Να τεθεί άμεσα σε λειτουργία σχέδιο δράσης άμεσης εφαρμογής 7 συγκεκριμένων κινήσεων υποσχέθηκε η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη κατά την ομιλία της στη Βουλή στο πλαίσι των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα ανέφερε τα ακόλουθα:
1ον Προβολή του ελληνικού τουρισμού στο εξωτερικό, προπαντός στις αγορές πρώτης προτεραιότητας (όπως είναι η Γερμανία, η Αγγλία και η Σκανδιναβία) και παράλληλα στις αγορές υψηλού ενδιαφέροντος για τη χώρα (όπως είναι η Βόρεια Αμερική, η Ρωσία και η Κίνα). Θα κινηθούμε με όλα τα μέσα που μας επιτρέπουν οι συνθήκες και ο εξαιρετικά συμπιεσμένος χρόνος.
2ον Άμεση λειτουργία της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προστατέψουμε πιο αποτελεσματικά την εικόνα και τη φήμη της χώρας στη διεθνή αγορά, βάζοντας τέλος στην αβυσσαλέα δυσφήμιση που υφίσταται τα τελευταία 2,5 χρόνια.
3ον Ενεργοποίηση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού που αποτελούν καθοριστική προϋπόθεση για την αναθέρμανση του εσωτερικού τουρισμού και την εγγύηση ρευστότητας στην αγορά. Το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» υπογράφτηκε προχθές και ενεργοποιείται την προσεχή εβδομάδα, με στόχο να «κινήσουμε» την εσωτερική αγορά που βρίσκεται σε κατάρρευση.
4ον Δρομολόγηση της θεσμοθετημένης κοινής εταιρεία Μάρκετινγκ με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ένα σχήμα που και θα απαλλάξει το δημόσιο από την αποκλειστική χρηματοδότηση των ενεργειών μάρκετινγκ, και θα στηρίξει αποφασιστικά τον ΕΟΤ στο έργο της προβολής της χώρας μας στο εξωτερικό.
5ον Επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης βίζα, με οριστική επίλυση των προβλημάτων στη διαδικασία χορήγησης βίζα Schengen. Τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει σωστά, καμία επένδυση σε νέες αγορές δεν μπορεί να γίνει, αν δεν καταφέρουμε να δώσουμε άμεση λύση στο μέγα πρόβλημα της χορήγησης βίζα.
6ον Δομική ανασυγκρότηση του Υπουργείου Τουρισμού, αλλά και του ΕΟΤ, με συγκέντρωση των απαραίτητων αρμοδιοτήτων, έτσι ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, χωρίς αγκυλώσεις και αδυναμίες, στις τεράστιες θεσμικές ανάγκες του τουρισμού. Χρειαζόμαστε ένα επιτελικό υπουργείο που θα αναλάβει το σχεδιασμό, τον συντονισμό και την εφαρμογή της τουριστικής πολιτικής και έναν ΕΟΤ με ουσιαστικό και ενεργό ρόλο στην εκπροσώπηση του τουριστικού μας προϊόντος.
7ον Σύναψη συμφωνίας κοινωνικής ειρήνης. Δε μπορούμε να ελπίζουμε σε αναστροφή του κλίματος για τον τουρισμό σε συνθήκες κοινωνικής πόλωσης. Ας το καταλάβουν όλοι. Η κοινωνική ειρήνη είναι αναγκαία αν θέλουμε να μιλάμε με ρεαλιστικούς όρους για ανάπτυξη. Είδαμε τι συμβαίνει σε αντίθετη περίπτωση. Δια πυρός και σιδήρου πέρασαν οι τουριστικές επιχειρήσεις κύρια της Αθήνας, πέρυσι το καλοκαίρι. Ήδη από τότε είχαμε προτείνει να συναφθεί μορατόριουμ καλής πίστης και συνεργασίας ανάμεσα στα κόμματα, τους κοινωνικούς εταίρους και τους φορείς του τουρισμού, ώστε για τους μήνες αιχμής να αποφεύγονται έκτακτες καταστάσεις και επαναλαμβανόμενες, ανεξέλεγκτες κινητοποιήσεις που υπονομεύουν τον τουρισμό. Δεν εισακούστηκε η έκκλησή μας. Είναι γνωστά τα επακόλουθα. Πολλά συνέδρια και διανυκτερεύσεις ακυρώνονταν μετά από κάθε επεισοδιακή κινητοποίηση στο κέντρο της πόλης. Οι εικόνες της Αθήνας ‘εμπόλεμης ζώνης’ έκαναν επανειλημμένα το γύρω του κόσμου. Η φήμη και το κύρος της στη διεθνή αγορά τουρισμού, όπως και της χώρας συνολικά, καταποντίστηκαν. Δε μπορεί να πιστεύετε λοιπόν αγαπητοί συνάδελφοι της (αξιωματικής) αντιπολίτευσης, ότι σε αυτές τις συνθήκες, με αυτό το εξαιρετικά αρνητικό ‘στίγμα’ θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια του ο τουρισμός. Πρέπει και εσείς, να αναλάβετε τώρα, την ευθύνη σας για την ανάκαμψη της οικονομίας, την επιβίωση των τουριστικών επιχειρήσεων, την εισροή εσόδων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.