15.3 C
Santorini
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μεγάλη η επιτυχία της εκδήλωσης “Η Σαντορίνη στην Αθήνα”

Share

Λίγες αποδείχτηκαν οι 220 θέσεις της αίθουσας εκδηλώσεων του Μουσείου της Ακρόπολης για να χωρέσουν τους φίλους της Σαντορίνης που έδωσαν το “παρών” στην εκδήλωση του Δήμου Θήρας με θέμα “Η Σαντορίνη στην Αθήνα – 50 χρόνια Ακρωτήρι – Έργα και προοπτικές στον χώρο του πολιτισμού”.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό της Υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού, κας Λυδίας Κονιόρδου. Στη συνέχεια ο δήμαρχος Θήρας κος Νίκος Ζώρζος αναφέρθηκε στο ιδιαίτερο βάρος που δίνει η δημοτική αρχή στον σχεδιασμό για την προστασία, την ανάδειξη και την προβολή της σπουδαίας πολιτιστικής κληρονομιάς, που τα πενήντα χρόνια ανασκαφής στο Ακρωτήρι έρχονται φέτος να θυμήσουν.

Ο κος Ζώρζος πρόσθεσε επίσης ότι στην προγραμματική σύμβαση που υπόγραψε με το υπουργείο Πολιτισμού, ο Δήμος θα συνεισφέρει ετησίως με 100.000 ευρώ για τη στήριξη και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων του νησιού. Για το ίδιο θέμα η κα Κονιόρδου υπογράμμισε ότι η εν λόγω προγραμματική σύμβαση είναι προϋπολογισμού 500.000 ευρώ και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την επέκταση των εκθεσιακών χώρων του Μουσείου Προϊστορικής Θήρας.

Σχετικά με την διάσωση του Γουλά του Εμπορείου, ο κος Ζώρζος ανακοίνωσε πως εντός της εβδομάδος δημοπρατείται από πόρους του Δήμου η τοποθέτηση ικριωμάτων περιμετρικά του μνημείου, προϋπολογισμού πάνω από 300.000 ευρώ, ώστε να είναι δυνατή η ολοκλήρωση της μελέτης του και η δημοπράτηση της δεύτερης φάσης του έργου.

[adning id="140783"]


Ειδική αναφορά έγινε επίσης στα έργα που έχουν δρομολογηθεί από τον Δήμο Θήρας τους τελευταίους μήνες. Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος:

– Την χρονιά αυτή υπογράψαμε σύμφωνο συνεργασίας με την ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ σε δύο τομείς: Για την αξιοποίηση του εντοπισμένου γεωθερμικού πεδίου για πιθανή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων των νησιών μας.

– Ολοκληρώνεται επίσης η διαδικασία για να ξεκινήσει το έργο νέας μονάδας αφαλάτωσης, της μεγαλύτερης στην Ελλάδα, με προϋπολογισμό 10 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτούμενη από το ΕΠΠΕΡΡΑ και δημοπρατήθηκαν επίσης και άλλα έργα ύδρευσης.

– Εντάχθηκε  στο ΕΣΠΑ η επέκταση του βιολογικού καθαρισμού των Φηρών.

– Στον τομέα των λιμενικών έργων, προχωράει η υλοποίηση της μαρίνας στο Μονόλιθο, καθώς έχει ολοκληρωθεί και η μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Εγκρίθηκε επίσης από την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων των εναλλακτικών λιμενικών πυλών του νησιού. Επιπλέον, έχει εγκριθεί και εντός ολίγου δημοπρατείται, έργο 8,4 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά την αποκατάσταση των καταστροφών αλλά και τη βελτίωση εν γένει του λιμένα του Αθηνιού, χρηματοδοτούμενο από το Υπουργείο Υποδομών.

Ολόκληρη η ομιλία του Δημάρχου Θήρας είναι διαθέσιμη εδώ.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο διευθυντής των ανασκαφών του Ακρωτηρίου, καθηγητής Χρίστος Ντούμας, ο οποίος έκανε μια ιστορική αναδρομή στα 50 χρόνια της ανασκαφής, ενώ στις δράσεις που σχεδιάζει και υλοποιεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων στα μνημεία και τα μουσεία της Σαντορίνης αναφέρθηκε ο διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, δρ. Δημήτρης Αθανασούλης.

Ο πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ κ. Σταύρος Μπένος αναφέρθηκε σε μία σειρά παρεμβάσεων προς ενίσχυση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Σαντορίνης.

Τέλος, ο κ. Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Google Ελλάδας-Κύπρου-Μάλτας, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία Grow Greek Tourism Online της Google και στη συνεργασία με τον Δήμο Θήρας για την υποστήριξη του “Σαντορίνη Προορισμός Όλο το Χρόνο”.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη