Συνεχίζεται η έκθεση της Ζωής Χατζηγιαννάκη στο Καστελάνα – Φωτογραφίες από τα εγκαίνια

Το Κέντρο Φωτογραφίας Καστελάνα, υπό τη διεύθυνση της Τόνιας Νούσια, στο Καστέλι του Πύργου, φιλοξενεί από τις 23 Αυγούστου και μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου 2024 την έκθεση της εικαστικού Ζωής Χατζηγιαννάκη με θέμα “The Day the Earth Caught Data”.

Η έκθεση εξετάζει τις επιπτώσεις του τουρισμού στην κλιματική αλλαγή, εστιάζοντας τόσο στο περιβαλλοντικό όσο και στο ψηφιακό αποτύπωμα. Μέσα από εικόνες του ηφαιστείου της Σαντορίνης και δορυφορικές απεικονίσεις, η καλλιτέχνης δημιουργεί μια δυστοπική αφήγηση που συνδυάζει την καθημερινή πραγματικότητα με ένα ανησυχητικό μέλλον.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Το έργο, που υλοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2024 με τη στήριξη του διεθνούς προγράμματος Onassis AiR, παρουσιάζεται σε “επεισόδια”. Στο Κέντρο Φωτογραφίας εκτίθεται το επεισόδιο 2 (Ε2), μια διαδραστική εγκατάσταση όπου το κοινό φωτογραφίζεται μπροστά σε δορυφορική απεικόνιση τμήματος του εδάφους του ηφαιστείου της Νέας Καμένης, όπως φαίνεται στο Google Earth (φωτογραφία κάτω).

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024, με τον Δήμαρχο Θήρας Νίκο Ζώρζο και πλήθος επισκεπτών να δίνουν το “παρών”.

Πολλοί από τους παρευρισκόμενους συμμετείχαν στη διαδραστική εμπειρία, φωτογραφιζόμενοι μπροστά από το ηφαιστειακό φόντο. Δείτε παρακάτω φωτογραφίες:

Στον ισόγειο χώρο του Καστελάνα παρουσιάζονται φωτογραφίες της Νέας Καμένης, που αποτελούν το φωτογραφικό μέρος του έργου της Χατζηγιαννάκη. Μερικές από αυτές τις εικόνες μπορείτε να δείτε παρακάτω, όπως αποτυπώθηκαν από τον φακό του Atlantea.

Τα εγκαίνια πλαισιώθηκαν μουσικά από τη Στέλλα Χατζηδάκη στο τραγούδι και τον Μάρκο Χουζούρη στην κιθάρα.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το Κέντρο Φωτογραφίας Καστελάνα, τον Δήμο Θήρας και την Εστία Πύργου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Ηφαίστεια 2024”, με την υποστήριξη του Οινοποιείου Χατζηδάκη και το Atlantea ως χορηγό επικοινωνίας.

Φωτογραφίες άρθρου: Κώστας Κωνσταντινίδης

Σημείωση σύνταξης
Η Ζωή Χατζηγιαννάκη είναι εικαστικός με βάση την Αθήνα. Η δουλειά της είναι κυρίως ερευνητική, χρησιμοποιώντας φωτογραφία, ψηφιακά μέσα και εγκαταστάσεις. Έχει διδακτορικό δίπλωμα από το Goldsmiths College, University of London με την υποστήριξη του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Το έργο της έχει εκτεθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των: State of Concept Athens, Slought Φιλαδέλφεια US, Unseen Festival, Antikenmuseum Basel, , The Showroom Gallery Λονδίνο, Μουσείο Μπενάκη, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα. Η δουλειά της έχει επίσης, βραβευτεί με Jerwood Photography Award, με επιχορήγηση από τον οργανισμό ΝΕΟΝ για ατομική έκθεση και από το Υπουργείο Πολιτισμού για εικαστική έρευνα. Έχει υπάρξει μέλος της ομάδας Depression Era και είναι συνιδρύτρια του ΜΚΟ A-DASH. Το 2024 έλαβε μέρος στο Onassis AiR και από το 2017 διδάσκει στο τμήμα Visual Arts του Deree ACG.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη