ΘΗΡΑΣΙΑ IV – Χωροταξία και Αρχιτεκτονική των Νεότερων Χρόνων

Μια νέα έκδοση με τίτλο ΘΗΡΑΣΙΑ IV Χωροταξία και Αρχιτεκτονική των Νεότερων Χρόνων, επιμελημένη από την καθ. Κλαίρη Παλυβού του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Τα Πράγματα.

Το βιβλίο αποτελεί αποτέλεσμα πολυετούς και διεπιστημονικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε στη Θηρασία, στο πλαίσιο του προγράμματος “Διαχρονικοί νησιωτικοί πολιτισμοί: η περίπτωση της Θηρασίας”. Πρόκειται για τον τέταρτο τόμο της σειράς, γεγονός που αναδεικνύει το πλούσιο έργο που έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Στη Θηρασία ο χρόνος σταμάτησε τη δεκαετία του 1950. Οικισμοί όπως η Αγριλιά εγκαταλείφθηκαν, αφήνοντας πίσω τους ξεχασμένα χωριά και κτίσματα που στέκουν ακόμα παρά τις φθορές του χρόνου, μαρτυρώντας έναν δύσκολο τρόπο ζωής που βασιζόταν στενά στα φυσικά χαρακτηριστικά του νησιού.

Διαφήμιση

Το βιβλίο περιλαμβάνει δέκα άρθρα, συνοδευόμενα από πλούσιο οπτικό υλικό, τα οποία εμβαθύνουν στην παραδοσιακή ζωή και την επίδρασή της στο τοπίο και την αρχιτεκτονική. Καλύπτουν θέματα όπως οι οικισμοί, οι πεζούλες, οι ξερολιθιές και η διαχείριση των υδάτων, καθώς και η αρχιτεκτονική των υπόσκαφων κτισμάτων και οι τεχνολογίες που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή τους.

Η σχέση της Θηρασίας με τη γειτονική Θήρα είναι εμφανής, και τα ευρήματα της έρευνας προσφέρουν πολύτιμα στοιχεία και για τη μελέτη της Θήρας, όπου οι παραδοσιακοί οικισμοί και οι λαϊκές κατασκευές έχουν αλλοιωθεί σε μεγάλο βαθμό.

Το ΘΗΡΑΣΙΑ IV είναι διαθέσιμο στο Atlantea eShop, όπως και οι προηγούμενοι τόμοι (ΘΗΡΑΣΙΑ Ι, THERASSIA ΙΙ στα ελληνικά και αγγλικά και ΘΗΡΑΣΙΑ ΙΙΙ). Οι παραγγελίες παραδίδονται δωρεάν στη Σαντορίνη, ενώ για την υπόλοιπη Ελλάδα η αποστολή είναι δωρεάν για αγορές άνω των 50 ευρώ.

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη