Το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης Λιμένων παρουσίασε σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κωστής Μουσουρούλης. Στην ομιλία του ο κ. Μουσουρούλης τόνισε την αναγκαιότητα προσαρμογής της στρατηγικής της χώρας στη διεθνή πραγματικότητα και στην αναμόρφωση της οργάνωσης και διακυβέρνησης των λιμανιών μας. Σύμφωνα με τον Υπουργό:
Ποια είναι η υφιστάμενη κατάσταση
Διαθέτουμε εκατοντάδες δημόσια και λίγα ιδιωτικά λιμάνια, διαφορετικού μεγέθους και σημασίας, μεγάλης χωροταξικής διασποράς και ποικιλίας χρήσεων από τα οποία διακινείται πάνω από το 85% των εξωτερικών εμπορευματικών μας συναλλαγών. Αρμόδιοι είναι πάνω από 100 δημόσιοι φορείς διαχείρισης που έχουν, μέσω παραχώρησης από το δημόσιο, το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης των Λιμενικών Ζωνών. Οι φορείς αυτοί, ασκούν τη διοίκηση και τη διαχείριση των λιμανιών, ενώ παρέχουν το σύνολο των λιμενικών υπηρεσιών, με ελάχιστες εξαιρέσεις (παραχώρηση τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στον Πειραιά).
Τα τρία βασικά προβλήματα
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα ελληνικά λιμάνια παρουσιάζουν τρία βασικά προβλήματα:
– περιορισμένο εξοπλισμό και δαπάνες για έργα υποδομής,
– μη ικανοποιητικές συνδέσεις με τα δίκτυα μεταφορών και
– διοικητικές ή/και λειτουργικές ανεπάρκειες.
Η παρατήρηση αυτή επιβεβαιώνεται από την εν γένει χαμηλή αποδοτικότητα των φορέων διαχείρισης, τις πολλές εμπλεκόμενες υπηρεσίες, την πολυπλοκότητα των διαδικασιών και την έλλειψη σαφούς κανονιστικού και ρυθμιστικού πλαισίου. Τα προβλήματα αυτά δυσχεραίνουν την παρέμβαση σε πολλά θέματα, όπως είναι οι υποδομές, η συμμόρφωση με διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, ενώ παράλληλα προκαλούν διαφυγή ή/και χαμηλή ανταποδοτικότητα των εσόδων, περιορίζοντας τελικά τις ίδιες τις δυνατότητες των λιμανιών.
Η νέα πενταετής εθνική στρατηγική
Η νέα πενταετής εθνική στρατηγική αποσκοπεί στην ένταξη των λιμανιών μας στο συνολικό δίκτυο μεταφορών, συμβαδίζει με τις προτεραιότητες και τις αρχές των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών και διασφαλίζει την εδαφική συνέχεια της χώρας καθώς και την ανάπτυξη και την απασχόληση σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Στο πλαίσιο αυτό, κάθε Λιμάνι θα πρέπει εφεξής να αναπτύξει τη δική του “ταυτότητα” μέσα από ένα τεκμηριωμένο και ρεαλιστικό “Αναπτυξιακό Σχέδιο”, συμβατό με το Κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο και το επικείμενο πρόγραμμα παραχωρήσεων του ΤΑΙΠΕΔ. Το σχέδιο αυτό αποτελείται από το Στρατηγικό και Επιχειρηματικό Σχέδιο και το Γενικό Προγραμματικό Σχέδιο (MasterPlan).
Η εθνική στρατηγική αποτελεί την ασφαλιστική δικλείδα για την απαραίτητη διασύνδεση του λιμενικού μας συστήματος με τα υπόλοιπα μεταφορικά δίκτυα, καθώς, αυτοτελώς, κανένα μεταφορικό μέσο, ούτε το σύστημα λιμένων, δεν μπορεί να αποδώσει το μέγιστο του δυναμικού του προς όφελος της εθνικής οικονομίας.
Τα βασικά σημεία του Στρατηγικού Σχεδίου Ανάτυξης Λιμένων περιγράφονται στην παρουσίαση του Υπουργού που μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ: stratigiko_shedio_limenon
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”19″]