Στο παγκόσμιο δίκτυο των μεγάλων οινοπαραγωγικών πρωτευουσών φιλοδοξεί να ενταχθεί η Σαντορίνη μαζί με τα νησιά του Αιγαίου, μια πρωτοβουλία που ανέλαβαν ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, με την επιμέλεια του Master of Wine Γιάννη Καρακάση. Όπως ανέφερε στο Atlantea ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιών Σαντορίνης (ΣΟΣ) Πέτρος Βαμβακούσης, η προετοιμασία του σχετικού φακέλου για την ένταξη στο δίκτυο έχει ξεκινήσει από τα τέλη του περασμένου έτους, με τη θερμή υποστήριξη του ΣΟΣ, αλλά και της Ένωσης Οινοποιών Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου.
Το δίκτυο Great Wine Capitals Global Network (GWCGN), που ιδρύθηκε το 1999, αποτελεί μια συνεργασία μεταξύ των πιο διάσημων και αναγνωρισμένων οινικών περιοχών του κόσμου, με σκοπό την προώθηση του οινικού τουρισμού, της βιωσιμότητας και της επιχειρηματικής ανάπτυξης. Το δίκτυο παρέχει μια πλατφόρμα για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, ιδεών και εμπειριών μεταξύ των μελών του, προάγοντας την κοινή ανάπτυξη και καινοτομία στον οινικό τομέα.
Με έδρα το Παρίσι, το GWCGN προωθεί πόλεις και περιοχές που συνδυάζουν κοινά οικονομικά και πολιτιστικά συμφέροντα. Παράλληλα, συνδέει αυτή τη στιγμή 12 κορυφαίες οινοπαραγωγικές πρωτεύουσες, προωθώντας την ανταλλαγή γνώσεων, ιδεών και εμπειριών, καθώς και τη συνεργασία σε κοινές προκλήσεις και ευκαιρίες.
Με τη Σαντορίνη να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής, τα νησιά του Αιγαίου διαθέτουν την ποιότητα, την εμπειρία, τη γνώση και τον ενθουσιασμό να συμβάλλουν δυναμικά στην παγκόσμια οινική κοινότητα. Μέσω αυτής της ενέργειας, αναδεικνύεται η δέσμευσή τους για συνεχή ανάπτυξη, με μια θετική προοπτική για τον οινικό τουρισμό και τις επιχειρήσεις στην περιοχή, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνεται η εντυπωσιακή πρόοδο που σημειώνει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα στον χώρο του κρασιού.
Με την πρωτοβουλία αυτή, η Σαντορίνη φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως οινική πρωτεύουσα, δίπλα σε θρυλικές οινικές περιοχές όπως το Μπορντό, η Ριόχα και η Κοιλάδα της Νάπα. Τα οφέλη για τη Σαντορίνη και τα νησιά του Αιγαίου, ως μέλος του GWCGN, αναμένονται πολυάριθμα, κυρίως μέσω της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και εμπειριών με άλλες κορυφαίες οινοπαραγωγικές περιοχές διεθνώς, καθώς και μέσω της δημιουργίας νέων επιχειρηματικών ευκαιριών και καινοτομιών. Συνεπώς, όλο το ελληνικό κρασί θα επωφεληθεί από αυτή τη σημαντική εξέλιξη.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ