Στα 2011 ανέρχονται πλέον τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας, μετά τα 56 νέα που ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Το 57% των κρουσμάτων είναι άνδρες, ενώ η ηλικιακή τους κατανομή είναι: ηλικίες 18-39 σε ποσοστό 30,8%, 40-64 σε ποσοστό 45,2%, άνω των 65 σε ποσοστό 21,3% και κάτω των 17 σε ποσοστό 2,8%. Τα 525 κρούσματα σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και 776 με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Επίσης, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 35.432 εργαστηριακά τεστ.
Ο αριθμός των διασωληνωμένων φθάνει τους 77, με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη. Από τους διασωληνωμένους, 14 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν τέσσερις άνθρωποι, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στη χώρα μας εξαιτίας του κορονοϊού στους 90, εκ των οποίων 26 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, με διάμεση ηλικία τα 73 έτη. Επίσης, δεκαπέντε ασθενείς βγήκαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπεία.
Σε ερώτηση για το πότε θα μπορέσουμε να ταξιδέψουμε ξανά με ασφάλεια, ο κος Τσιόδρος απάντησε πως “σιγά σιγά ο κόσμος θα επανέλθει στη κανονικότητα, αλλά θα πάρει καιρό”, ενώ συμπλήρωσε πως δε θεωρεί ότι είναι απαραίτητο μέτρο η κατάργηση των ταξιδιών για να περιορίσεις την εξάπλωση της επιδημίας από ένα σημείο και μετά. “Δεν μπορεί ο κόσμος να σταματήσει να λειτουργεί. Ταξίδια θα γίνονται με τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα, με τις κατάλληλες εξετάσεις που είναι απαραίτητες και ανάλογα βέβαια με το επίπεδο ανοσίας που έχει χτιστεί σε κάθε χώρα” ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι υπάρχουν χώρες στην Άπω Ανατολή που είχαν χαλαρώσει τα μέτρα που αφορούσαν τα ταξίδια και τα επανέφεραν, όταν είδαν ότι υπήρξε αύξηση εισαγωγής κρουσμάτων από κάποιες χώρες.
Ο κος Τσιόδρας τόνισε επίσης πως το ότι υπάρχει κορονοϊός δεν σημαίνει ότι δεν θα πάμε στο νοσοκομείο για άλλους σοβαρούς λόγους υγείας. Αναφερόμενος στην υποεκτίμηση αλλά και την ελλιπή αντιμετώπιση ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο την εποχή του κορονοϊού, αποκάλυψε ότι σύμφωνα με διεθνή μελέτη που έγινε σε 55 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα και αφορούσε επαγγελματίες υγείας που αντιμετωπίζουν εγκεφαλικά επεισόδια, καταγράφηκε έλλειψη θεραπευτικής αντιμετώπισης που μπορεί να οδηγήσει σε άσχημη έκβαση της υγείας όσων έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Συγκεκριμένα ανέφερε: “Μόνο το 20% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι οι ασθενείς με εγκεφαλικό αντιμετωπίζονται με τον συνήθη τρόπο τόσο στη οξεία φάση όσο και στην φάση της αποκατάστασής τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Χρειάζεται λοιπόν πολύ προσοχή γιατί η έλλειψη της καλής αυτής θεραπευτικής αντιμετώπισης μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες πιθανότητες κακών εκβάσεων και μικρότερες πιθανότητες καλής λειτουργικής έκβασης σε ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο”.
Αναφερόμενος επίσης στη σημερινή του επίσκεψή του σε καταυλισμό Ρομά στην Λάρισα, όπου καταγράφηκαν κρούσματα, ο κος Τσιόδρας δήλωσε ότι οι Ρομά δεν κινδυνεύουν απαραίτητα περισσότερο, αλλά ότι οι συνθήκες υγιεινής όπως και τα μέτρα αποστασιοποίησης είναι πιο δύσκολο να εφαρμοστούν στους καταυλισμούς. “Το μήνυμά μας ήταν σήμερα να προστατεύσουμε τους ευπαθείς και να περιχαρακώσουμε όσο μπορούμε όσους ήταν θετικοί. Καμιά φορά είναι δύσκολο, μπορεί να δεις επιδημίες σε αυτό τον χώρο και δεν θέλουμε να θρηνήσουμε νεκρούς” είπε χαρακτηριστικά ο κος Τσιόδρας στη ενημέρωσή του και πρόσθεσε: “Θεωρώ ότι θα μας βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια, τους έχω εμπιστοσύνη. Δεν είναι απειλή, είναι ευάλωτη ομάδα. Οι συμπολίτες μας αυτοί δεν θα μείνουν μόνοι τους, θα συνεχίσουν να έχουν ισότιμη πρόσβαση στο σύστημα υγείας”. Ο ίδιος συμβούλευσε τους Ρομά που ζουν στη χώρα μας να συνεχίσουν να έχουν αυτή την υπεύθυνη στάση, τονίζοντας “είμαστε μαζί τους και είναι μαζί μας σε αυτό το αγώνα”.
Με τη σειρά του, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε πως το σχέδιο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού συνεχώς επικαιροποιείται, ανάλογα με τις εξελίξεις.
Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην κατάσταση που προέκυψε στον οικισμό των Ρομά της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, ο οποίος έχει τεθεί σε καραντίνα για τις επόμενες 14 μέρες, μετά τα 20 κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν σε σύνολο 29 τεστ. Ο Υφυπουργός ανακοίνωσε επίσης την αναστολή των λαϊκών αγορών για τις επόμενες 14 μέρες στην περιοχή της Θεσσαλίας, καθώς και την απαγόρευση του πλανόδιου εμπορίου, ενώ από αύριο θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στους δήμους Τυρνάβου, Φαρσάλων και Σοφάδων. Στις περιοχές αυτές θα οριστούν και διαμεσολαβητές μεταξύ των Ρομά και των δημάρχων της περιοχής για την καλύτερη προετοιμασία σε περίπτωση λήψης έκτακτων μέτρων.
Επιπλέον ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι έχει δημιουργηθεί πλάνο για την τροφοδοσία του οικισμού των Ρομά στη Λάρισα και ενισχύονται οι δυνάμεις της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και των δομών Υγείας, ενώ έλεγχοι θα γίνουν και στη δομή φιλοξενείς προσφύγων Κουτσόχερο.
“Το παράδειγμα της Λάρισας έρχεται να αποδείξει πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση” τόνισε, σημειώνοντας ότι τέτοια επιδημιολογικά φορτία σε πολλές περιοχές μπορεί να δημιουργήσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις και να οδηγηθούμε εκεί που με τόση μεγάλη προσπάθεια έχουμε αποφύγει αυτόν τον καιρό.
Ο υφυπουργός διευκρίνισε επίσης ότι κάτα την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας οι χώροι λατρείας θα παραμείνουν όλοι κλειστοί και υπογράμμμισε πως αυτό ισχύει για όλα τα δόγματα και όλες τις θρησκείες.
Όσον αφορά την τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης του υπουργείου Υγείας και του ΕΚΠΑ για τον Covid-19, το 10306, επισήμανε ότι η επικοινωνία των πολιτών είναι δωρεάν και δεν επιφέρει καμία χρέωση. Σε κάποιες περιπτώσεις που υπήρξαν χρεώσεις, κατόπιν συνεννόησης με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, οι χρεώσεις αυτές θα πιστωθούν στον επόμενο ή μεθεπόμενο λογαριαμό των πολιτών.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ