Τελευταία ενημέρωση 2/5 – ώρα 15:00
Τις 100 φτάνουν οι προγραμματισμένες αφίξεις κρουαζιεροπλοίων στη Σαντορίνη για φέτος τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει και καταγράφει το ημερολόγιο του Atlantea. Στα ίδια επίπεδα κινούνταν και πέρσι τέτοια εποχή οι αφίξεις για τον Μάιο 2024, οπότε αναμένονταν 98 πλοία.
Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας, ο Μάιος θα κυλήσει χωρίς ακυρώσεις, με την εκτίμηση αριθμού των επιβατών να ξεπερνάει τις 156.000. “Η συνεχής επικοινωνία και συνεργασία του ΔΛΤ Θήρας και του Δήμου, με τις εταιρείες κρουαζιέρας καθώς και η πολιτική αποτροπής αδικαιολόγητων ακυρώσεων επαναφέρουν την κίνηση της κρουαζιέρας στα φυσιολογικά της επίπεδα”, σημειώνει χαρακτηριστικά.
Με εξαίρεση την Παρασκευή 23/5, οπότε με τα τωρινά δεδομένα δεν υπάρχουν προγραμματισμένες αφίξεις, όλες τις υπόλοιπες ημέρες αναμένονται στη Σαντορίνη από ένα έως έξι κρουαζιερόπλοια. Η μόνη ημέρα με έξι προγραμματισμένες αφίξεις είναι η Πέμπτη 15/5, ενώ στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα οι μισές μέρες θα έχουν τέσσερις ή πέντε αφίξεις.
Χάρη στην εφαρμογή του berth allocation φέτος, “στα χαρτιά” ο προγραμματισμός του Μαΐου δείχνει ελεγχόμενος, με το ημερήσιο όριο των 8.000 επισκεπτών (υπολογίζοντας το 80% της δυναμικότητας των πλοίων) να μην ξεπερνιέται και με τις ώρες άφιξης και αναχώρησης -κυρίως των μεγαλύτερων πλοίων- να μην συμπίπτουν. Μένει να φανεί και στην πράξη πώς θα κυλήσει ο μήνας, καθώς όσο προχωράει η σεζόν, η κίνηση της ακτοπλοΐας στον Αθηνιό -που εξυπηρετεί προς το παρόν και την κρουαζιέρα- θα αυξάνεται. Οι περιορισμοί πρόσβασης στο Παλιό Λιμάνι ισχύουν -βάσει ΚΥΑ- ως τις 15/5, ενώ ενδεχομένως μια πρώτη εκτίμηση για του τι μέλλει γενέσθαι στη συνέχεια θα υπάρξει μετά την επικείμενη επίσκεψη του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στη Σαντορίνη.
Το ημερολόγιο αφίξεων του Atlantea, που σταδιακά συμπληρώνεται, μπορείτε να το βλέπετε εδώ. Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια, ώστε το ημερολόγιο να είναι σωστά ενημερωμένο.





