Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αναοριοθέτηση του ιστορικού τόπου της νήσου Θήρας.
Μετά τη σχετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), αναοριοθετείται ο κηρυγμένος ως “… τόπος ιστορικού και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, χρήζων ειδικής Κρατικής προστασίας” νήσου Θήρας, προκειμένου να διαφυλαχθεί το σύνθετο ιστορικό οικιστικό και γεωμορφολογικό απόθεμα της νήσου Θήρας, αλλά και το άμεσο περιβάλλον του, ώστε αυτό να αναδεικνύεται ικανοποιητικά.
Το αναλυτικό διάγραμμα της αναοριοθέτησης περιλαμβάνεται στο ΦΕΚ.
Η οριοθέτηση έχει ως αφετηρία τον αρχαιολογικό χώρο του Καστελιού της Οίας και μέσω των οδικών αξόνων του νησιού καταλήγει νότια του οικισμού Μεγαλοχωρίου σε επαφή με τον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου, συμπεριλαμβάνοντας τους οικισμούς με τα υφιστάμενα πολεοδομικά τους όρια.
Οι οριοθετημένοι αρχαιολογικοί χώροι Σκάρου, Ορυχείων Φηρών – Φτελού, Ακρωτηρίου και Αρχαίας Θήρας – Προφήτη Ηλία – Αγίου Νικολάου Μαρμαρίτη, αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων δεν περιλαμβάνονται στην οριοθέτηση του ιστορικού τόπου.
Η νήσος Θηρασιά, καθώς και οι νησίδες Μικρή και Μεγάλη Καμένη και Ασπρονήσι, διατηρούν την οριοθέτηση τους στην υφιστάμενη ακτογραμμή.
Κατόπιν αυτού, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση εντός του αναριοθετημένου ιστορικού τόπου (επισκευή, συντήρηση, προσθήκη) ή οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα πλησίον αυτού, χωρίς προηγουμένως να ζητηθεί η έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού διά των αρμοδίων Υπηρεσιών του (Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεότερων και Σύγχρονων Μνημείων και Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων).