Πύρινος εφιάλτης στην Αττική

Τελευταία ενημέρωση 12/8 – 23:50

Βελτιωμένη εικόνα παρουσίαζε αργά το βράδυ της Δευτέρας 12/8 η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στον Βαρνάβα και πολύ γρήγορα επεκτάθηκε σε πολλές περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής, καθώς πλέον δεν υπήρχε μέτωπο πυρκαγιάς αλλά πολλές ενεργές εστίες, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του όρους της Πεντέλης και της λίμνης του Μαραθώνα. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής, πύραρχο Βασίλη Βαθρακογιάννη, λίγο μετά τις 22:30, οι επίγειες δυνάμεις παραμένουν ισχυρές.

Νωρίτερα τα απόγευμα, οι αναζωπυρώσεις και οι κηλιδώσεις ήταν συνεχόμενες, δημιουργώντας διαρκώς νέες εστίες που εξαπλώνονταν αστραπιαία, υποβοηθούμενες από τους πολύ ισχυρούς ανέμους.

Πυροσβεστικό ελικόπτερο επιχειρεί στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Πάτημα Χαλανδρίου – Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το απόγευμα της Δευτέρας επιχειρούσαν 702 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα και Εθελοντές με τη συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας. Από αέρος επιχειρούσαν περιοδικά 35 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 17 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 3 για το συντονισμό τους. “Η περίμετρος της πυρκαγιάς είναι μεγάλη και σε πολλές περιπτώσεις, τα εναέρια μέσα δεν είναι διακριτά, λόγω της διασποράς τους αλλά και των πυκνών καπνών”, σημείωσε ο κος Βαθρακογιάννης.

Διαφήμιση

Από το 112 έχουν εκδοθεί αλλεπάλληλα μηνύματα για απομάκρυνση κατοίκων από πολλούς οικισμούς προς ασφαλή κατεύθυνση, ενώ έχουν εκκενωθεί και το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, το 414 στρατιωτικό νοσοκομείο καθώς και το Αμαλία Φλέμιγνκ.

Για την προσωρινή διαμονή των πληγέντων από την πυρκαγιά από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος έχει ενεργοποιηθεί ειδική πλατφόρμα για υποβολή σχετικής αίτησης.

Επίσης, τα προγραμματισμένα για σήμερα δρομολόγια από και προς το λιμάνι της Ραφήνας εκτρέπονται στο λιμάνι του Λαυρίου, τόσο για την διευκόλυνση των οδηγών όσο και για να μην τεθούν σε κίνδυνο οι επιβάτες των πλοίων.

Παράλληλα, σύμφωνα με ανάρτηση του meteo.gr στο Facebook, νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας η πυρκαγιά “επεκτάθηκε και στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείον Αθηνών, στον Λόφο Κουφού στην Πεντέλη, απειλώντας σημαντικές εγκαταστάσεις, τεχνολογίες, κόπους και προσπάθειες ερευνητικές χρόνων”.

Διαφήμιση

Αναμένεται συνδρομή από Γαλλία, Ιταλία, Τσεχία, Σερβια, Τουρκία και Ρουμανία
Από το απόγευμα της Κυριακής η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προέβη στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) με αίτημα την παροχή εναέριας και επίγειας συνδρομής για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών που πλήττουν την Αττική εν μέσω συνθηκών ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς.

Στο ελληνικό αίτημα έχουν ανταποκριθεί μέχρι στιγμής:

– Η Γαλλία, με την αποστολή ενός ελικοπτέρου τύπου Super Puma με κάδο, το οποίο αναμένεται να φτάσει σήμερα το βράδυ. Θα αποστείλει επίσης 200 πυροσβέστες με 28 υδροφόρα οχήματα.

– Η Ιταλία, με την αποστολή δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου Canadair, τα οποία αναμένεται να φτάσουν αύριο το πρωί.

– Η Τσεχία, με την αποστολή 75 πυροσβεστών και 25 οχημάτων, εκ των οποίων τα 9 είναι υδροφόρα, με αναμενόμενη άφιξη αύριο.

– Η Σερβία με ένα ελικόπτερο καθώς και 35 πυροσβέστες με 10 οχήματα.

– Η Ρουμανία με 44 πυροσβέστες με 4 υδροφόρα οχήματα.

– Η Τουρκία με δύο αεροσκάφη

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη