Πώς να αποφύγουμε τη σπατάλη τροφίμων στο γιορτινό τραπέζι

Συμβουλές από το WWF Ελλάς

Συνήθως τα Χριστούγεννα οι περισσότεροι τρώμε το κάτι παραπάνω. Καταναλώνουμε πολύ περισσότερο και φροντίζουμε να χορταίνουμε πρώτα με το μάτι. Που σημαίνει ότι ψωνίζουμε περισσότερα φαγητά και τις περισσότερες φορές τελικά πετάμε περισσότερα φαγητά. Για να καταφέρουμε να μειώσουμε αυτές τις γιορτές τη σπατάλη φαγητού, τόσο προς όφελος του περιβάλλοντος όσο και της τσέπης μας, το WWF καταθέτει παρακάτω τις προτάσεις της.

Το βασικό στοιχείο είναι η οργάνωση. Με σωστό προγραμματισμό και προετοιμασία, η εικόνα των γιορτινών τραπεζιών μπορεί να αλλάξει και τελικά να μη πεταχτεί σχεδόν τίποτα στον κάδο των σκουπιδιών. Ας δούμε τα βήματα που θα μας βοηθήσουν:

  • Την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, καταναλώνουμε τις τροφές που έχουμε ήδη και βλέπουμε τι έχουμε διαθέσιμο που μπορούμε με φαντασία να χρησιμοποιήσουμε για το γιορτινό τραπέζι.
  • Σχεδιάζουμε το μενού με σύνεση! Δεν χρειάζεται να έχουμε στο τραπέζι τρία διαφορετικά είδη κρέατος για να είναι γιορτινό. Ένα πιο λιτό μενού, όχι μόνο θα μειώσει τη σπατάλη τροφίμων, αλλά θα είναι και πιο εύκολο στην προετοιμασία του.
  • Ετοιμάζουμε λίστα με τα ψώνια. Τσεκάρουμε τις συνταγές και επιβεβαιώνουμε τι έχουμε ήδη και τι χρειάζεται να αγοράσουμε. Καλό είναι να προσθέτουμε επίσης στη λίστα υλικά που θα μας βοηθήσουν να αξιοποιήσουμε το φαγητό που ίσως περισσέψει. Μια ιδέα αν κάνουμε τραπέζι ανήμερα τα Χριστούγεννα, είναι να έχουμε μια βάση για πίτσα στην κατάψυξη, ώστε την επόμενη μέρα να την αξιοποιήσουμε για μια σπέσιαλ πίτσα με γαλοπούλα, τυρί ή ότι άλλο έχει μείνει.
  • Αφού ψωνίσουμε τα απαραίτητα, αφιερώνουμε λίγο χρόνο για να τα αποθηκεύσουμε σωστά, ώστε να διατηρηθούν περισσότερο. Φυλάμε τις σαλάτες σε αεροστεγή δοχεία, τα σπαράγγια όρθια σε βάζο με νερό, και τις πατάτες σε σκοτεινό μέρος, μακριά από τα κρεμμύδια.
Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini
  • Την ημέρα του τραπεζιού, δε σερβίρουμε τα πάντα ταυτόχρονα, ώστε να μη μείνουν πολλές ώρες σε θερμοκρασίες δωματίου. Για παράδειγμα δεν χρειάζεται να σερβίρουμε ολόκληρο το τυρί εξαρχής. Μπορούμε πάντοτε να ξαναγεμίσουμε την πιατέλα μόλις αδειάσει.
  • Κάποια τρόφιμα καταλήγουν τελικά στον κάδο απορριμμάτων επειδή έχουν μείνει πολλές ώρες εκτός ψυγείου. Μόλις τελειώσει το γεύμα, αφιερώνουμε 15 λεπτά για να καθαρίσουμε το τραπέζι και να φυλάξουμε το περισσευούμενο φαγητό στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό.
  • Όσα φαγητά δεν προορίζονται για κατανάλωση την επόμενη ημέρα, τα βάζουμε στην κατάψυξη. Όσο πιο φρέσκο είναι ένα φαγητό όταν μπει στην κατάψυξη, τόσο θα είναι και όταν θα βγει. Όσο για τα γλυκά, αν βέβαια περισσέψουν, μπορούμε πάντα να τα αξιοποιήσουμε για κάποια άλλη λιχουδιά.



Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη