Αμπελουργία και οινοποιία στη Σαντορίνη, με ζητούμενο τη βιωσιμότητα

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση έχει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος. Το κρασί στη Σαντορίνη αποτελεί παράδοση χιλιάδων ετών, ενώ ο αμπελώνας της δεν έχει προσβληθεί ποτέ από την φυλλοξήρα. Η οινική ιστορία της Σαντορίνης, σε συνδυασμό με την ξεχωριστή ομορφιά του νησιού και τα εξαιρετικά της προϊόντα την έχουν φέρει στο επίκεντρο της προσοχής των οινόφιλων στις μεγαλύτερες διεθνείς αγορές, με ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για τα κορυφαία κρασιά της. Με φανατικό κοινό σε όλο τον κόσμο, τα κρασιά της Σαντορίνης αποτελούν την αιχμή του δόρατος στις προσπάθειες των Wines of Greece να προσεγγίσουν ακόμα και τις πιο απαιτητικές αγορές.

Οι συντονισμένες προσπάθειες των θηραϊκών οινοποιείων κατά τα τελευταία χρόνια έχουν στρέψει ακόμα περισσότερο τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού κοινού πάνω στο νησί, με πλήθος αφιερωμάτων για τα κρασιά ΠΟΠ Σαντορίνη να φιλοξενούνται στον τύπο των ΗΠΑ, του Καναδά, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Σουηδίας, της Ολλανδίας και αλλού.

Μάλιστα, μόλις τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκε η επίσκεψη 15 οινοχόων και οινογράφων υψηλού προφίλ από τη Γερμανία, οι οποίοι, στο πλαίσιο του έργου Heroes of Europe: Volcanic Agriculture (HEVA)*, βρέθηκαν στα οινοποιεία και στους αμπελώνες του νησιού και μετά από ένα εντατικό και περιεκτικό πρόγραμμα οινογνωσίας δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την όλη εμπειρία και την εκ του σύνεγγυς εξοικείωση με τα κρασιά ΠΟΠ Σαντορίνη. Αυτό το γκρουπ των οινοχόων αποτελεί τον πιο πρόσφατο κρίκο μιας μακράς σειράς ανάλογων επισκέψεων στη Σαντορίνη, που διοργανώνονται τόσο στο πλαίσιο του HEVA όσο και άλλων έργων, με στόχο την προσέλκυση του ενδιαφέροντος του διεθνούς κοινού προς τα θηραϊκά προϊόντα. Τα τελευταία τρία έτη, περισσότεροι από 100 αναγνωρισμένοι σομελιέ, οινογράφοι, διαμορφωτές γνώμης και επαγγελματίες έχουν επισκεφθεί το νησί, επιστρέφοντας στις χώρες καταγωγής τους ως πρεσβευτές του Σαντορινιού κρασιού.

Το success story όμως του σαντορινιού αμπελώνα έχει μια μεγάλη πρόκληση: τις ολοένα δυσκολότερες κλιματικές συνθήκες. Σε έναν τόπο όπου η αμπελουργία εξ ορισμού αποτελεί μια πράξη αντίστασης των ανθρώπων αλλά και του ίδιου του αμπελιού απέναντι στις αντίξοες συνθήκες, οι συνεχείς κλιματικές προκλήσεις έχουν θέσει βαρύ το αποτύπωμά τους στην τοπική παραγωγή.

Για ακόμα μία χρονιά, ο τρύγος της Σαντορίνης υπόσχεται εξαιρετικά κρασιά, η φετινή όμως απόδοση έφτασε στο ναδίρ της ιστορίας του νησιού. Η πρωιμότητα του τρύγου ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης ανομβρίας, ο ήπιος χειμώνας με λιγοστές βροχοπτώσεις, η ζεστή άνοιξη με ισχυρούς ανέμους και χαλαζόπτωση και ένα από τα θερμότερα καλοκαίρια των τελευταίων 100 ετών είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής κατά 70%.

Διαφήμιση

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του έργου HEVA, οι προωθητικές δράσεις των οινοποιών της Σαντορίνης προς το οινικό κοινό άλλων ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών, αποκτούν νέο νόημα: την εκπαίδευση και ενημέρωση σχετικά με τις συνθήκες παραγωγής στο νησί, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και τα νέα δεδομένα για τους οίνους ΠΟΠ Σαντορίνη.

“Η Σαντορίνη αγωνίζεται να αυξήσει την ανθεκτικότητα και την προσαρμοστικότητά της στις δύσκολες κλιματικές συνθήκες, καθώς οι παγκόσμιες προβλέψεις δεν αφήνουν περιθώριο για εθελοτυφλία. Ομοίως, οι ντόπιοι καλλιεργητές αναζητούν τρόπους και στρατηγικές για τη βιώσιμη ανάπτυξη του σαντορινιού αμπελώνα, ενώ πολλά οινοποιεία του νησιού ήδη επενδύουν στην έρευνα, προκειμένου να ανταποκριθούν αποτελεσματικότερα στη νέα πραγματικότητα. Ως πραγματικοί ήρωες της ευρωπαϊκής γεωργίας, διαφυλάττουν την αμπελοοινική κληρονομιά του νησιού σχεδιάζοντας ένα βιώσιμο μέλλον”, καταλήγει η ανακοίνωση.

* Το έργο HEVA – Heroes of Europe Volcanic Agriculture χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του μέτρου 1144 για την προώθηση και την αύξηση αναγνωρισιμότητας των προϊόντων που παράγονται σε ηφαιστειακά εδάφη. Στην εκστρατεία συμμετείχαν η Ιταλία και η Ελλάδα, και ειδικότερα οι κοινοπραξίες οινοπαραγωγών της Ιταλίας στις περιοχές Soave και Lessini Durello, η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων – Santo Wines και η Κοινοπραξία για την προστασία του τυριού Monte Veronese στην περιοχή Veneto.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη