Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή στη Σαντορίνη

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του καθηγητή Θαλασσίου Περιβάλλοντος, κ. Βασίλειου-Στέλιου Τσελέντη, το Εργαστήριο Θαλασσίων Επιστημών του Πανεπιστημίου Πειραιά, ανταποκρίθηκε σε αίτημα του Δήμου Θήρας για χαρτογράφηση των θαλάσσιων οικοτόπων και την καταγραφή των ειδών, με σκοπό την ανάδειξη κατάλληλης περιοχής στην Σαντορίνη για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας, καθώς και της επακόλουθης σχετικής ανάκαμψης των ιχθυοαποθεμάτων.

Διεθνώς αυτές οι Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές (Θ.Π.Π.) ονομάζονται Marine Protected Areas (MPAs) και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες στην Ευρωπαϊκή Μεσόγειο, εκτός από τη χώρα μας.

Το Εργαστήριο Θαλασσίων Επιστημών του Πανεπιστημίου Πειραιά έχει μακρά εμπειρία σε θέματα που αφορούν τις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές, καθώς από τη δεκαετία του 1990, μελετά την περιοχή μεταξύ των νήσων Μήλου – Κιμώλου – Πολυαίγου, με στόχο την πιλοτική εφαρμογή μιας Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής στα βόρεια της Μήλου, με έμφαση στην επιστημονική παρατήρηση και καταγραφή των φυσικοχημικών και βιολογικών παραμέτρων του θαλασσίου περιβάλλοντος, αλλά και στην ενημέρωση, συμμετοχή και άμεση δραστηριοποίηση των ενδιαφερόμενων μερών (stake holders).

Το θέμα της δημιουργίας Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής στη Σαντορίνη έχει απασχολήσει την τοπική κοινωνία του νησιού, ιδιαίτερα μετά τις επιτυχημένες πρωτοβουλίες του Πιερ Υβ Κουστώ, του 30χρονου γιού του θρυλικού εξερευνητή και ιδρυτή του μη-κερδοσκοπικού οργανισμού θαλάσσιας προστασίας Cousteau Divers. O Πιερ Υβ έχει διασφαλίσει χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Νιάρχου για την δημιουργία μιας Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής στη Σαντορίνη.

Σύμφωνα πάντα με το Δελτίο Τύπου μέλη του  Εργαστηρίου, ήδη από το 1998, είχαν επισκεφθεί το νησί με σκοπό να μελετήσουν την περιοχή με καταδύσεις και καταγραφές με αποτέλεσμα να έχουν μια σφαιρική θεώρηση του υποβρύχιου τοπίου.

Φέτος τον Σεπτέμβριο, με την υποστήριξη του Δήμου Θήρας, το Εργαστήριο μελέτησε τις περιοχές στο νότιο-δυτικό άκρο της καλδέρας (κοντά στο Ακρωτήρι) και στο ακρωτήριο Μέσα Βουνό, μεταξύ Περίσσας και Καμαρίου στα νότιο-ανατολικά του νησιού (βλ. σχετικό χάρτη).

Οι ροζ κουκκίδες απεικονίζουν τις επιτόπιες παρατηρήσεις με καταδύσεις (SCUBA), και οι συνεχείς πράσινες γραμμές τις περιοχές όπου έγινε χαρτογράφηση

Οι ερευνητές του Εργαστηρίου δούλεψαν με τον επαγγελματία δύτη Παύλο Στεφανίδη για μια βδομάδα σε διάφορες περιοχές της Θήρας και τα αποτελέσματα της έρευνας και μελέτης παρουσιάστηκαν με ανακοίνωση στο Συνέδριο THALATTA 2012  που διεξήχθη στις 22 – 23/9 στη Θήρα.

Είναι πλέον φανερό ότι  για την οικολογική σταθερότητα, ισορροπία και λειτουργία των οικοσυστημάτων (δηλ. τη βάση της προστασίας), η σημασία της βιοποικιλότητας των ειδών (φυτά και ζώα) μίας περιοχής, είναι σημαντική.

Όσο περισσότερα είδη μετέχουν στη σύνθεση ενός οικοσυστήματος τόσο πυκνότερο δίκτυο τροφικών αλυσίδων και βιοσυστημάτων δημιουργείται, τόσο πιο απρόσκοπτα γίνονται οι ροές βιομάζας και ενέργειας, και εξασφαλίζεται η μεγαλύτερη δυνατή σταθερότητα και ισορροπία του οικοσυστήματος.

Επίσης, όσες περισσότερες πληροφορίες και επιστημονικά δεδομένα έχουμε για αυτές τις περιοχές, τόσο πιο αποτελεσματικές θα είναι οι παρεμβάσεις μας για την επίτευξη μιας βιώσιμης ανάπτυξης της Σαντορίνης.

 

 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”19″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη