Χώρος πολιτισμού στο Μεγαλοχώρι στις προθέσεις της Θηραϊκής Πολιτείας

Είχε γίνει προμελέτη το 2019

Τη δημιουργία δημόσιου χώρου που θα φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες αναψυχής προανήγγειλε σήμερα η Θηραϊκή Πολιτεία, εφόσον αναλάβει τα ηνία του Δήμου Θήρας μετά τις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.

Η ανάγκη στέγασης των ποικίλων πολιτιστικών δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στη Σαντορίνη είχε επισημανθεί σε πρόσφατο ψήφισμα που κατέθεσαν εκπρόσωποι 45 φορέων, συλλογικών και ιδιωτικών, που δραστηριοποιούνται στον χώρο του πολιτισμού, με πρωτοβουλία της Θηραϊκής Εταιρείας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.

Απαντώντας στο ψήφισμα-αίτημα για δημιουργία χώρου πολιτισμού, η Θηραϊκή Πολιτεία αναφέρει πως κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο, επί δημαρχίας του επικεφαλής της Νίκου Ζώρζου, είχε ανατεθεί η εκπόνηση προμελέτης για την ανάπλαση του χώρου της δεξαμενής Μεγαλοχωρίου, με σκοπό τη διαμόρφωση ενός υπαίθριου δημόσιου χώρου που να φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες αναψυχής τόσο για την κοινότητα του οικισμού όσο και για όλο το νησί και τους επισκέπτες του. Στόχος της είναι, όπως λέει, μέσα στην επόμενη δημοτική περίοδο να προχωρήσει στη υλοποίηση του έργου, αν βεβαίως καταφέρει να κερδίσει τις εκλογές.

Βασικά στοιχεία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού του χώρου είναι τα εξής:

– Ο επαναπροσδιορισμός της χρήσης του ιστορικά και μορφολογικά αξιόλογου υφιστάμενου κτιρίου δεξαμενής σε έναν πολιτιστικό χώρο πολλαπλών χρήσεων που μπορεί να φιλοξενήσει μόνιμες και εφήμερες εκθέσεις.
– Ο σχεδιασμός ενός υπαίθριου θεάτρου 600 θέσεων, στο οποίο μπορούν να λάβουν χώρα καλλιτεχνικές παραστάσεις, τοπικές εκδηλώσεις και ποικίλα πολιτιστικά δρώμενα και συγκεντρώσεις.
– Η οργάνωση ενός νέου υπόσκαφου κτηριακού όγκου περιμετρικά του υπάρχοντος κτηρίου, ο οποίος ενσωματώνει βοηθητικούς και υποστηρικτικούς χώρους που εξυπηρετούν και πλαισιώνουν τις ανάγκες και τον πολυμορφικό χαρακτήρα του νέου δημόσιου χώρου.
– Η διαμόρφωση ενός χώρου υποδοχής και σύνδεσης με το κτήριο της Φιλαρμονικής Θήρας ως μια δημόσια “αυλή” σε συνδυασμό με σημεία στάσης και με αστικό εξοπλισμό καθώς και ένα μικρό αναψυκτήριο.
– Η διαμόρφωση ενός εκτενούς υπαίθριου χώρου για περίπατο και εκτόνωση αλλά και ενός πλατώματος στο δώμα του υφιστάμενου και του νέου κτιριακού όγκου που δύναται να αναλάβει ρόλο πεδίου πολλαπλών χρήσεων με εφήμερο χαρακτήρα μικρότερης κλίμακας όπως υπαίθριες προβολές, εκθέσεις, σχολικές γιορτές, συγκεντρώσεις, εορταστικές εκδηλώσεις.
– Η κατασκευή υπόγειων δεξαμενών νερού συνολικού ενεργού όγκου περίπου 4.400 m³. Οι δεξαμενές αυτές θα εξυπηρετούν εφεδρικές ανάγκες υδροδότησης των οικισμών.

Περισσότερες πληροφορίες για την ανάπλαση του χώρου της δεξαμενής Μεγαλοχωρίου είχαν δώσει πριν μερικά χρόνια στο Atlantea οι δύο μελετητές. Δείτε εδώ προηγούμενη δημοσίευση.

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη