Η έκδοση “Σαντορίνη 1670 μ.Χ. – Τα τεκμήρια των οθωμανικών απογραφών” παρουσιάζεται στην Αθήνα

Μετά την πρόσφατη πρώτη δημόσια παρουσίασή της στο Μέγαρο Γκύζη της Σαντορίνης, ήρθε η ώρα η έκδοση “Σαντορίνη 1670 μ.Χ. – Τα τεκμήρια των οθωμανικών απογραφών” από το “Αρχείο Θηραϊκών Μελετών – Συλλογή Δημήτρη Τσίτουρα” να παρουσιαστεί και στο κοινό της Αθήνας.

Μέσα από τις 492 σελίδες του, το βιβλίο αναφέρεται στο μακρινό 1672 μ.Χ., όταν στην οθωμανοκρατούμενη Σαντορίνη πραγματοποιείται απογραφή ανθρώπων και περιουσιών από τον Μουσταφά Εφέντη προκειμένου να υπολογισθεί η φορολογία που αντιστοιχούσε με βάση το κτηματολόγιο. Τα κατάστιχα αυτά της απογραφής αποτελούν μια πολύτιμη και πολύ πλούσια πηγή πληροφοριών για τη Σαντορίνη της εποχής και το πώς συνδέεται αυτή η εποχή με το σήμερα. Η έκδοση διαφωτίζει και προβάλλει το παρελθόν του νησιού στους δύσκολους χρόνους της οθωμανικής δουλείας, αποτελώντας μία πηγή γνώσης πάνω σε θέματα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτισμικά κ.ά.

Η παρουσίαση αυτής της πολύ ενδιαφέρουσας έκδοσης στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 9/10, ώρα 19:00, στο Cotsen Hall (της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, είσοδος από Αναπήρου Πολέμου 9).

Θα μιλήσουν οι:

– Φίλιππος Σπυρόπουλος, Ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ΕΚΠΑ
– Δημήτρης Αθανασούλης, Αρχαιολόγος, Προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων
– Βαγγέλης Χρόνης, Ποιητής
– oι συγγραφείς του βιβλίου: Ηλίας Κολοβός, αναπληρωτής καθηγητής Οθωμανικής ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Γιάννης Κηπουρός, υποψήφιος διδάκτορας Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης


Το βιβλίο “Σαντορίνη 1670 μ.Χ. Τα τεκμήρια των οθωμανικών απογραφών (κατάστιχο κεφαλικού φόρου και κτηματολόγιο)” είναι διαθέσιμο στο ηλεκτρονικό κατάστημα του Atlantea, όπως και όλες οι εκδόσεις του “Αρχείου Θηραϊκών Μελετών – Συλλογή Δημήτρη Τσίτουρα” που βρίσκονται σε κυκλοφορία. Μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη