Κατά τέσσερα μετάλλια αυξήθηκε η ελληνική συγκομιδή στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού μέσα στο Σαββατοκύριακο 31/8-1/9, φτάνοντας τα πέντε στο σύνολο μέχρι τώρα.
Μετά το πρώτο μετάλλιο για τα ελληνικά χρώματα που ήρθε την Παρασκευή από την Χριστίνα Γκέντζου στο τάε κβον ντο, η Έλενα Παπασταματοπούλου το Σάββατο κατέκτησε το δεύτερο, επίσης χάλκινο στο τάε κβον ντο. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια ολοκλήρωσε τον αγώνα της κόντρα στη Μεξικανή Φερνάντα Βάργκας επικρατώντας με 36-9 στους πόντους. Ουσιαστικά “τελείωσε” τον αγώνα από το 4ο λεπτό όταν έφτασε να προηγείται με 20-4, όμως δε σταμάτησε να αγωνίζεται με το ίδιο πείσμα για να φτάσει στο ρεκόρ πόντων σε έναν αγώνα, συγκεντρώνοντας 36 για να χαρίσει στην Ελλάδα ένα ακόμη χάλκινο μετάλλιο.
Εμφανώς συγκινημένη για τη μεγάλη επιτυχία στην κατηγορία των +65 κιλών (Κ44), αμέσως μετά την απονομή των μεταλλίων, η 22χρονη αθλήτρια τόνισε: “Αυτό το μετάλλιο είναι η ανταμοιβή όχι μόνο για τον κόπο μου και τη δουλειά που έχω κάνει στο τάε κβον ντο, αλλά και για όλη μου τη ζωή. Για όλη μου τη διαδρομή μέχρι εδώ, για τα 22 μου χρόνια, αυτή είναι η ανταμοιβή μου”. Η χάλκινη Παραολυμπιονίκης δεν παρέλειψε να κλείσει το ραντεβού για το 2028 από τώρα. “Σας ευχαριστώ όλους για τη στήριξη και ραντεβού στο Λος Άντζελες για το χρυσό”.
Επίσης το Σάββατο, η 19χρονη Ελληνίδα σπρίντερ Λήδα Μανθοπούλου έτρεξε το 100αρι της ζωής της στον τελικό της κατηγορίας Τ38 και κατάκτησε το αργυρό μετάλλιο. Παρότι κόλλησε στην εκκίνηση, μετά τα 60 μέτρα ανέπτυξε ταχύτητα και με τρομερό φίνις ολοκλήρωσε σε 12,49 (+0,8) βελτιώνοντας για δεύτερη φορά την ίδια μέρα το ατομικό της ρεκόρ (είχε κάνει 12,53 στον προκριματικό). Έχασε μόνο από την Κολομβιανή Κάρεν Τατιάνα Παλομεκέ Μορένο που έκανε παγκόσμιο ρεκόρ με 12,26! Το χάλκινο μετάλλιο πήγε στην επίσης Κολομβιανή Ντάριαν Χιμένεθ Σάντσεθ με 12,53.
“Ακούγεται πολύ όμορφος ο τίτλος της αργυρής Παραολυμπιονίκη, έχει μια γλύκα. Όταν ήμουν μικρή σκεφτόμουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ότι κάποια στιγμή μπορεί να συμμετέχω, όπως όλα τα παιδιά. Όμως οι Παραολυμπιακοί Αγώνες δεν μου είχαν περάσει ποτέ από το μυαλό. Μόνο τους τελευταίους τρεις-τέσσερις μήνες. Στην αρχή ήμουν λίγο χαμένη. Κοιτούσα γύρω γύρω να δω το όνομα μου και δεν ήξερα ποια οθόνη θα με δείξει. Όταν είδα ότι ήμουν δεύτερη και ήμουν πολύ κοντά στην Κολομβιανή ένιωσα πολύ όμορφα και είπα στον εαυτό μου ότι τα καταφέραμε. Κατά την διάρκεια της κούρσας δεν πονούσα πουθενά και ένιωθα καλά. Μετά όμως άρχισε να με πονάει το γόνατα και να έχω σφάχτη” δήλωσε η 19χρονη αργυρή Παραολυμπιονίκης η οποία διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας πριν από ενάμιση χρόνο.
Κάνοντας μεγάλο ατομικό ρεκόρ στην τελευταία του προσπάθεια στον τελικό της κορίνας F32 με 38,65μ. ο Θανάσης Κωνσταντινίδης κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο. Αυτοί είναι οι τρίτοι συνεχόμενοι Παραολυμπιακοί Αγώνες που ο 54χρονος Κωνσταντινίδης κατακτά το αργυρό μετάλλιο στο συγκεκριμένο αγώνισμα.
Στον τελικό του Σαββάτου, από την πρώτη του βολή γυρόφερνε το μετάλλιο ρίχνοντας στις πέντε πρώτες του προσπάθειες κατά σειρά 36,85 – 36,88 – 37,8 – 35,14 και 37,62, για να φτάσει πριν την 6η βολή να βρίσκεται στην 4η θέση. Στην έκτη του προσπάθεια ο Κωνσταντινίδης με βολή στα 38,65μ ξεπέρασε τον εαυτό του και τους δύο Αλγερινούς που είχε μπροστά του, τον Αχμέντ Μεχιντέμπ (38,61μ) και Φερχά Γουαλίντ (37,99μ) για να κατακτήσει το αργυρό μετάλλιο. Νικητής και χρυσός Παραολυμπιονίκης ο Ρώσος Αλεξέι Τσούρκιν που αγωνίζεται ως ανεξάρτητος ρίχνοντας 40.33μ.
Ο 54χρονος τρις αργυρός Πάραολυμπιονίκης στην κορίνα, θα αγωνιστεί και στη σφαιροβολία F32, όπου το 2016 στο Ρίο είχε κερδίσει το χρυσό μετάλλιο και το 2021 στο Τόκιο ήταν έκτος.
Ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης με την τεράστια εμπειρία που διαθέτει κατάκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο ατομικό BC3, στο τάι μπρέικ, για να φτάσει τα επτά μετάλλια συνολικά σε πέντε συνεχόμενους Παραολυμπιακούς Αγώνες από το 2008! Ο μικρός τελικός κόντρα στον Πολωνό Ντάμιαν Ισκρίτσκι ήταν πραγματικό θρίλερ. Η κανονική διάρκεια ολοκληρώθηκε στο 4-4 για να πάει ο αγώνας στο τάι μπρέικ. Εκεί ο Πολυχρονίδης με τη στήριξη της ramp operator Κατερίνας Πατρώνη ακολούθησε τρομερή τακτική για να πάρει τη νίκη με δύο μόνο βολές.
Ο Έλληνας αθλητής θρύλος στο παγκόσμιο μπότσια, βρίσκεται μόνιμα στο βάθρο των Παραολυμπιακών Αγώνων στις πέντε τελευταίες διοργανώσεις. Ξεκίνησε το 2008 στο Πεκίνο κερδίζοντας το πρώτο του ατομικό που ήταν αργυρό, συνέχισε στο 2012 στο Λονδίνο όπου ήταν χρυσός Παραολυμπιονίκης στα μεικτά ζευγάρια και το 2016 επέστρεψε από το Ρίο με ένα αργυρό στο ατομικό και ένα χάλκινο στα ζευγάρια. Με τον ίδιο συνδυασμό μεταλλίων επέστρεψε στην Ελλάδα και από το Τόκιο το 2021 και σήμερα στο Παρίσι το 2024 πρόσθεσε και ένα χάλκινο στο ατομικό. Και έπεται συνέχεια στο Παρίσι καθώς υπάρχει και το μεικτό ζευγάρι..