Σαντορίνη: Επιχειρείται καταστρατήγηση της αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών στην Καλντέρα;

Ένα σοβαρό θέμα που φέρνει στο προσκήνιο ο βουλευτής Κυκλάδων Μάρκος Καφούρος με ερώτησή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Θεόδωρο Σκυλακάκη

Τον κίνδυνο καταστρατήγησης της αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών στην περιοχή της Καλντέρας στη Σαντορίνη, επισημαίνει ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Μάρκος Καφούρος με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Στην ερώτηση του κου Καφούρου τονίζεται συγκεκριμένα ότι:

“Στο πρόσφατο σχέδιο νόμου του Υ.Π.ΕΝ. που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη διαχείριση αποβλήτων, την ενέργεια και για πολεοδομικά ζητήματα, στο άρθρο 71 “Αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στην περιοχή της Καλντέρας στη νήσο Θήρα”, ο χάρτης που απεικονίζει τη Ζώνη Ι, στην οποία ρητά απαγορεύεται η δόμηση, είναι εμφανώς διαφοροποιημένος από τον ισχύοντα χάρτη των προεδρικών διαταγμάτων (ΦΕΚ 139/Δ/1990, τροπ.144/ΑΑΠ/2012).

Ειδικότερα, έχουν αφαιρεθεί από τη Ζώνη Ι δύο τουλάχιστον ιδιοκτησίες εκατοντάδων στρεμμάτων, ενώ σε άλλες περιοχές ο επισυναπτόμενος χάρτης συμπεριέλαβε εντός της Ζώνης Ι μικρές ιδιοκτησίες οι οποίες ανήκαν μέχρι σήμερα στη Ζώνη ΙΙΙ. Παράλληλα κατατέθηκαν στο αρμόδιο τμήμα Πολεοδομίας, οικοδομικές άδειες για εκτέλεση εργασιών, κατά παράβαση του ισχύοντος Προεδρικού Διατάγματος!”

Διαφήμιση

Τα παραπάνω έχει ήδη επισημάνει ο Δήμαρχος Θήρας από τις 11/9/24 με έγγραφό του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζητώντας τη συμφωνία του χάρτη σύμφωνα με το ΠΔ.

Ο κος Καφούρος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό, για ποιους λόγους ο χάρτης της Ζώνης Ι τροποποιήθηκε σε σχέση με αυτόν των ΠΔ και πού αποσκοπεί η τροποποίηση αυτή, αν προτίθεται να τον διορθώσει στο τελικό σχέδιο νόμου και τι εξυπηρετεί η αναστολή έκδοσης ορισμένων αδειών στη Ζώνη Ι στο υπό συζήτηση Σ/Ν όταν αυτό ρητά και κατηγορηματικά προβλέπεται από τα ΠΔ του 1990 και του 2012. Ρωτά επίσης τι θα γίνει με τις ήδη υποβληθείσες στην τοπική πολεοδομία αιτήσεις για έκδοση οικοδομικών αδειών στη Ζώνη Ι κατά παράβαση των ΠΔ του 1990 και 2012, καθώς και αν υπάρχει πρόθεση στο υπό σύνταξη Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο Σαντορίνης, οι περιοχές της Ζώνης Ι που αφαιρέθηκαν να τεθούν οριστικά εκτός Ζώνης Ι προκειμένου να οικοδομηθούν.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι διαθέσιμο εδώ.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη