Μία πρωτόγνωρη εμπειρία έζησαν στις αρχές Μαρτίου δέκα μαθητές από το Ημερήσιο ΕΠΑΛ Θήρας και το Γυμνάσιο Μεσαριάς, εκπροσωπώντας για πρώτη φορά σχολεία της Σαντορίνης στο ιδιαιτέρως απαιτητικό διεθνές μαθητικό συνέδριο “Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών” (Model United Nations, MUN).
Το εν λόγω διεθνές συνέδριο, που διοργανώθηκε από τα Εκπαιδευτήρια “Ο Πλάτων” sαπό 1 έως 3 Μαρτίου, τελεί υπό την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και είναι ένα μαθητικό συνέδριο προσομοίωσης των εργασιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι μαθητές αναλαμβάνουν τον ρόλο του πρεσβευτή μιας χώρας και στο πλαίσιο ειδικών επιτροπών ευαισθητοποιούνται σε διεθνή προβλήματα, προτείνουν λύσεις, διαπραγματεύονται, με μέτρο πάντα τον σεβασμό του συνομιλητή τους. Ταυτόχρονα, οι μαθητές εξασκούνται στην αγγλική γλώσσα, καθώς όλες οι συζητήσεις (και τα κείμενα που καταρτίζονται) γίνονται αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα, κατά το πρότυπο των Ηνωμένων Εθνών.
Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου, οι μαθητές των δύο σχολείων: Αγκάι Ανέστη, Γαβαλά Μαρία, Καραμήτρου Αφροδίτη, Κρεμμύδα Άγγελο, Μουρατίδου Άννα Μαρία, Μποζίκη Μαγδαληνή, Ούκα Αντιγόνα, Παναγιώτου Παναγιώτα, Σκιάου Νικολέιντα και Τσαχάκη Μιχαήλ, συμμετείχαν σε διάφορες επιτροπές και εξέταζαν πραγματικά τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα, εκπροσωπώντας τις χώρες της Λιθουανίας και της Σλοβακίας.
Για παράδειγμα, η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων είχε να μελετήσει, μεταξύ άλλων, τη λήψη δέσμης νομικών μέτρων για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας και την πρόληψη και καταπολέμηση παραβατικών συμπεριφορών από πλευράς των κυανοκράνων, η Επιτροπή Περιβάλλοντος διάφορα οικολογικά ζητήματα όπως την προώθηση της Πράσινης Ενέργειας και τη διαχείριση των τοξικών αποβλήτων που παράγονται από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, ενώ η Επιτροπή Αφοπλισμού τη διεξαγωγή “proxy wars” στην Αφρική και τη χρηματοδότηση ενόπλων ομάδων. Η Επιτροπή Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών και Πολιτιστικών Θεμάτων επιδόθηκε στη μελέτη ζητημάτων, όπως η προστασία προσφύγων από το trafficking και η μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών σε όργανα λήψης αποφάσεων, ενώ η Ειδική Επιτροπή Πολιτικών Θεμάτων και Αποικισμού ασχολήθηκε με θέματα, όπως οι μεγάλες λίμνες στην Αφρική ή οι δύο Κίνες (“Two Chinas issue”).
Τα παιδιά συνόδευσαν οι καθηγητές Βλάχου Παρασκευή, Καραμολέγκου Ιουλίτα, Κρυωνίδης Διαμαντής και Νιάρχος Γεώργιος, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες ανέλαβαν -εντός και εκτός σχολείου- και την προετοιμασία της ομάδας. Και αν οι μαθητές έπεσαν σε βαθιά και άγνωστα νερά, τελικά αποδείχτηκαν πολύ καλοί κολυμβητές που αντεπεξήλθαν απόλυτα στις απαιτήσεις του συνεδρίου, συναναστράφηκαν με άλλους μαθητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και ήδη -ως έμπειροι πια- ετοιμάζονται για το αντίστοιχο συνέδριο της επόμενης χρονιάς.
[adning id="140783"]