Ν. Ζώρζος: Η χωροταξία είναι η λυδία λίθος για την ανάπτυξη κάθε περιοχής

Στο χωροταξικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τον τουρισμό επικεντρώθηκε η τελευταία ενότητα του συνεδρίου “Reimagine Tourism in Greece” που διοργάνωσε η Καθημερινή στις 15-16/10. Μεταξύ των συμμετεχόντων της συζήτησης με θέμα “Μία νέα προσέγγιση στο ισχύον χωροταξικό ρυθμιστικό πλαίσιο” ήταν και ο Δήμαρχος Θήρας Νίκος Ζώρζος, οποίος τόνισε ότι η χωροταξία είναι η λυδία λίθος για την ανάπτυξη κάθε περιοχής.

Όπως είπε, παρά τη μεγάλη προσπάθεια χωρικής τακτοποίησης των τελευταίων δεκαετιών, σήμερα τελικά έχουμε μεγάλη χωρική αταξία, λόγω της γενικότητας του πλαισίου και της έλλειψης των ελεγκτικών μηχανισμών.

“Το πρόσφατο χωροταξικό πλαίσιο που ήρθε για τον τουρισμό δεν ικανοποίησε ούτε εκείνους που θέλουν μια πιο έντονη επιχειρηματικότητα ούτε εκείνους που θέλουν, ως προϋπόθεση της βιώσιμης ανάπτυξης, να μην καταστρέφεται το τοπίο, άρα καλώς αποσύρεται για βελτίωση, είναι όμως ανάγκη να επανέλθει γρήγορα”, σημείωσε ο κος Ζώρζος.

Ο Δήμαρχος Θήρας μίλησε επίσης για την επικρατούσα αντίληψη της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας περί ευτυχίας που προτάσσει την καταστροφή του ωραίου για να κερδίσουμε χρήματα, παρά την προστασία του για να κερδίσουμε χρήματα, αλλά όχι τόσο γρήγορα. “Όποιος πολιτισμός υπηρετεί το ωραίο δεν παρακμάζει ποτέ”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Θήρας, διαπιστώνοντας πως αυτή η αντίληψη χάθηκε στην Ελλάδα και μάλλον την κληρονόμησε το… Μπουτάν! Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της μικρής χώρας της Νότιας Ασίας Tshering Tobgay είχε μιλήσει περί μιας εναλλακτικής προσέγγισης στον τουρισμό και είχε αναφερθεί και στη Σαντορίνη, οπότε η σύνδεση έγινε άμεσα.

Αναφορικά με τη νέα επερχόμενη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει έλεγχο όλων των οικοδομικών αδειών της τελευταίας πενταετίας στη ζώνη της καλντέρας, ο κος Ζώρζος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η υποστελεχωμένη τοπική πολεοδομία δεν θα μπορέσει να της ελέγξει ως το τέλος του χρόνου όπως ζητείται.

Διαφήμιση

Σχετικά με την εξαγγελία περί επιβολής τέλους κρουαζιέρας από το 2025, ο κος Ζώρζος επανέλαβε τη θέση του ότι η αυτοδιοίκηση χρειάζεται μεγαλύτερη αυτοτέλεια για να επιβάλλει η ίδια τα όποια τέλη που θα προορίζονται αποκλειστικά για τις υποδομές του τόπου. Σχετικά με τις υποδομές στη Σαντορίνη ανέφερε ότι έχουν γίνει και πάντα θα χρειάζονται υποδομές, όμως στην κλίμακα του τόπου.

Στη συζήτηση πήραν επίσης μέρος ο πρώην Πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Διευθυντής των Εφορειών Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου Δημήτρης Αθανασούλης και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος. Τον συντονισμό έκανε η δημοσιογράφος της Καθημερινής Νεκταρία Σταμούλη. Στο παραπάνω βίντεο μπορείτε να δείτε και να ακούσετε όσα ενδιαφέροντα ειπώθηκαν.

Διαφήμιση

Μια άποψη για τη Σαντορίνη από το μακρινό Μπουτάν: Η βιωσιμότητα είναι πάντα κερδοφόρα για το μέλλον
Η συζήτηση που είχε προηγηθεί με τον πρωθυπουργό του Μπουτάν είχε επικεντρωθεί στον Δείκτη Εθνικής Ευτυχίας που καθορίζει τις αναπτυξιακές πολιτικές της χώρας, με τον Tshering Tobgay να εξηγεί ότι, αν και μικρή και όχι ιδιαίτερα πλούσια χώρα, τέθηκε ως προτεραιότητα η ευτυχία και η ευημερία των πολιτών, αντί για την οικονομική ανάπτυξη με παραδοσιακούς δείκτες όπως το ΑΕΠ.

Σχετικά με την τουριστική ανάπτυξη, έχει επιλεγεί μια “αιρετική” προσέγγιση, εφαρμόζοντας το μοντέλο “υψηλής αξίας, χαμηλού όγκου τουρισμού”, με την επιβολή τέλους βιώσιμης ανάπτυξης ύψους 100 δολαρίων ανά ημέρα για κάθε επισκέπτη, το οποίο εισφέρει στην προστασία των υποδομών και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος της χώρας. Επίσης, όλοι οι τουρίστες που πρόκειται να επισκεφθούν το Μπουτάν είναι υποχρεωμένοι να κάνουν κρατήσεις σε καταλύματα, μέσα μετακίνησης και ξεναγούς πριν από το ταξίδι τους, ώστε τελικά να επισκέπτονται τη χώρα όσοι πραγματικά θέλουν να τη γνωρίσουν εκ των έσω. Έτσι διατηρείται ο αριθμός των τουριστών χαμηλός, αλλά η ποιότητα υψηλή. Σήμερα το Μπουτάν δέχεται περίπου 170.000 τουρίστες τον χρόνο, και ο στόχος είναι να αυξηθούν στους 300.000, έναν αριθμό που η χώρα θεωρεί βιώσιμο για τις υποδομές της. “Θα ήθελα να επισκεφτούν πάντες το Μπουτάν, αλλά αυτό δεν θα ήταν βιώσιμο. Θα χαλούσε σε βάθος χρόνο ο λόγος για τον οποίο κάποιος θέλει να επισκεφτεί το Μπουτάν”, ανέφερε ο κος Tobgay.

Για τη Σαντορίνη, ο Μπουτανέζος πρωθυπουργός ανέφερε: “Πώς μπορείτε να τη μοιράζεστε με τον υπόλοιπο κόσμο και παράλληλα να την προστατεύετε; Αν είχα άποψη για τη Σαντορίνη, θα προχωρούσα στην επιβολή υψηλού αντιτίμου για τους τουρίστες από τα κρουαζιερόπλοια. Είναι μια ισορροπία η οποία είναι μπροστά σας. Η βιωσιμότητα είναι ακριβή, αλλά έχουμε ευθύνη να προστατεύσουμε την κληρονομιά μας κι όλα όσα θα κληροδοτήσουμε εμείς στο μέλλον. Η βιωσιμότητα είναι πάντα κερδοφόρα για το μέλλον”.

Με πληροφορίες από την Καθημερινή


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη