Με σκοπό τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στους οίνους μέσω της παλαίωσής τους στον βυθό της θάλασσας, δημοσιεύθηκε πρόσφατα σε ΦΕΚ το ρυθμιστικό πλαίσιο που περιγράφει τη διαδικασία αδειοδότησης για την υποθαλάσσια πόντιση φιαλών προς παλαίωση, τον καθορισμό της θέσης πόντισης, καθώς και τον έλεγχο της όλης διαδικασίας και την επισήμανση των οίνων μετά την ανέλκυσή τους.
Για την έκδοση άδειας απλής χρήσης θαλάσσιου βυθού για πόντιση οίνων, απαιτείται αίτηση από την ενδιαφερόμενη επιχείρηση παραγωγής, εμφιάλωσης ή εμπορίας οίνων προς την κατά τόπο αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ), καταθέτοντας μεταξύ άλλων και τις συντεταγμένες του προτεινόμενου σημείου πόντισης. Η πόντιση γίνεται μέσω μεταλλικών κλωβών που παρέχει η επιχείρηση και αποκλειστικά με δικές της δαπάνες.
Πριν την πόντιση και μετά από τους σχετικούς ελέγχους, ο κλωβός σφραγίζεται με αδιάβροχη σφραγίδα της ΔΑΟΚ. Η ανέλκυση και η αποσφράγιση των κλωβών γίνεται επίσης παρουσία κλιμακίου της ΔΑΟΚ.
Οι οίνοι που έχουν υποστεί πόντιση τουλάχιστον για ένα έτος, μπορούν να φέρουν την ένδειξη: “παλαιωμένος στη θάλασσα”/”aged in the sea wate”» ή “aged underwater”/”veilli dans la mer”, συνοδευόμενη απαραιτήτως από τη συνολική διάρκεια παλαίωσης σε καταβύθιση, εκφραζόμενη σε μήνες ή έτη, στην αντίστοιχη γλώσσα. Αν δεν είναι δυνατή η επισήμανση μέσω επικολλώμενης ετικέτας επί της φιάλης λόγω της υποθαλάσσιας παλαίωσης, η επισήμανση γίνεται επί χάρτινης ετικέτας, η οποία δένεται γύρω από τη φιάλη και σφραγίζεται με κέρινη σφραγίδα από την οινοποιητική επιχείρηση.
Τέλος, με απόφαση της εκάστοτε αρμόδιας Περιφέρειας, κατόπιν αιτήσεως αντιπροσωπευτικών οργανώσεων οινοπαραγωγών, δύνανται να ορίζονται Περιφερειακά Θαλάσσια Πάρκα Παλαίωσης Οίνων, όπου συγκεντρώνονται προς παλαίωση οίνοι από οινοποιητικές, εμφιαλωτικές ή εμπορικές επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους εντός της εν λόγω Περιφέρειας. Tο κόστος συντήρησης των Περιφερειακών Θαλασσίων Πάρκων Παλαίωσης Οίνων βαρύνει τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, στις οποίες και επιμερίζεται, ανάλογα με τον όγκο των προς παλαίωση οίνων.
Βυθισμένος Θαλασσίτης 2018 της Γαίας προσεχώς
Η παλαίωση οίνων σε “υποβρύχιο κελάρι” είναι μια πρακτική που από το 2009 εφαρμόζει στη Σαντορίνη η Γαία Οινοποιητική, βυθίζοντας κάθε χρόνο περίπου 500 φιάλες Θαλασσίτη, σε βάθος 20 μέτρων. Τα κρασιά παραμένουν στον βυθό για τέσσερα χρόνια και παλαιώνουν σε σταθερή θερμοκρασία 14-15 βαθμών Κελσίου και σε περιβάλλον ιδιαίτερα χαμηλού φωτισμού και απόλυτης έλλειψης οξυγόνου, συνθήκες δηλαδή πολύ διαφορετικές, σε σχέση με την παλαίωση σε ένα συμβατικό κελάρι.
Πρόσφατα ανελκύθηκαν -χωρίς απώλειες- οι φιάλες του βυθισμένου Θαλασσίτη εσοδείας 2018. Στα τέσσερα χρόνια της υγρής τους μοναξιάς, ωρίμασαν ήρεμα, χωρίς την “παρενόχληση” του οξυγόνου. Το αποτέλεσμα, λένε οι ειδικοί, είναι εντυπωσιακό! Σε λίγες ημέρες, το κρασί θα είναι διαθέσιμο και στο Atlantea eShop. Μείνετε συντονισμένοι…