Ψήφισμα για την “Προστασία της κυκλαδικής ταυτότητας από μη αναστρέψιμη απώλεια”

Από το Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

Εν μέσω της γενικότερης ανησυχίας που υπάρχει στις τοπικές κοινωνίες των νησιών, βλέποντάς τα να μεταμορφώνονται από την υπερβολική και εκτός κλίμακας δόμηση, την ίδια στιγμή που στην υψηλή τουριστική περίοδο δέχονται δυσανάλογο του μεγέθους τους αριθμό τουριστών που επιβαρύνει το υφιστάμενο σύστημα υποδομών, το Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού επισημαίνουν πως η μη εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για την εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών δόμηση, αλλά και η έλλειψη αναπτυξιακών μέτρων για μια ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών, οδηγούν σε οριστική απώλεια της ταυτότητάς τους και στην υποβάθμιση της κοινής τους κληρονομιάς, θέτοντας σε κίνδυνο τα όποια επιτεύγματα από τη μέχρι τώρα τουριστική ανάπτυξή τους.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο φορείς διακινούν από τις αρχές Αυγούστου ψήφισμα με στόχο την “Προστασία της κυκλαδικής ταυτότητας από μη αναστρέψιμη απώλεια”, που περιλαμβάνει μέτρα για τη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών, την πολιτιστική και περιβαλλοντική προστασία και μέτρα για τη δόμηση καθ’ υπέρβαση της φέρουσας ικανότητάς τους.

Μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 1.100 υπογραφές και η προσπάθεια εντείνεται, ζητώντας από τους Δημάρχους των νησιών να φέρουν το θέμα στα Δημοτικά Συμβούλια.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Με το ψήφισμα, το Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ζητούν από τη Κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου:

  • Άμεση εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, της νομολογίας του Σ.τ.Ε. καθώς και των διατάξεων των υφιστάμενων ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και του τοπίου.
  • Άμεσο περιορισμό της νέας τουριστικής δόμησης
  • Διατήρηση της δυνατότητας κατασκευής μόνο μονώροφων κατοικιών εκτός οικισμού  που θα είναι ενεργειακά & υδατικά αυτόνομες μέσα από πρότυπα που θα προτείνουν ειδικοί επιστήμονες και με βάση τη διεθνή εμπειρία.
  • Δραστικό περιορισμό της δυνατότητας κατασκευής πισίνας στα μαστιζόμενα από ανομβρία και λειψυδρία νησιά.
  • Περιορισμό και όχι ενθάρρυνση της δημιουργίας νέων τουριστικών κλινών
  • Μεταφορά των πόρων του τέλους ανθεκτικότητας στην τοπική αυτοδιοίκηση για υλοποίηση πράσινων υποδομών ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των νησιών.
  • Ενίσχυση μέσω προγραμμάτων χρηματοδότησης έργων που θα αφορούν στην επισκευή και αναβάθμιση υφιστάμενων κτηρίων όπως και δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας και βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης τους.
  • Άμεση χρηματοδότηση μελέτης για την εκτίμηση της Φέρουσας Ικανότητας των νησιών και την εκπόνηση της οδικής χάρτας για τη μετάβασή τους σε κατάσταση βιώσιμης ανάπτυξης πριν την ολοκλήρωση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων.

Το Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες ζητά από τα Δημοτικά Συμβούλια των Κυκλάδων να τοποθετηθούν στα θέματα αυτά και να στείλουν επιστολή στη Κυβέρνηση ζητώντας την άμεση εφαρμογή τους.

Δείτε εδώ πιο αναλυτικά τις 23 τεχνικές προτάσεις με άμεσα μέτρα για τις Κυκλάδες που συνοδεύουν το ψήφισμα. Μέτρα ως προς τη δόμηση, μέτρα πολιτιστικής και περιβαλλοντικής προστασίας και μέτρα βιώσιμης ανάπτυξης.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη