Σε μια “συναρπαστική ημέρα” όπως την χαρακτήρισε ο Steve Ballmer, η Microsoft παρουσίασε στους καταναλωτές το νέο της λειτουργικό, τα Windows 8. Σχεδιασμένα για να λειτουργούν τόσο σε υπολογιστές όσο και σε tablets, τα Windows 8 αποτελούν την μεγαλύτερη αλλαγή που έχει πραγματοποιήσει η εταιρεία στο κυρίαρχο λειτουργικό σύστημα της τα τελευταία 17 χρόνια.
Η νέα έκδοση των Windows επιχειρεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των προσωπικών υπολογιστών και των φορητών συσκευών.
Κατά την διάρκεια της παρουσίασης ο Steve Ballmer τόνισε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 670 εκατομμύρια υπολογιστές έτοιμοι να αναβαθμιστούν στα Windows 8, ενώ αναλυτές εκτιμούν πως οι πωλήσεις υπολογιστών με ενσωματωμένο το νέο λειτουργικό θα αγγίξουν τα 400 εκατομμύρια.
Ίσως η μεγαλύτερη αλλαγή που πραγματοποιήθηκε για τον σκοπό αυτό είναι το νέο, ανανεωμένο γραφικό περιβάλλον τους. Εκτός από την τυπική επιφάνεια εργασίας, η οποία δεν έχει αλλάξει και πολύ, η νέα έκδοση του λειτουργικού περιλαμβάνει ένα νέο μενού Έναρξης, μια ξεχωριστή οθόνη έναρξης στην πραγματικότητα, η οποία θα περιλαμβάνει όλες της δυνατότητες του μενού Έναρξης αλλά έχει σχεδιαστεί ειδικά για την χρήση της με οθόνες αφής. Με τον ίδιο τρόπο έχουν σχεδιαστεί και όλες οι υπόλοιπες ενσωματωμένες εφαρμογές του λειτουργικού.
Πέρα από το ανανεωμένο γραφικό περιβάλλον, τα Windows 8 περιλαμβάνουν ακόμα αρκετά νέα χαρακτηριστικά, όπως την ενσωμάτωση κοινωνικών δικτύων, την δυνατότητα αποθήκευσης αρχείων στο «cloud», τον συγχρονισμό μεταξύ συσκευών, μια νέα οθόνη κλειδώματος καθώς και την νέα μουσική υπηρεσία της Microsoft, Xbox Music.
Ταυτόχρονα ενσωματώνουν το Windows Store, ένα ηλεκτρονικό κατάστημα μέσω του οποίου οι χρήστες του μπορούν να κατεβάσουν εφαρμογές και παιχνίδια, όπως συμβαίνει με αντίστοιχα ηλεκτρονικά καταστήματα στις κινητές πλατφόρμες. Ο αριθμός των εφαρμογών που διαθέτει το Windows Store είναι προς το παρόν περιορισμένος, αλλά η Microsoft ελπίζει μέσα στο πρώτο τρίμηνο της κυκλοφορίας τους το κατάστημα της να περιέχει πάνω από 100.000 εφαρμογές.
Τα Windows 8 θα κυκλοφορήσουν σε δυο εκδόσεις, Windows 8 και Windows 8 Pro. Η τελευταία απευθύνεται κυρίως σε πιο απαιτητικούς χρήστες αλλά και επιχειρήσεις που μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάποια από τα πρόσθετα χαρακτηριστικά της όπως το Remote Desktop για απομακρυσμένο έλεγχο του υπολογιστή και το BitLocker για την κρυπτογράφηση των αρχείων τους.
Μια τρίτη έκδοση, τα Windows 8 RT προορίζονται για την χρήση τους σε υπολογιστές που διαθέτουν επεξεργαστές ARM, όπως το Microsoft Surface, την πρώτη απόπειρα κατασκευής μιας Windows 8 συσκευής από την ίδια την εταιρεία, το οποίο παρουσιάστηκε από την Microsoft λίγους μήνες νωρίτερα. Η συσκευή θα πωλείται στα καταστήματα των Ηνωμένων Πολιτειών από αύριο, με τιμή που θα ξεκινά από τα 499 δολάρια.
Τα Windows 8 θα είναι διαθέσιμα στα καταστήματα αλλά και μέσω ψηφιακής αγοράς. Όσοι χρησιμοποιούν κάποια παλαιότερη έκδοση του λειτουργικού, τα Windows XP, Windows Vista ή Windows 7 θα μπορούν να αναβαθμίσουν στην νέα έκδοση με 39.99 δολάρια ενώ για όσους έχουν αγοράσει υπολογιστή με Windows μετά τις 2 Ιουνίου το κόστος της αναβάθμισης είναι μόλις 14.99 δολάρια.
Η πλήρης έκδοση του λειτουργικού θα κοστίζει 69.99 δολάρια.
Πηγή: techit.gr
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”19″]