Απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το SEA DIAMOND

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Janez Potočnik

Δεν είναι καθόλου ευνοϊκή, για το θέμα του ναυαγίου του κρουαζιεροπλοίου SEA DIAMOND, η απάντηση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Janez Potočnik στην γραπτή ερώτηση που είχε καταθέσει από τις 10/4/2012 ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων κ. Νίκος Χρυσόγελος.

Το πλήρες κείμενο της απάντησης του κ.  Potočnik, εξ ονόματος της Επιτροπής, με ημερομηνία 25/6/2012, έχει ως εξής:

“Ένα ναυάγιο που έχει εγκαταλειφθεί λόγω ατυχήματος μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει απορριφθεί και  επομένως εμπίπτει στον ορισμό των αποβλήτων του άρθρου 3 σημείο 1 της οδηγίας 2008/98/ΕΚ (1) για τα απόβλητα (Οδηγία πλαίσιο για τα απόβλητα – WFD). Δυνάμει του άρθρου 13 της οδηγίας-πλαίσιο για τα απόβλητα, τα κράτη μέλη οφείλουν να εξασφαλίζουν ότι η διαχείριση των αποβλήτων πραγματοποιείται χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ανθρώπινη υγεία και χωρίς να βλάπτεται το περιβάλλον.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι κατά τη στιγμή της βύθισης οι ελληνικές αρχές έλαβαν τα αναγκαία μέτρα για την άντληση του καυσίμου που μετέφερε το πλοίο ώστε να αποφευχθεί η βλάβη στο θαλάσσιο περιβάλλον. Πέντε έτη μετά, δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι την παρούσα στιγμή το ναυάγιο αποτελεί κίνδυνο για το θαλάσσιο περιβάλλον.

Επιπλέον, η Επιτροπή στηρίζει πλήρως τις εργασίες του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού και ενθαρρύνει την έναρξη ισχύος της Σύμβασης του Ναϊρόμπι για την ανέλκυση ναυαγίων (2). Η Σύμβαση για την ανέλκυση ναυαγίων προβλέπει σταθερή νομική βάση για τα παράκτια κράτη που ανελκύουν ή έχουν ανελκύσει, από τις παράκτιες ζώνες, ναυάγια τα οποία θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας ή το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον ή και τα δύο.”

(1) ΕΕ L 312 της 22.11.2008.
(2) Διεθνής Σύμβαση του Ναϊρόμπι για την ανέλκυση ναυαγίων. Eγκρίθηκε στις 18/5/2007 (IMO), εκκρεμεί η κύρωση.

 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”19″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη