Σαντορίνη: Προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Φηρών

Ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου καταγγέλλει την υποστελέχωση που οδηγεί σε συνθήκες φύλαξης αντί για εξατομικευμένες εκπαιδευτικές παρεμβάσεις

Σοβαρή υποστελέχωση του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Φηρών καταγγέλλει ο νεοσύστατος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, που ζητά άμεση ενδυνάμωση της σχολικής μονάδας με εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να επιτελείται το εκπαιδευτικό έργο με παιδαγωγικούς και εξατομικευμένους όρους, όπως δικαιούνται όλοι οι μαθητές με αναπηρίες ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί από την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς περιγράφει η παρακάτω επιστολή διαμαρτυρίας-καταγγελία των γονέων.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

“Ως γονείς μαθητών με Αναπηρίες και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες που φοιτούν στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Φηρών Θήρας καταγγέλλουμε την υφιστάμενη κατάσταση λειτουργίας του εν λόγω σχολείου, καθώς χαρακτηρίζεται επισφαλής, δυσλειτουργική και άνευ παιδαγωγικού ρόλου. Η Διευθύντρια του σχολείου υπέβαλε αίτηση παραίτησης από θέση ευθύνης, ο σύλλογος διδασκόντων “μουδιασμένος” παρακολουθεί την δύσκολη κατάσταση και βιώνουν στιγμές που περισσότερο συνάδουν σε ιδρυματικό πλαίσιο παρά εκπαιδευτικό. Οι μαθητές αρκετές φορές αποχωρούν από τη Σχολική Μονάδα αναστατωμένοι, με κλάματα και μνήμες που δεν θα έπρεπε να έχουν ζήσει.

Οικογένειες των μαθητών της Α’ τάξης στους οποίους δεν δόθηκε η δυνατότητα επαναφοίτησης στο Νηπιαγωγείο με επιχείρημα το εξαίρετο έργο που λαμβάνει χώρα στο Ειδικό Σχολείο Σαντορίνης είναι σε απόγνωση και δεν πιστεύουν τα όσα συμβαίνουν.
• 27 μαθητές και ακόμη 1 που πραγματοποιεί νέα εγγραφή
• 10 άτομα προσωπικό (Εκπαιδευτικοί, ΕΕΠ, ΕΒΠ)

Η υποστελέχωση του Ειδικού Δημοτικού οφείλεται κυρίως σε (νόμιμες) άδειες του προσωπικού, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει μέριμνα και άμεσα αντανακλαστικά ενδυνάμωσης με υπάρχον προσωπικό του νησιού κατά προτεραιότητα και έκτακτη συνθήκη.

Η ασφάλεια των παιδιών μας δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να διαπραγματευτούμε, ούτε η παιδαγωγική τους προσέγγιση και άνθηση.

Στοιβάζονται 7 μαθητές με διαφορετικές αναπηρίες ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, με 1 δασκάλα και 1 Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό, δηλαδή 9 άτομα σε τάξεις των 7, 8, 9 τ.μ. με κανένα παιδαγωγικό όφελος και ελάχιστες εκπαιδευτικές ευκαιρίες διδασκαλίας και μάθησης.

Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Φηρών μετά την προσθήκη του κάτω ορόφου αποτελούσε ένα μικρό κόσμημα, όμως με δυναμική τους 18-20 μαθητές. Κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά οι μαθητές αγγίζουν τους 27-28, γεγονός που σε συνάρτηση με το μειωμένο προσωπικό αποτελεί “χειροβομβίδα” στα χέρια των εκπαιδευτικών.

Οι μαθητές που φοιτούν στο Ειδικό Δημοτικό έχουν λάβει εισήγηση από το οικείο ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Σύρου για αυξημένη υποστήριξη και εκπαιδευτική παρέμβαση, η οποία θα βασίζεται σε Εξατομικευμένο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης ΕΠΕ για κάθε μαθητή, κάτι το οποίο απέχει πολύ μακριά από τη σημερινή πραγματικότητα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι παιδιά με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες και σοβαρές Αναπηρίες (Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές, Αυτισμός, Νοητική Υστέρηση, Ποικίλα Σύνδρομα, κ.α. δυσκολίες) και θα έπρεπε να αποτελούν προτεραιότητα για το ΥΠΑΙΘΑ και για την Υπηρεσία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων όσον αφορά τη στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό ή/και την αναπλήρωση αυτού όταν τίθενται σοβαρά θέματα εύρυθμης λειτουργίας και ασφάλειας.

Σκεφτείτε ότι αν οι εν λόγω μαθητές φοιτούσαν σε τυπικό πλαίσιο εκπαίδευσης, θα είχαν 28 εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης, και όχι μόνο 10 όπως έχουν σήμερα!

Πέρασε ένας μήνας λειτουργίας, με σοβαρές ανησυχίες της διευθύντριας και όλου του προσωπικού, όλοι μουδιασμένοι και προβληματισμένοι μας κοιτάνε με αγωνία και στεναχώρια κάθε που παραλαμβάνουν ή παραδίδουν τους μαθητές.

Κάναμε υπομονή τόσο καιρό, αλλά ως εδώ. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Συνθήκες φύλαξης αντί για εξατομικευμένες εκπαιδευτικές παρεμβάσεις σε 27 αγνές ψυχούλες, τόσο διαφορετικές, τόσο μοναδικές που θα έπρεπε να ντρέπονται όσοι αφήνουν αυτή την κατάσταση να συνεχίζεται.

Στηρίζουμε όλο το προσωπικό του Ειδικού Σχολείου Σαντορίνης και θέλουμε να δούμε ξανά τα πρόσωπά τους χαρούμενα, να εκπνέουν δύναμη, αισιοδοξία και χαρά προς τους μαθητές και προς εμάς τους γονείς, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Απαιτούμε σήμερα αποφάσεις που θα επιλύσουν τα παραπάνω προβλήματα. Το οφείλουμε στα παιδιά μας”.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη