Τελευταία ενημέρωση 8/9 – ώρα 19:00
Δορυφορικά δεδομένα από το ραντάρ του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-1 που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το απόγευμα της Πέμπτης 7 Σεπτεμβρίου 2023, δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος του κάμπου της Θεσσαλίας έχει πλημμυρίσει, μετά την επέλαση της πρωτοφανούς κακοκαιρίας Daniel. Το μεγαλύτερο μέρος των Νομών Τρικάλων και Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού. Στην Ανατολική Θεσσαλία, η έκταση της Λίμνης Κάρλα είναι σχεδόν ίση με την έκταση που είχε πριν την αποξήρανσή της το 1962!
Ο χάρτης με τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr δείχνει με γαλάζιο χρώμα τις περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν πλημμυρίσει. Συνολικά υπολογίζονται περίπου 720.000 στρέμματα πλημμυρισμένων εκτάσεων.
Ο απολογισμός της κακοκαιρίας είναι βαρύς: δέκα νεκροί και τέσσερις αγνοούμενοι μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια το απόγευμα της Παρασκευής, αλλά και ανυπολόγιστες και εκτεταμένες καταστροφές σε πολλές περιοχές της χώρας. Με την υποχώρηση πλέον των ακραίων καιρικών φαινομένων, οι προσπάθειες επικεντρώνονται στη διάσωση εγκλωβισμένων, που βρίσκονται σε ταράτσες, χωρίς νερό, φαγητό και ρεύμα.
Τις τελευταίες ώρες η πόλη της Λάρισας βρίσκεται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, καθώς η στάθμη των υδάτων στον Πηνειό ανεβαίνει ώρα με την ώρα και ήδη έχει φτάσει στα 9,5 μέτρα. Συνοικίες της πόλης έχουν ήδη πλημμυρίσει και γίνεται αγώνας δρόμου για να ενισχυθούν και να κρατήσουν τα φράγματα, ώστε να αποφευχθεί ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή.
Πολύ μεγαλύτερα τα ύψη βροχόπτωσης από αυτά του κυκλώνα Iανού του 2020
Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Daniel καταγράφηκαν πολύ μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης σε σχέση με εκείνα που είχαν καταγραφεί ως αποτέλεσμα του μεσογειακού κυκλώνα Ιανού τον Σεπτέμβριο του 2020.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το μεγαλύτερο ύψος βροχόπτωσης κατά την κακοκαιρία Ιανός ήταν 317 mm στο Περτούλι, ενώ κατά την κακοκαιρία Daniel ήταν 910 mm στη Ζαγορά Πηλίου.
Διευκρινίζεται επιπλέον ότι ορισμένοι από τους μετεωρολογικούς σταθμούς τις προηγούμενες ημέρες, είτε σταμάτησαν να μεταδίδουν τα δεδομένα τους λόγω διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος, είτε έχασαν μέρος των δεδομένων τους λόγω της πολύ μεγάλης έντασης των φαινομένων.