Santorini Film Festival 2024 – Επιτυχημένη και η φετινή γιορτή του ανεξάρτητου κινηματογράφου

Μέσα από προβολές στο Σινέ Καμάρι και ένα διήμερο εκπαιδευτικό εργαστήριο για παιδιά στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας “Δ. Νομικός”, το 7ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαντορίνης γιόρτασε στις 18-20 Ιουλίου, για ακόμα μια χρονιά, τον ανεξάρτητο κινηματογράφο με σινεφίλ όλων των ηλικιών.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Συνεχίζοντας για δεύτερη χρονιά τη συνεργασία του με το Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας “Δ. Νομικός”, το Φεστιβάλ ξεκίνησε στη Βλυχάδα με τη διεξαγωγή του εκπαιδευτικού εργαστηρίου για παιδιά 8-10 ετών “Τα παιχνίδια που δημιούργησαν τον Κινηματογράφο”, με εισηγήτρια την Εκπαιδευτικό Οπτικοακουστικών Τεχνών Ιωάννα Γιακουμάτου.

Τα 12 παιδιά του νησιού που συμμετείχαν, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις απαρχές του σινεμά, κατασκευάζοντας τα δικά τους οπτικά προ-κινηματογραφικά παιχνίδια. Ξεκινώντας από το απλό φλικ-φλακ και το θαυματρόπιο, κατανόησαν πως δυο διαφορετικές εικόνες μπορούν να φανούν ως μία “εξαπατώντας” το μάτι του θεατή. Στη συνέχεια έφτιαξαν καρέ – καρέ τα δικά τους ζωοτρόπια που τους βοήθησαν να αντιληφθούν πόσες “παρόμοιες” εικόνες χρειάζονται για να φαίνεται η κίνηση αληθοφανής ή όπως σχολίασαν “πραγματική!”. Τέλος, με τη δημιουργία του δικού τους φυλλοσκόπιου συνειδητοποίησαν τους πολλαπλούς τρόπους που οι εικόνες δημιουργούν την ψευδαίσθηση της κίνησης αλλά και πόσες χιλιάδες εικόνες χρειάζεται να σχεδιαστούν για να δημιουργηθεί μια ταινία.

Οι προβολές πραγματοποιήθηκαν στις 19 και 20 Ιουλίου στο Σινέ Καμάρι 19&20 Ιουλίου, που τόσο την πρώτη όσο και τη δεύτερη ημέρα προβολών γέμισε από νωρίς με ένα ανάμεικτο κοινό. Με την πλειονότητα των θεατών να είναι ντόπιοι ή ταξιδιώτες από άλλα κοντινά νησιά, φαίνεται ότι το Φεστιβάλ έχει χτίσει μια κοινότητα η οποία κάθε χρόνο μεγαλώνει σταθερά.

“Είναι πολύ σημαντικό σε ένα τουριστικό νησί όπως η Σαντορίνη να πραγματοποιούνται καλοκαιρινά δρώμενα που αγκαλιάζονται από τους κατοίκους και προσφέρουν εναλλακτικούς τρόπους διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Αυτό ήταν το όραμα της ομάδας του Φεστιβάλ από την πρώτη του χρονιά και αποτελεί ακόμα τον βασικό στόχο. Βλέποντας ότι η απήχηση στην τοπική κοινωνία μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο, όχι απλά μας γεμίζει με χαρά αλλά αποτελεί κινητήρια δύναμη για όσα σχεδιάζουμε για τα επόμενα Φεστιβάλ”, σημειώνει ο γενικός διευθυντής Ιωάννης Τέλλης.

Με εναρκτήρια ταινία το “Mykonian Pastoral”, το Φεστιβάλ εισήγαγε τους θεατές στην κεντρική θεματική “Δυαδικά Όλα” και τους καλωσόρισε στο 7ο SFF. Με δύο θεματικές ανά ημέρα και τις ταινίες μικρού μήκους να κυριαρχούν, το φετινό πρόγραμμα είχε συνολικά 18 ταινίες από Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες. Δεκάδες δημιουργοί ταινιών στήριξαν το Φεστιβάλ με τις ταινίες τους, ανάμεσα τους και ο Mark Ashin, παραγωγός και σεναριογράφος της ταινίας “Danny’s Diner” ο οποίος έδωσε το “παρών” στο Σινέ Καμάρι και τις δύο ημέρες του Φεστιβάλ.

Οι νικητές του φετινού φεστιβάλ ανά κατηγορία:

  • Διεθνής Ταινία Μεγάλου Μήκους: “Sideways for Attention” του Brady Bryson
  • Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους: “That Breath” της Valentina Baracco Pena
  • Διεθνής Ταινία Μικρού Μήκους: “Fairplay” του Zoel Aeschbache
  • Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους: “The Father’s Place” του Francesco D’Ascenzo
  • Μικρού Μήκους Animation: “Ethel” της Beatrice Jäggi
  • Μικρού Μήκους Φοιτητική: “Grey at Night” του Carlos Llaó
  • Ελληνική παραγωγή: “Short Draft” του Σπύρου Παπασπύρου

Τα βραβεία στις νικήτριες ταινίες απένειμε ο Συντονιστής Φεστιβάλ Γιώργος Πανόπουλος ο οποίος μοιράστηκε τη σκηνή με τον Δημήτρη Κατσιμίρη, μέλος της κριτικής επιτροπής του SFF2024. Αφού ευχαρίστησε τους φετινούς χορηγούς, συνεργάτες και υποστηρικτές του Φεστιβάλ ανάμεσα τους και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Θήρας, o Γιώργος Πανόπουλος ανανέωσε το κινηματογραφικό ραντεβού για του χρόνου.

Διαφήμιση

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης
Διαφήμιση

Σαντορίνη