Κατολίσθηση σημειώθηκε αργά το απόγευμα του Σαββάτου 27/4/2024 στην περιοχή του όρμου Κόρφος της Θηρασίας χωρίς να προκληθεί κάποιος τραυματισμός ή ζημιές στα κτήρια της ακτής.
Το Atlantea απευθύνθηκε άμεσα στον Δρα Γιώργο Βουγιουκαλάκη, με την ιδιότητά του ως Προϊστάμενου του Τμήματος Φυσικών Κινδύνων της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα και μας έστειλε την ακόλουθη ενημέρωση σχετικά με το συμβάν.
“Αποκόλληση βραχομάζας και κατάντη μετακίνησή της εκδηλώθηκε στις 27/4/24, αργά το απόγευμα, στο άνω τμήμα των πρανών του όρμου Κόρφος της Θηρασίας.
Η αποκόλληση και μετακίνηση σημαντικού όγκου πετρωμάτων, εκδηλώθηκε στο άνω κεντρικό τμήμα των απόκρημνων πρανών του Κόρφου, βορειοανατολικά του οικισμού Μανωλά. Αυτή παρέσυρε στη συνέχεια πετρώματα που είχαν ήδη συσσωρευτεί εκεί από προηγούμενες αποκολλήσεις, και τροφοδότησε μια κατολίσθηση, η οποία κινήθηκε προς την ακτή, συνοδευόμενη από ένα μεγάλο σύννεφο σκόνης, που κάλυψε σημαντικό τμήμα του όρμου.
Ευτυχώς, από το συμβάν δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός ούτε προκλήθηκαν ζημιές στα οικήματα.
Η περιοχή του Κόρφου είναι από τις πλέον εκτεθειμένες σε αποκολλήσεις και μετακινήσεις βραχομάζας, καθώς οι κλίσεις των πρανών της καλδέρας είναι ιδιαίτερα ισχυρές, τα δε πετρώματα που δομούν τα πρανή της καλδέρας συνίστανται σε ρωγματωμένες μάζες λαβών.
Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, ο Δήμος Θήρας, με έγγραφό του στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), είχε θέσει το πρόβλημα της σταθερότητας των πρανών από τις αρχές Μαρτίου και είχε ζητήσει σχετική αρωγή.
Στη συνέχεια, η ΓΓΠΠ, ενεργοποίησε άμεσα το σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας με την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), και κλιμάκιο της ΕΑΓΜΕ μετέβη στην περιοχή τα τέλη Μαρτίου. Πραγματοποίησε τις απαραίτητες παρατηρήσεις και συνέταξε σχετική έκθεση για την κατάσταση των πρανών, ορίζοντας ζώνες επικινδυνότητας όπου απαιτούνται συγκεκριμένες γεωτεχνικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν μετά την εκπόνηση μελέτης εφαρμογής των μέτρων προστασίας. Η έκθεση αυτή μεταβιβάστηκε στον Δήμο Θήρας και τη ΓΓΠΠ την προηγούμενη εβδομάδα”.
Η κατολίσθηση αποτυπώθηκε στο παρακάτω βίντεο που τραβήχτηκε από διερχόμενο σκάφος και αναπαράχθηκε ταχύτατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η διαδικασία επίλυσης μου θύμισε το γράφημα του Α.Αναπλιωτη στα μέσα του περασμένου αιώνα για την πορεία μιας αναφοράς στο δημόσιο τομέα.
Πρωτοκόλλησέ την, Στοιχειοθέτησέ την και Φακέλωσε την, Πιστοχρέωσέ την και Μελέτησέ την, ακολουθούν επτά ενέργειες ……Καθαρόγραψε την , Και επανάφερέ την η Διαβίβασέ την…….ακολουθούν δώδεκα ενέργειες για την ολοκλήρωση.
Τι άλλαξε από τότε ??????