φορείς, υποσχέθηκε να ασκήσει πίεση σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία για την επίλυση των προβλημάτων και την άρση των εμποδίων που “φρενάρουν” την ανάπτυξη του τουρισμού, παρουσίασε τους άξονες της στρατηγικής που ακολούθησε το Υπουργείο Τουρισμού από το 2015 μέχρι σήμερα, μίλησε για τις εξαιρετικές επιδόσεις της χώρας παρά την αρνητική συγκυρία στο εσωτερικό και διεθνώς, για την διαφαινόμενη θετική εξέλιξη της τρέχουσας τουριστικής περιόδου και για την έγκαιρη προετοιμασία του 2018. Τόνισε πως στόχος της είναι να προστατεύσει τον τουρισμό της χώρας, να βελτιώσει την καθημερινότητα των επαγγελματιών του τουρισμού και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις περαιτέρω αύξησης του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα.

Σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους που ακολούθησαν μετά την συνάντηση εργασίας, ο κ. Χατζημάρκος έκανε ειδική αναφορά στην κρουαζιέρα και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο τη παγκόσμιας ζήτησης, την οποία για λόγους εσωτερικών αγκυλώσεων και νοοτροπιών, η χώρα δεν μπορεί να αξιοποιήσει. Χαρακτηριστικά δήλωσε:

[adning id="140783"]“Όσο είμαστε συμβιβασμένοι με τη “διατήρηση”, δεν πρόκειται να βγούμε από το τέλμα στο οποίο βρισκόμαστε. Εμείς δε δεχόμαστε τον συμβιβασμό με το παρελθόν ή με την διατήρηση κάποιων κεκτημένων τα οποία κάποιοι μπορεί να τα θεωρούν ως πήχυ. Γνωρίζοντας ποια είναι η δυναμική της περιοχής και οι δυνατότητές της στην κρουαζιέρα, γνωρίζοντας την παγκόσμια ζήτηση, πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούμε σε ένα κλάσμα των δυνατοτήτων μας. Ή θα σπάσουμε αυτή την απίστευτη λογική που μας κρατά καθηλωμένους, είτε θα συνεχίζουμε να είμαστε ευχαριστημένοι, συμβιβαζόμενοι είτε με το αδιανόητο, είτε με το μέτριο, είτε με την συντήρηση της σημερινής κατάστασης. Βάζουμε στόχο τις μεγάλες επιδόσεις. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να τις επιτύχουμε, υπάρχει και η ζήτηση. Αυτή τη στιγμή, εμείς δεν ικανοποιούμε τη ζήτηση στην παγκόσμια κρουαζιέρα. Το πρόβλημα είμαστε εμείς. Αν η χώρα, στην κρίσιμη κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, δεν μπορέσει να κάνει το νοητικό άλμα και να αλλάξει το πλαίσιο διαχείρισης της πορείας εξόδου από το πρόβλημα, τότε δεν μπορούμε να συζητάμε για άλμα προς το μέλλον”.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
The Wine Bar at Heliotopos, Santorini - The cave

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη