Καινοτόμα ρομποτικά και αυτόνομα οχήματα για υποθαλάσσια έρευνα, αλλά και πρωτότυπους αισθητήρες μελέτης υδροθερμικών πεδίων πρόκειται να δοκιμάσει στη Σαντορίνη η Διεθνής επιστημονική ομάδα του Ευρωπαϊκού Έργου RAMONES (RadioActivity Monitoring in OceaN EcoSystems), το οποίο χρηματοδοτείται πλήρως από το πρόγραμμα “Horizon 2020”. Το RAMONES EU συνεργάζεται με το Υποθαλάσσιο Ηφαιστειακό Παρατηρητήριο του Κολούμπου (SANTORY), ενώ στην στην εκτέλεση των εργασιών θα πάρει μέρος και ο υπεύθυνος της ωκεανογραφικής αποστολής της NASA που είχε γίνει το 2019 από το Woods Hole Oceanographic Institution.
Ο θαλάσσιος χώρος της Σαντορίνης και κυρίως το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου αποτελούν φυσικά εργαστήρια για την κατανόηση φυσικών και γεωλογικών φαινομένων και η χρήση καινοτόμων οχημάτων στη θαλάσσια έρευνα θα βοηθήσει όχι μόνο την τοπική, αλλά και τη διεθνή κοινότητα να αναπτύξει στρατηγικές διαχείρισης και ισχυρή προστασία απέναντι σε πιθανούς φυσικούς κινδύνους.
Την Πέμπτη 24/10, ώρα 16:30, θα πραγματοποιηθεί στο λιμάνι του Έξω Γυαλού δημόσια επίδειξη των υποβρύχιων οχημάτων τα οποία θα μελετήσουν το υδροθερμικό πεδίο του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπου. Ανάμεσα σε αυτά, αυτόνομα ρομποτικά οχήματα, ένα όχημα επιφανείας, το υποθαλάσσιο εργαστήριο βυθού με ενεργειακή αυτονομία, καθώς και αισθητήρες ακτινοβολίας, που θα συμβάλουν στη μελέτη των υποθαλάσσιων υδροθερμικών πεδίων και των θαλάσσιων γεωκινδύνων.
Παράλληλα, είκοσι επιστήμονες από εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού θα εξηγήσουν τις προοπτικές και τα οφέλη από τη χρήση αυτόνομης ρομποτικής τεχνολογίας σε συνδυασμό με καινοτόμους αισθητήρες για την επισκόπηση και παρακολούθηση του υποθαλάσσιου περιβάλλοντος.