Οινοποιείο Χατζηδάκη: Δελτίο τρύγου 2021

Οι μειωμένες αποδόσεις τόσο στον αμπελώνα όσο και στο γλεύκος, εξαιτίας των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών κατά την καλλιεργητική περίοδο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του φετινού τρύγου, σύμφωνα με το Οινοποιείο Χατζηδάκη. Ο τρύγος ολοκληρώθηκε στα τέλη Αυγούστου και σε λίγους μήνες τα αποτελέσματα της φετινής σοδειάς θα βρίσκονται στα ποτήρια μας.

Αναλυτικά στο δελτίο τρύγου η επικεφαλής οινολόγος του Οινοποιείου Χατζηδάκη Στέλλα Παπαδημητρίου, η οινολόγος Μαριέττα Σαμαρά και η χημικός Ευαγγελία Γκουγκουλιάνα αναφέρουν τα παρακάτω:

Η καλλιεργητική περίοδος εξελίχθηκε με ήπιες θερμοκρασίες. Οι χαμηλότερες μέσες ημερήσιες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια αυτής σημειώθηκαν τους μήνες Ιανουάριο με Μάρτιο με μέση τιμή τους 13°C .

Οι βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής έφτασαν τα 190 mm, με μεγαλύτερη ένταση κατά τους μήνες Οκτώβριο-Δεκέμβριο, καθώς και τον μήνα Μάρτιο.

Η έκπτυξη των οφθαλμών ξεκίνησε τέλος Φεβρουαρίου και εξελίχθηκε μέχρι τέλος Μαρτίου, ενώ συνοδεύτηκε από ισχυρούς ανέμους με μέση ταχύτητα τα 13,6 km/hr.

Τον Μάιο η άνθιση συνοδεύτηκε από αυξημένες, για την εποχή, θερμοκρασίες με ταυτόχρονα έντονες υγρασίες.

Οι θερμοκρασίες για τον μήνα Ιούνιο κυμάνθηκαν σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, με μέση αναφερόμενη θερμοκρασία τους 24°C. Κατά τον μήνα Ιούλιο σημειώθηκε έντονη αύξηση θερμοκρασίας κατά την πρώτη εβδομάδα, ακολούθησε πτώση στα φυσιολογικά επίπεδα, και κατόπιν την τελευταία εβδομάδα υπήρξε απότομη άνοδος στους 33°C, με αποτέλεσμα την πρωίμιση της ωρίμανσης που οδήγησε στην έναρξη Τρύγου στις 4 Αυγούστου.

Συνέπεια των παραπάνω ήταν η μείωση των αποδόσεων τόσο στον αμπελώνα όσο και στο γλεύκος.

Ο κύριος όγκος σταφυλιών για το Οινοποιείο Χατζηδάκη συλλέχθηκε από 7 έως 24 Αυγούστου.

Σχετικά με το φρούτο, οι υψηλές θερμοκρασίες κατά την διάρκεια της ωρίμανσης δημιούργησαν εγκαύματα στο φλοιό των σταφυλιών, οδηγώντας τα ωστόσο σε συμπύκνωση.

Οι οίνοι αναμένονται τυπικοί με έφεση σε αρώματα τροπικού χαρακτήρα.

Η Στέλλα Χατζηδάκη, που έχει αναλάβει τα ηνία του οινοποιείου, μοιράζεται τη συγκίνησή της για την ολοκλήρωση ενός ακόμη τρύγου, ενώ δεν παραλείπει ευχαριστήσει την ομάδα του Οινοποιείου Χατζηδάκη αλλά και τους συνεργάτες αμπελουργούς που έδωσαν και φέτος τον καλύτερο εαυτό τους.

“Ο τρύγος χαρακτήριζε ανέκαθεν τα καλοκαίρια μου. Ξεκίνησε ως παιχνίδι, η διαλογή των σταφυλιών, το λιάσιμο, η δοκιμή του μούστου, βρισκόμουν στο πλευρό των γονιών μου σε ό,τι καταπιάνονταν εκείνη την περίοδο. 

Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση που οι αναμνήσεις του τρύγου χρόνο με το χρόνο εμπλουτίζονται και με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ανακουφισμένοι, δίνουμε ραντεβού για την επόμενη χρονιά. 

Ευχαριστώ ολόψυχα τη μητέρα μου, τα αδέρφια μου, την υπέροχη ομάδα του Οινοποιείου και τους συνεργάτες μας αμπελουργούς που κρατούν ζωντανή τη μαγεία του τρύγου δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό!”


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη