Σε πιλοτική λειτουργία η ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών

Ξεκίνησε σήμερα η πιλοτική λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών, μέσω του οποίου η διαδικασία έκδοσης ή αναθεώρησης οικοδομικών αδειών θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, με πλήρη διαφάνεια.

Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο θεσμοθετήθηκε με το νόμο 4495/2017 και διαχειρίζεται το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), αποτελεί μια σημαντική μεταρρύθμιση στα θέματα δομημένου περιβάλλοντος και συμβάλλει στην αντιμετώπιση παθογενειών του παρελθόντος.

Το σύστημα e-Άδειες του ΥΠΕΝ αφορά κάθε είδους οικοδομικές άδειες και θα παραμείνει σε πιλοτική λειτουργία μέχρι τις 15/10/2018, οπότε και θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Από σήμερα υποστηρίζει όλες τις προβλεπόμενες λειτουργίες, εκτός από την επίσημη έκδοση αδειών, καθώς το διάστημα της πιλοτικής λειτουργίας θα αξιοποιηθεί για την εκπαίδευση και εξοικείωση των χρηστών του συστήματος και την συλλογή εμπειρίας για την βελτίωση και επέκτασή του. Καταχωρίσεις και πράξεις που θα έχουν γίνει μέχρι την πλήρη λειτουργία της εφαρμογής στις 15/10/2018 θα διαγραφούν.

“Με το πληροφοριακό συστήματος e-Άδειες, ο παραδοσιακός τρόπος έκδοσης ή αναθεώρησης οικοδομικών αδειών θα αποτελέσει παρελθόν” δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, υπογραμμίζοντας πως “όλη η διαδικασία αδειοδότησης απλοποιείται και επιταχύνεται. Θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, με πλήρη διαφάνεια, χωρίς επαφή με τις υπηρεσίες και με διαρκή έλεγχο”.

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε:

“Η ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών είναι μια μεταρρύθμιση που άργησε, αλλά προχωρά δυναμικά και ολοκληρώνεται. Με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα απλοποιείται η διαδικασία για την έκδοση κάθε οικοδομικής αδείας και γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης και των πολεοδομικών αυθαιρεσιών. Επίσης επιτυγχάνεται τυποποίηση και διαφάνεια στους ελέγχους και εξάλειψη κάθε “ευκαιρίας” για αθέμιτη συναλλαγή. Πολύ σημαντική είναι επίσης η μείωση της γραφειοκρατίας που επιτυγχάνεται, απελευθερώνοντας πόρους και ανθρώπους για τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας. Με το ηλεκτρονικό σύστημα εξασφαλίζονται επίσης εργαλεία και αξιόπιστα στοιχεία που χρειάζονται τόσο οι επιτελικές μονάδες του κράτους όσο και η τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να επιτελούν αρμοδιότητές τους όπως ο σχεδιασμός και η εκτέλεση υποδομών, η εφαρμογή πολεοδομικών και χωροταξικών σχεδίων, ο έλεγχος δόμησης κλπ.

Είναι το δεύτερο βήμα που υλοποιεί η Πολιτεία με τη συνδρομή και την τεχνογνωσία του ΤΕΕ, μετά το πληροφοριακό σύστημα δήλωσης – καταγραφής αυθαιρέτων, που οδηγεί σε μια νέα ψηφιακή εποχή στα θέματα δομημένου περιβάλλοντος. Απομένουν τα επόμενα δύο: η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου για τα υφιστάμενα κτίρια και ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης με όλες τις θεσμικές γραμμές για την οργάνωση του χώρου. Με θέληση, τεχνογνωσία, οργάνωση και αποτελεσματικότητα μπορούμε, αν η Πολιτεία προχωρήσει, μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια να περάσουμε σε αυτή τη νέα ψηφιακή εποχή για τη χώρα στον τομέα των ακινήτων.

Καλώ τους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς, τα στελέχη των τεχνικών εταιρειών και τους αρμόδιους υπαλλήλους των δημοσίων υπηρεσιών να δοκιμάσουν το σύστημα μέχρι τα μέσα Οκτώβρη ώστε να εξοικειωθούν και, αν χρειάζεται, να προχωρήσουμε σε βελτιώσεις”.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη