Οι φρυκτωρίες αναβιώνουν στις Κυκλάδες με επίκεντρο τη Σίφνο

Το απόγευμα τις Κυριακής 4/6, στις 19:00, οι πύργοι και τα αρχαία μνημεία της Σίφνου θα ενωθούν νοερά για 20η φορά μέσω της αναβίωσης των φρυκτωριών, του αρχαίου συστήματος επικοινωνίας μέσω της μετάδοσης προσυμφωνημένων μηνυμάτων με χρήση φωτιάς, που συνέδεε τον τότε γνωστό κόσμο με μεγάλη αποτελεσματικότητα.

Εκατοντάδες εθελοντές, ντόπιοι και επισκέπτες κάθε ηλικίας στη Σίφνο θα διασκορπιστούν και φέτος σε παρέες σε όλη την έκταση του νησιού, με οχήματα, βάρκες αλλά κυρίως με τα πόδια, για να προσεγγίσουν τα απομεινάρια των αρχαίων πύργων και να φτάσουν σε όσα περισσότερα από τα 85 σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος του νησιού μπορούν, στέλνοντας μήνυμα συναδέλφωσης σε όλες τις Κυκλάδες.

Οι αρχαίοι πύργοι στη Σίφνο, συνδέονται με τις ακροπόλεις του νησιού και χρησίμευαν ως φρυκτωρίες, φυλάκια ή αποθηκευτικοί χώροι. Οι φρυκτωρίες στη Σίφνο άρχισαν να χτίζονται για να στέλνουν προειδοποιητικά σήματα σχετικά με εχθρικές επιδρομές πειρατών ανάμεσα στον 6ο και 3ο αι. π.Χ. και επαναχρησιμοποιήθηκαν ως βίγλες κατά τα ρωμαϊκά και ενετικά χρόνια.

 

Στη φετινή δράση θα πάρουν μέρος και άλλα νησιά των Κυκλάδων, που θα ανταποκριθούν από τους δικούς τους πύργους ή άλλα ιστορικά μνημεία και η Άνδρος, η Θήρα, η Κέα, η Κίμωλος, η Κύθνος, η Μήλος, η Σέριφος, η Σύρος, η Πάρος και η Φολέγανδρος. Τα σημεία απ’ όπου θα ανταποκριθεί η Σαντορίνη, θα οριστικοποιηθούν και θα γίνουν γνωστά τις επόμενες ημέρες.

Οι εκδηλώσεις θα μεταδοθούν “ζωντανά” ραδιοφωνικά, τηλεοπτικά και διαδικτυακά μέσω των εθελοντών που θα μεταφέρουν σε όλο τον κόσμο το κλίμα, την εικόνα και τη θετική ενέργεια από κάθε σημείο της Σίφνου και από όλα τα υπόλοιπα νησιά που θα συμμετέχουν.

Η δράση πραγματοποιείται με την οργανωτική ευθύνη της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Σίφνου (ΔΗ.Κ.Ε.Σ.) και την υποστήριξη του Δήμου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου.

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη