Με πανσέληνο θα ξεκινήσει και με πανσέληνο θα τελειώσει ο φετινός Αύγουστος. Και οι δύο μάλιστα θα είναι υπερπανσέληνοι, καθώς θα βρίσκονται στο περίγειο, δηλαδή σε κοντινό σημείο με τη Γη. Η υπερπανσέληνος της 1ης Αυγούστου θα είναι η δεύτερη μιας σειράς θερινών υπερπανσελήνων που ξεκίνησε με τη πανσέληνο του Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί με την πανσέληνο της 28ης Σεπτεμβρίου, λίγες ημέρες μετά την φθινοπωρινή ισημερία. Η υπερπανσέληνος της 31ης Αυγούστου θα είναι και “μπλε”, ως πανσέληνος που εμφανίζεται για δεύτερη φορά μέσα στον ίδιο μήνα.
Σε αντίθεση με το 2023 που οι υπερπανσέληνοι είναι τέσσερις, το 2024 θα είναι μόνο δύο και όχι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά στις 18 Σεπτεμβρίου και στις 18 Οκτωβρίου.
Καθώς η ελλειπτική τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη Γη αυξομειώνει την απόσταση μεταξύ των σωμάτων, υπερπανσέληνος συμβαίνει όταν η πανσέληνος συμπίπτει χρονικά με μια πολύ κοντινή προσέγγιση της Σελήνης. Η απόσταση Γης-Σελήνης κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο). Όταν η πανσέληνος συμβαίνει κοντά στο περίγειο, τότε θεωρείται ότι υπάρχει υπερ-Σελήνη, σούπερ-Σελήνη ή υπερ-πανσέληνος, όροι που δεν είναι πάντως αστρονομικοί. Σύμφωνα με τη NASA, ο όρος “υπερπανσέληνος” εφευρέθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979.
Μια πανσέληνος στο περίγειο, καθώς είναι πιο κοντά σε μας, φαίνεται έως 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σχέση με μια πανσέληνο στο απόγειο. Επίσης μια υπερπανσέληνος είναι περίπου 7% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη σε σχέση με μια μέση πανσέληνο.
Με πληροφορίες από το www.space.com