Επισκέψιμος ο Φάρος του Ακρωτηρίου την Κυριακή 20/8

Ανοιχτός για το κοινό θα είναι την Κυριακή 20/8, από τις 10:00 ως τις 14:00 και από τις 17:00 έως τις 20:00, ο Φάρος του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη, όπως και 28 ακόμη φάροι της χώρας, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη συμβολή των φάρων στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, την αξιοποίηση του φαρικού δικτύου ως πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και την συνεισφορά των φαροφυλάκων στην λειτουργία του εν λόγω δικτύου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Φάρων, που καθιερώθηκε το 2003, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Φαροφυλάκων, γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Αυγούστου.

Ο Φάρος στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης
Ο Φάρος στο Ακρωτήρι βρίσκεται ακριβώς στον άξονα του θαλάσσιου δρόμου Πειραιά – Αλεξάνδρεια και θεωρείται ένας από τους καλύτερους του ελληνικού δικτύου.

Ο Φάρος κατασκευάστηκε το 1892 από τη γαλλική εταιρεία φάρων La Société Collas et Michel και βρίσκεται σε απόσταση 18 χιλιομέτρων από τα Φηρά, σε υψόμετρο 58 μέτρων. Το ύψος του πύργου του είναι 10 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 100 μέτρα.

Ο φάρος πρωτολειτούργησε το 1892 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο, με χαρακτηριστικό μία παρατεινόμενη λευκή αναλαμπή ανά 30” και φωτοβολία 23 ναυτικά μίλια. Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε σβηστός, ενώ στο πλαίσιο ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου, επαναλειτούργησε το 1945 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1983 ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε και λειτούργησε ως επιτηρούμενος ηλεκτρικός μέχρι το 1988, οπότε και έγινε πλήρης αυτοματοποίησή του με νέο σύγχρονο μηχάνημα και λειτουργεί μέχρι σήμερα, δίνοντας μία λευκή αναλαμπή κάθε 10” και φωτοβολία 24 ναυτικά μίλια.

Στίγμα φάρου: 36°21’27.54″N, 25°21’26.33″E

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη