Β. Κικίλιας: Τι θα ισχύσει με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού

Παρά το υψηλό ποσοστό εμβολιασμών που έχει επιτευχθεί, χθες, έπειτα από πολύ καιρό, οι εισαγωγές περιστατικών Covid-19 στα νοσοκομεία ξεπέρασαν τις 100 σε μια ημέρα, τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια των σημερινών κυβερνητικών ανακοινώσεων, μεταξύ άλλων και για την εξειδίκευση των μέτρων του υποχρεωτικού εμβολιασμού στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες, αλλά και στο υγειονομικό και λοιπό προσωπικό στα ιδιωτικά και δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.

Όπως είπε ο κος Κικίλιας, έως τις 16 Αυγούστου θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί το σύνολο των εργαζομένων στις δομές πρόνοιας τουλάχιστον με την πρώτη δόση. Σε αντίθετη περίπτωση, όποιος αρνείται να εμβολιαστεί ή δεν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, θα κληθεί να απέχει από την εργασία του και θα παύεται η καταβολή του μισθού του.

Το μέτρο αυτό αφορά το υγειονομικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό των ιδιωτικών και δημόσιων Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων και Φροντίδας ΑΜΕΑ, δηλαδή:

  • των Κέντρων Αποθεραπείας και Αποκατάστασης,
  • των Στεγών Υποστηριζόμενης διαβίωσης για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες,
  • των Στεγών Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες,
  • των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων,
  • των Θεραπευτηρίων Χρονίως Πασχόντων,
  • των κλειστών δομών των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας,
  • των Ιδρυμάτων Περίθαλψης Χρονίως Πασχόντων,
  • των Οικοτροφείων,
  • των Ειδικών Ιδρυμάτων,
  • των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων,
  • των Κέντρων Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας,
  • των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών και ατόμων με
    αναπηρία.

Κάθε νεοεισερχόμενος φιλοξενούμενος στις μονάδες αυτές θα πρέπει να έχει πλήρως εμβολιαστεί, είπε ο κος Κικίλιας και προσέθεσε πως τα πρόστιμα για μη τήρηση των κανονισμών είναι ιδιαίτερα τσουχτερά όσον αφορά τις μονάδες φιλοξενίας και φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες. Τα πρόστιμα, εξήγησε, ξεκινούν από 50.000 ευρώ και φτάνουν έως 200.000 ευρώ.

Επίσης, έως την 1η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση στο σύνολό τους και όλοι οι εργαζόμενοι (υγειονομικοί, διοικητικοί και λοιποί), των ιδιωτικών και δημόσιων δομών Υγείας, διαγνωστικών Κέντρων, Κέντρων Αποκατάστασης, Κλινικών, Νοσοκομείων, δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Συμπλήρωσε επίσης πως θα ληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία έτσι ώστε οι δημόσιοι φορείς, Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και δομές Υγείας, να προσλαμβάνουν με ταχείες διαδικασίες προσωπικό ορισμένου χρόνου, σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται.

Μάλιστα, όπως είπε, συστήνονται δε Υγειονομικές Επιτροπές ανά Υγειονομική Περιφέρεια, που θα αξιολογούν αιτήματα απαλλαγής από τον εμβολιασμό με βάση εκτίμηση λόγων υγείας, κατόπιν ειδικής λίστας εξαιρέσεων που θα προσδιορίσει αυστηρά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

“Συστήνω σε όλους όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, να εμβολιαστούν” κατέληξε ο υπουργός Υγείας.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη