Σαν σήμερα στη Σαντορίνη το 1954

Adenauer, Καψάλης και Μαρκεζίνης στα πάνω Φηρά χειροκροτούνται από νεαρές μαθήτριες. © Αρχείο Εμμανουήλ Λιγνού

Σαν σήμερα, στις 14 Μαρτίου του 1954, ο καγκελάριος της Γερμανίας Δρ. Konrad Adenauer επισκέπτεται τη Σαντορίνη στο πλαίσιο της περιοδείας του στο Αιγαίο. Λίγες μέρες νωρίτερα είχε επισκεφθεί στην πρωτεύουσα τον πρωθυπουργό Αλέξανδρο Παπάγο και τη βασιλική οικογένεια. Συνοδευόμενος από τους υπουργούς Μαρκεζίνη, Σιφναίο, Καψάλη, Παπαγιάννη, Παπαληγούρα, Στράτο και Ευταξία επιβιβάζεται στον Πειραιά στο ατμόπλοιο “Αγαμέμνων”.

Στις 14 Μαρτίου στις 3.00 το πρωί, το “Αγαμέμνων” σαλπάρει από τη Δήλο και φτάνει στις 8.00 το πρωί στο λιμάνι του Γιαλού. Εκεί το υποδέχονται με κανονιοβολισμό από τα παλαιά πυροβόλα και με τις καμπάνες των εκκλησιών να ηχούν χαρμόσυνα. Τον Adenauer, που συνοδεύεται από την κόρη του, υποδέχεται ο πρόεδρος της κοινότητας των Φηρών Μάνος Καραβίας. Οι Θηραίοι επιφυλάσσουν θερμή υποδοχή με πινακίδες στα ελληνικά και στα γερμανικά και ακολουθούν τους επισκέπτες σε κάθε τους βήμα. Θα ανεβούν ημιονοκαβαλαρία όλη τη “σκάλα” από το Γιαλό των Φηρών μέχρι την Μητρόπολη.

O Καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας Konrad Adenauer ημιονοκαβαλαρία στη Σαντορίνη © Συλλογή Θεόδωρου Μεταλληνού – χρωματική επεξεργασία από τον Χρήστο Καπλάνη © Colourised version Christos Kaplanis, All Rights Reserved

Αρχικά, παρακολουθούν τη λειτουργία που τελεί ο επίσκοπος Γεώργιος Ξενόπουλος στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστή. Περιηγούνται στα Φηρά και στη συνέχεια κατευθύνονται νότια προς την Αρχαία Θήρα στον νέο δρόμο που δημιουργήθηκε ειδικά για την επίσκεψη (για την ανάβαση λέγεται πως χρησιμοποιήθηκε το jeep του Νομικού). Στην Αρχαία Θήρα δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ανασκαφές που είχε πραγματοποιήσει ο θείος του Adenauer, βαρόνος Hiller von Gaertringen. Αξίζει να αναφέρουμε πως στο σπάνιο οπτικοακουστικό τεκμήριο της εποχής μπορείτε να δείτε τον Σπυρίδωνα Μαρινάτο να ξεναγεί τον Adenauer σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους που θα επισκεφθεί στην Ελλάδα.

Ακολουθεί γεύμα για τους επισήμους στην οικία του Ιωάννη Κουτσογιαννόπουλου (συμβολαιογράφου) και τα μέλη της υπόλοιπης συνοδείας στην οικία του αδελφού του Ευάγγελου Κουτσογιαννόπουλου (διευθυντή του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας). Στη σπάνια φωτογραφία παρακάτω θα δείτε αρκετούς γνωστούς Θηραίους να γευματίζουν μαζί του.

Γεύμα για τους επισήμους στην οικία του Ιωάννη Κουτσογιαννόπουλου (συμβολαιογράφου)

Το τελευταίο σκέλος της επίσκεψης είναι παράλληλα επεισοδιακό και εντυπωσιακό καθώς πρέπει να αλλάξει τη τελευταία στιγμή το σημείο αναχώρησης από το Γιαλό στην Περίσσα (πιθανότατα λόγω καιρού ή για να αποφευχθούν τα σκαλοπάτια). Ο ταξιτζής (Μαυρομάτης) που πήγε τον Adenauer μέχρι την Περίσσα, πήρε το παρατσούκλι “Αντενάουερ” και έτσι τον αποκαλούσαν όλη την υπόλοιπη ζωή του! Η κατά τα άλλα εξαιρετικά προετοιμασμένη (από τον Μαρκεζίνη) επίσκεψη έχει άλλη μια αναποδιά καθώς ο Adenauer πρέπει να περιμένει περίπου μιάμιση ώρα στο καφενείο για να φτάσει το “Αγαμέμνων” και μετά να περπατήσει 200 μέτρα στη μαύρη αμμουδιά. Για να επιβιβαστεί στο ατμόπλοιο χρησιμοποιείται “αυτοσχέδια στενή σανίδα” που προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε όλη την αποστολή.

Η αναχώρηση, το απόγευμα της ίδιας μέρας, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή καθώς πυροτεχνήματα και περίπου 10 χιλιάδες “τενεκεδάκια” (με πετρέλαιο ή ρετσίνι – σαν αυτά που ανάβουν τη Μεγάλη Παρασκευή στον Πύργο) τοποθετούνται κατά μήκος του νησιού δίνοντας την αίσθηση πως το νησί φλέγεται. Το γεγονός παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον ο καγκελάριος. Οι εφημερίδες της εποχής καταγράφουν με ιδιαίτερη λεπτομέρεια τον ενθουσιασμό των κατοίκων και το ενδιαφέρον που επιδεικνύει ο Adenauer.

Εφημερίδα Εθνικός Κήρυξ 16 Μαρτίου 1954 © Συλλογή Λευτέρη Ζώρζου

 

Το “Αγαμέμνων”, όπως και το δίδυμο πλοίο της Θηραϊκής Ατμοπλοΐας Νομικού, πραγματοποίησαν πολλές κρουαζιέρες την δεκαετία του 1950 στο Αιγαίο με σπουδαίες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο. Το συγκεκριμένο ταξίδι ξεκίνησε από τον Πειραιά και ακολούθησαν επισκέψεις στη Δήλο, τη Σαντορίνη, το Ναύπλιο, την Επίδαυρο την Τίρυνθα, τις Μυκήνες και μετέπειτα με τρένο την Ολυμπία.

Πηγή: Ψηφιακό Αρχείο Θήρας


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη