Κ. Μητσοτάκης – ΔΕΘ: Τι αλλάζει σε βραχυχρόνιες μισθώσεις και σε φόρο διαμονής από το 2024

ΞΕΕ: Θετικό πρώτο βήμα η επικείμενη ρύθμιση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Σε ΦΠΑ και τέλη που ισχύουν για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια θα υπόκεινται από το νέο έτος τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις για όσους έχουν τρία ή περισσότερα ακίνητα, εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ το περασμένο Σάββατο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να εξισωθούν οι κανόνες του ανταγωνισμού μπει φρένο στην ασύδοτη βραχυχρόνια μίσθωση. “Ναι, θέλουμε τη βραχυχρόνια μίσθωση, είναι ένα ανταγωνιστικό προϊόν το οποίο στηρίζει την ελληνική οικονομία και το εισόδημα των ιδιοκτητών ακινήτων, όμως είναι μια δραστηριότητα που σε διάφορες περιοχές της χώρας έχει εκτοξεύσει τα ενοίκια και έχει στρεβλώσει και τον ανταγωνισμό, ειδικά στον τουρισμό”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συμπληρωματικά, κατά τη συνέντευξη τύπου της Κυριακής, ο Πρωθυπουργός δεν απέκλεισε αν χρειαστεί να ληφθούν και επιπλέον μέτρα για να αποσυμπιεστούν συγκεκριμένες περιοχές, “Αν κρίνουμε ότι πρέπει να πάμε και παραπέρα -αυτό θα το κάνουμε σε συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση- και να σκληρύνουμε και άλλο το πλαίσιο, είμαι διατεθειμένος να το συζητήσω. Χωρίς όμως να “σκοτώσουμε” μια σημαντική αγορά για την χώρα από την οποία, ας μην γελιόμαστε, υπάρχει μεγάλο οικονομικό όφελος, κυρίως για τους ιδιοκτήτες ακινήτων”, τόνισε και πρόσθεσε: “Δεν θέλουμε, όμως, ο θεσμός του Airbnb, ο οποίος είναι ένας θεσμός βραχυχρόνιας μίσθωσης, να καταστρατηγείται, να γίνεται de facto πιο μαζική επιχειρηματική δραστηριότητα, χωρίς αυτοί οι οποίοι επιχειρούν στον κλάδο αυτό να συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τις οποίες θα είχαν εάν φερόντουσαν ως κανονικοί επιχειρηματίες”.

Αυξάνεται ο φόρος διαμονής υπέρ του αποθεματικού για φυσικές καταστροφές
Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης την αύξηση του αποθεματικού για τις φυσικές καταστροφές στα 600 εκατ. από το 2024, έναντι 300 εκατ. που ισχύει σήμερα, με τη διαφορά να καλύπτεται από την αύξηση του φόρου ημερήσιας διαμονής από ένα έως έξι ευρώ, ιδίως στα πολυτελή ξενοδοχεία.

Θυμίζουμε ότι σήμερα ο ισχύων φόρος διαμονής ανά διανυκτέρευση και ανάλογα με την κατηγορία του καταλύματος είναι:

  • 1-2 αστέρων: 0,50 €
  • 3 αστέρων: 1,50 €
  • 4 αστέρων: 3,00 €
  • 5 αστέρων: 4,00 €

Κατά τη συνέντευξη τύπου της Κυριακής, απαντώντας στο κατά πόσο θα επηρεάσει αυτή η αύξηση του φόρου διαμονής την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού, ο κος Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της εξαγγελίας και ανέφερε: “Δε θεωρώ ότι δημιουργεί κανένα ζήτημα ανταγωνισμού σε ξενοδοχεία τα οποία μπορεί να χρεώνουν 500 και 1.000 ευρώ το βράδυ να πληρώσει κάποιος και πέντε ευρώ παραπάνω το βράδυ για ένα αποθεματικό το οποίο θα μας επιτρέψει να κρατήσουμε την Ελλάδα τόσο όμορφη και τόσο ασφαλή όσο είναι σήμερα. Άρα, θεωρώ ότι δεν δημιουργεί κανένα ζήτημα στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος αυτό το έκτακτο τέλος, το οποίο θα εξειδικευτεί από το αρμόδιο Υπουργείο και θα αρχίσει να εφαρμόζεται το 2024”.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

ΞΕΕ: Θετικό πρώτο βήμα η επικείμενη ρύθμιση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις
“Η εξαγγελθείσα από την κυβέρνηση ρύθμιση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι ένα πρώτο θετικό βήμα, το οποίο υιοθετεί την πάγια θέση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας για τον διαχωρισμό των απλών πολιτών που διαμοιράζουν το ακίνητό τους για να ενισχύσουν το προσωπικό εισόδημά τους, από όλους αυτούς που επί τόσα χρόνια, ασύδοτα και χωρίς κανόνες, ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα”.

Τα παραπάνω τονίζει ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Αλέξανδρος Βασιλικός σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Όπως λέει ο κος Βασιλικός, “τα αποτελέσματα της ρύθμισης αυτής στον ανταγωνισμό, αλλά και στα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργεί η ανεξέλεγκτη δραστηριότητα των βραχυχρόνιων μισθώσεων απομένει να εκτιμηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα, όπως άλλωστε και οι επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος από την ανακοίνωση της αύξησης του τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία. Στην κατεύθυνση αυτή, το ΞΕΕ με τη ιδιότητα του θεσμικού συμβούλου της Πολιτείας, θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί τις εξελίξεις στην αγορά της φιλοξενίας, παραμένοντας σε διαρκή διάλογο με την κυβέρνηση”.

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη