Έναρξη της 10ης κοινοβουλευτικής περιόδου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Σήμερα η εκλογή προέδρου και 14 αντιπροέδρων - Την Πέμπτη η ψηφοφορία για την επανεκλογή της Ursula von der Leyen στο αξίωμα του προέδρου της Επιτροπής - 54% νέοι ευρωβουλευτές σε σύγκριση με την προηγούμενη νομοθετική περίοδο - Το 39% των μελών του ΕΚ είναι γυναίκες

Μετά τις ευρωεκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 6-9 Ιουνίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγκροτήθηκε επίσημα σε σώμα σήμερα Τρίτη 16/7 στο Στρασβούργο. Η Roberta Metsola (ΕΛΚ, Μάλτα), πρόεδρος της απερχόμενης σύνθεσης του Κοινοβουλίου, προήδρευσε της έναρξης της συνόδου. Μετά από ένα σύντομο μουσικό διάλειμμα, η Pina Picierno (Σοσιαλιστές, Ιταλία), δεύτερη αντιπρόεδρος της προηγούμενης σύνθεσης του ΕΚ πήρε τη θέση της για την επακόλουθη ανακοίνωση των υποψηφίων για την Προεδρία του Κοινοβουλίου. Η μυστική ψηφοφορία με κάλπη διεξάγεται αμέσως μετά την έναρξη της συνόδου. Οκτώ ευρωβουλευτές-έφοροι επιλέγονται με κλήρωση.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Υποψήφιες για την Προεδρία του ΕΚ είναι η Roberta Metsola (ΕΛΚ, Μάλτα) και η Irene Montero (Αριστερά, Ισπανία). Πριν την έναρξη της ψηφοφορίας οι δύο υποψήφιες απηύθυναν σύντομες ομιλίες στην ολομέλεια.

Για να εκλεγεί μία από τις δύο πρόεδρος του ΕΚ χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία επί των έγκυρων ψήφων, δηλαδή 50% συν μία. Εάν δεν αναδειχθεί νικήτρια στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, οι ίδιες ή άλλες υποψηφιότητες μπορούν να προταθούν για τον δεύτερο γύρο, υπό τους ίδιους όρους. Μπορεί να πραγματοποιηθεί και τρίτος γύρος με τον ίδιο τρόπο εάν είναι απαραίτητο, αλλά αν δεν προκύψει νικητής και τότε, οι δύο υποψήφιοι/ες με τις περισσότερες ψήφους στον τρίτο γύρο προχωρούν στον τέταρτο και τελευταίο. Μόλις εκλεγεί, η νέα πρόεδρος θα αναλάβει την προεδρία και μπορεί να εκφωνήσει εναρκτήρια ομιλία.

Διαφήμιση

Η νέα σύνθεση του Κοινοβουλίου
Κατά τη δέκατη νομοθετική περίοδο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει 720 έδρες, 15 περισσότερες σε σύγκριση με το τέλος της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου. Το 54% των ευρωβουλευτών είναι νεοεκλεγέντες (το 2019 το ποσοστό των νεοεισερχομένων ήταν 61%) και το ποσοστό των γυναικών είναι 39% (40% το 2019).

Η 23 ετών Lena Schilling (Πράσινοι, Αυστρία) είναι η νεότερη ευρωβουλευτής, ενώ ο Leoluca Orlando (Πράσινοι, Ιταλία) από την Ιταλία (77 ετών) είναι ο γηραιότερος. Ο μέσος όρος ηλικίας των ευρωβουλευτών είναι τα 50 έτη. Στην αρχή της δέκατης κοινοβουλευτικής περιόδου έχουν συσταθεί οκτώ πολιτικές ομάδες, μία περισσότερη από την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, ενώ 33 ευρωβουλευτές παραμένουν μη εγγεγραμμένοι.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη